Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Te simţi obosit mai mereu şi nu îţi explici de ce. Iată câteva cauze posibile

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Te simţi obosit mai mereu şi nu îţi explici de ce. Iată câteva cauze posibile

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ţi se întâmplă adesea să te simţi obosit cu toate că te odihneşti destul de bine noaptea? Ei bine, înainte să dai vina pe programul încărcat sau responsabilităţile pe care le ai la muncă, află că această oboseală permanentă pe care o resimţi poate fi explicată şi de alte cauze nebănuite. Iar cauzele pot fi multiple, organismul tău nefăcând decât să încerce să îţi comunice că există unele probleme. Poate fi vorba despre faptul ca eşti deshidratat, poţi fi anemic, deprimat, poate ai probleme cu tiroida sau se poate anunţa chiar o boală cardiovasculară.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Iată câteva dintre aceste cauze posibile care te pot face să te simţi epuizat.

 Deshidratarea

Specialiştii atrag atenţia că şi deshidratarea moderată te poate face să te simţi epuizat atât fizic, cât şi psihic. Dacă nu te mai poţi concentra şi simţi în permanenţă nevoia de a te odihni, este posibil ca organismul tău să fie deshidratat.

Ori de câte ori te simţi astfel bea un pahar, două de apă, pentru a-ţi ajuta organismul să îşi revină mai repede.

Depresia

Te gândeşti la  depresie ca şi la o dereglare emoţională, dar ea poate avea ca şi efect simptome fizice. Printre acestea se numără şi oboseala, alături de migrene şi pierderea poftei de mâncare.

Daca te simti obosit şi „prăbuşit” de-a binelea pentru mai mult de două săptămâni, mergi la medic; din fericire, depresia se tratează.

 Antrenamentele intense

Atunci când îţi lucrezi corpul într-un mod intens pe intervale lungi contribui la dereglarea concetraţiei de hormoni ai stresului, care pot declanşa apariţia oboselii fizice şi psihice.

Însă, exerciţiile fizice efectuate într-un ritm moderat menţin în limite normale cortizolul, unul dintre acei hormoni ai stresului care se află în strânsă legătură cu creşterea în greutate.

Deficitul de fier

În cazul în care organismul nu primește în fiecare zi 18 mg de fier, acesta se străduiește să funcționeze în mod normal, ducând la apariția oboselii.

De asemenea, persoanele care au un deficit de fier pot suferi de anemie feriprivă, o afecțiune care se manifestă, în general, prin slăbiciune, oboseală, lipsa rezistenței la efort, dureri de cap, stări de amețeală, dificultăți în concentrare, tahicardie și buze crăpate.

Apneea de somn

Este justificată oboseala ta, în cazul în care ai petrecut câteva nopţi albe sau dacă nu ai respectat orele de somn. Dar, dacă dormi „buştean” toată noaptea, care ar putea fi explicaţia? Sindromul de apnee în somn (SAS)… Este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Astfel, starea de oboseală intervine, indiferent de câte ore ai dormi pe noapte.

Cafeină

Majoritatea persoanelor apelează la cafea sau o cola pentru un plus de energie, însă uneori efectul obţinut este contrar aşteptărilor. Este recunoscută acţiunea stimulantă a cafeinei, însă în cantităţi ridicate nu va face decât să accentueze starea de oboseală.

Soluţia: redu cât mai mult consumul de cafea şi în doze cât mai mici. Cel mai recomandat sfat ar fi acela de a elimina pe cât posibil atât cafeaua, cât şi ciocolata, ceaiul şi sucurile carbogazoase (care pot să conţină „urme” de cafeină) din regimul alimentar.

 Medicamentele

Foarte multe medicamente dau somnolență, așadar în cazul în care te simți obosit, ia în calcul și pastilele pe care le ei. În topul listei se află antidepresivele și betablocantele folosite pentru tratarea migrenelor sau pentru scăderea presiunii arteriale.

În cazul în care ai descoperit că pastilele te fac să te simți obosit, consultă medicul pentru a-ți prescrie unele care nu au astfel de efecte adverse.

Hipotiroidismul

Dacă ai adesea stări de epuizare şi uşoară depresie, experţii susţin că o tiroidă leneşă poate să fie explicaţia cea mai plauzibilă. Cea mai frecventă boala a tiroidei este hipotiroidismul, care apare în momentul în care glanda nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Metabolismul este lent, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite.

Cea mai frecventă cauza a hipotiroidismului la adult este tiroidita lui Hashimoto, afecţiune cauzată de o dereglare a sistemului imunitar, care produce anticorpi care, pur şi simplu, distrug tiroida.

Boli cardiovasculare nediagnosticate

Dacă simţi că oboseşti mult prea uşor în urma unor activităţi pe care înainte le efectuai fără probleme, este timpul să îţi faci un control la inimă … pentru orice eventualitate. Experţii susţin că dacă oboseala intervine după activităţile obişnuite pe care le efectuezi în fiecare zi (curăţenie în casă, grădinărit, serviciu) înseamnă că inima ta îţi trimite semnale că ar avea nevoie de o îngrijire medicală.

Nu trebuie să intrii în panică de fiecare dată când simţi starea de oboseală, deoarece aceasta nu este o cauză principală a bolilor de inimă, ci are mai degrabă legătura cu vreo afecţiune mai puţin serioasă. Însă, dacă resimţi oboseala şi nu ţi se pare justificabila, atunci cel mai potrivit ar fi să te duci la un consult specialist.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea