Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Informaţii în premieră, vizită în Aula Magna şi recital de muzică clasică la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, de Zilele Francofoniei. Află ce s-a descoperit

Alexandra Mates

Publicat

în

Sarbatoarea Francofoniei Biblioteca Batthyaneum 004Sărbătoarea Francofoniei a fost marcată vineri şi la Biblioteca Batthyaneum, cea mai veche instituţie culturală din Alba Iulia, printr-un eveniment lingvistic şi cultural, ce a cuprins un mic “tur” al sălii Aula Magna a bibliotecii dar şi un recital de muzică clasică. Iubitori ai limbii şi culturii franceze prezenţi la eveniment au avut parte de momente inedite, special pregătite pentru ei cu această ocazie. Pe lângă că s-au bucurat de o vizită în “templul cărţilor” şi s-au delectat cu un recital minunat de muzică clasică, aceştia au primit şi informaţii în premieră de la referentul cultural şi ştiinţific dr. Doina Hendre Biro. Dornică să împărtăşească ce a descoperit aici prin cercetările ei de-a lungul anilor, aceasta i-a “plimbat” pe cei prezenţi prin lumea istorică a bibliotecii Batthyaneum.

Sarbatoarea Francofoniei Biblioteca Batthyaneum 009

Evenimentul a debutat cu momentul muzical oferit de pianistul Andrei Dragomir alături de tenorul Ioan Chiciudean și soprana Denisa Băla, precum şi de Elena Maria Seemann, managerul public al Biroului de Resurse Umane și Relații Internaționale al municipiului Alba Iulia, care a cântat versurile unei poezii semnate de scriitorul Boris Vian, intitulată „Le deserteur”.

De aici, a început „călătoria” în lumea bibliotecii. De la poveşti despre creatorul acesteia episcopul Ignatius Batthyani, care el însuşi era un francofon, despre trinitarieni, călugării diplomaţi care negociau eliberarea captivilor creştini de la Constantinopol, şi cei care erau medici ce dădeau primele ajutoare Sarbatoarea Francofoniei Biblioteca Batthyaneum 015prizonierilor care zăcuseră în închisorile Constantinopolului, despre perioada din anii 1785 – 1792, când biblioteca a rămas în mâinile armatei care a vrut să o transforme într-un spital militar, dar care niciodată nu a primit această destinaţie, sau despre cei ce au participat la construirea clădirii, despre însemnele din templul cărţilor cum mai este numită biblioteca sau portalurile sub formă de arc de triumf de aici, de toate acestea le-a vorbit pe scurt dr. Doina Hendre Biro celor care au intrat o dată în biserică, şi-abia pe urmă în bibliotecă, cum îi place dânsei să spună, având în vedere faptul că biblioteca Batthyaneum a fost construită la început ca biserică. Potrivit acesteia, informaţii noi, inedite despre bilbioteca Batthyaneum sunt  puse pe hârtie, într-o carte care se află deja la tipar.

Trebuie să precizăm şi faptul că biblioteca are în colecţia sa peste 5000 de volume scrise în limba franceză, despre care s-au amintit în cadrul evenimentului.

33 de morminte princiare, ferite de lumină 100 de ani, scoase acum la vedere

Zilele Francofoniei sărbătorite la Biblioteca Batthyaneum au fost şi momentul dezvăluirilor cercetărilor făcute aici. Doina Hendre Biro a anunţat în cadrul evenimentului  o expoziţie arheologică ce va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare, mai exact vineri. Este vorba prezentarea unor obiecte descoperite în urmă cu 100 de ani, ca urmare a unor săpături arheologice, în Catedrala Romano Catolică, mai exact  despre 33 de morminte princiare .

Sarbatoarea Francofoniei Biblioteca Batthyaneum 020Aceasta a povestit că a descoperit cufărul ajutată de o carte a arheologului Béla Pósta, pe care a aflat-o la o expoziţie din Budapesta în 2010, dar care mai apoi a descoperit că există şi în colecţia bibliotecii.  “Am putut să reconstitui obiectele în funcţie de ilustraţiile din carte, şi culmea este că au fost o parte din obiecte înafara lăzii, amestecate prin fel de fel de alte colecţii. Cartea m-a ajutat efectiv să le ordonez, şi să fac şi un mic catalogaş la sfârşit”, a spus aceasta. Pentru cei interesaţi să afle mai multe, vernisajul va avea loc vineri, de la ora 12.00, la sediul instituţiei.

Tot în cadrul evenimentului, Doina Hendre Biro a amintit şi de un proiect în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba, ce presupune editarea în acest an a unui volum concentrat ştiinţific, ce va cuprinde toate informaţiile despre Codex Aureus şi ilustraţii cu pagini ale Codex Aureus, cea mai veche şi mai valororasă carte din colecţia Bibliotecii Batthyaneum.

Printre cei prezenţi la eveniment s-a aflat invitatul de onoare, directorul Centrului Cultural Francez din Sibiu, Pierre Guiol şi directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Vă prezentăm mai jos imagini foto-video din cadrul evenimentului:

[nggallery id=1363]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat

Cezar Lancrajan

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat Un accident rutier a avut vineri, 20 decembrie 2024, pe o stradă din municipiul Aiud, în jurul orei 19:30. Potrivit primelor informații transmise de IPJ Alba un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea