Rămâi conectat

Curier Județean

Primăria Cugir – nemulţumită de reorganizarea impusă de ISJ Alba în învăţământul preuniversitar din localitate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Conducerea Primăriei Oraşului Cugir este nemulţumită de modificările făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba la  reţeaua de învăţământ preuniversitar de pe raza teritorial-­administrativă a localităţii. Este vorba de arondarea Grădiniţei cu program normal Nr.5,  de la Şcoala cu cls. I-VIII Nr.3  la Şcoala cu cls. I-VIII „Singidava” din Cugir. Printr-o adresă trimisă inspectoratului cu două săptămâni înaintea începerii anului şcolar, Primăria Oraşului Cugir a cerut revenirea asupra deciziei luate în data de 31.08.2011, atrăgând atenţia asupra faptului că modificarea produce disfuncţionalităţi, atât în ceea ce priveşte asigurarea efectivelor de elevi, cât şi în ceea ce priveşte alocarea fondurilor necesare finanţării în funcţie de costul/elev.

 În timp ce Şcoala cu cls. I-VIII Nr. 3 rămâne fără grădiniţă, se pare că cealaltă unitate de învăţământ va avea în subordine două instituţii preşcolare, atât Grădiniţa cu program normal Nr. 5, cât şi Grădiniţa “Voinicel“. Deşi, la începutul anului şcolar, aceasta din urmă a fost repartizată ( prin Decizia nr. 443 din 29.03.2011)  Şcolii cu cls. I-VIII Nr. 2 Cugir, în data de 26 septembrie şcoala a primit  un fax prin care ISJ Alba comunica faptul că  Grădiniţa “Voinicel” revine la Şcoala cu cls. I-VIII „Singidava”. Trebuie subliniat faptul că o adresă trimisă prin fax nu poate anula decizia menţionată anterior,  care stipula clar reorganizarea reţelei învăţământului preuniversitar din Cugir.

 În adresa trimisă inspectoratului înaintea începerii anului şcolar, Primăria Oraşului Cugir şi-a exprimat nemulţumirea referitoare şi la faptul că nu a fost nici consultată, nici înştiinţată în legătură cu hotărârile IŞJ Alba, din care cităm:  „Modificarea reţelei şcolare de pe raza teritorial-­administrativă a localităţii Cugir, aplicată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, fără înştiinţarea şi consultarea Administraţiei Publice Locale Cugir, contravine principiului descentralizări învăţământului. Absenţa oricărei comunicări a I.S.J Alba cu privire la arondarea  Grădiniţei cu Program Normal Nr. 5 Cugir  ignoră principiul dialogului şi al consultării pe care se fundamentează luarea deciziilor în învăţământul românesc, stipulat în Legea Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011 (art.3, lit. t).

Pe lângă aceste aspecte, considerăm că autoritatea publică locală cunoaşte învăţământul cugirean, problemele şi nevoile acestuia, putând fi un partener eficient şi necesar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba atunci când se impune luarea unor decizii.

Ţinând cont de cele menţionate, vă solicităm revenirea Grădiniţei cu Program Normal Nr. 5 la Şcoala cu cls. I-VIII Nr. 3 Cugir, de care a aparţinut  timp de 35 de ani, întrucât modificarea reţelei şcolare produce disfuncţionalităţi atât în ceea ce priveşte asigurarea efectivelor de elevi, cât şi în ceea ce priveşte alocarea fondurilor necesare finanţării în funcţie de costul/elev. Menţionăm faptul că preşcolarii care  frecventează această grădiniţă provin în majoritate din circumscripţia şcolară arondată Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 3 Cugir. În opinia noastră nu există nici un motiv  legat de învăţământ care să justifice această mutare.”

Până în acest moment administraţia locală nu a primit nici un răspuns la sesizarea trimisă în data de 1 septembrie a.c. şi nici nu a fost înştiinţată pe altă cale cu privire la decizia definitivă a inspectoratului şcolar. Din acest motiv, Primăria Oraşului Cugir solicită în mod public un răspuns din partea ISJ Alba, considerând necesar a se comunica şi argumentele care stau la baza modificării reţelei şcolare.

În ceea ce ne priveşte, considerăm că decizia inspectoratului nu reglementează problema asigurării echilibrate a efectivelor de elevi şi nici fondurile necesare plăţii personalului didactic din Cugir.

Biroul de Presă

Primăria Oraşului Cugir


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ACCIDENT pe șoseaua de centură Alba Iulia: Un șofer a lovit un minor de 15 ani, care a traversat strada neregulamentar

Bera Larisa

Publicat

în

ACCIDENT pe șoseaua de centură Alba Iulia: Un șofer a lovit un minor de 15 ani, care a traversat strada neregulamentar Un accident a avut loc joi, 18 iulie 2024, în jurul orei 18.28 pe șoseaua de centură Alba Iulia. Un minor în vârstă de 15 ani a trecut strada neregulamentar, fără să se asigure […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea