Rămâi conectat

Cultură Educație

Expoziție la Muzeul Unirii din Alba Iulia: ”Războinici în Transilvania din epoca avară”

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi vernisată joi, 21 noiembrie a.c., ora 12.00, expoziţia ”Războinici în Transilvania din epoca avară”.

Tematica expoziţiei este una interesantă şi incitantă din foarte multe motive. Astfel, fără teama de a greşi, se poate afirma că expoziţia este prima manifestare de gen realizată pentru spaţiul transilvan al secolelor VII–VIII. De asemenea, intervalul cronologic propus este unul important și fascinant pentru cei dedicați cercetării Evului Mediu timpuriu de pe teritoriul României şi al Europei central sud‑estice în condițiile în care diversele probleme arheologico‑isto­rice din Transilvania ridicate de studierea Evului Mediu timpuriu sunt departe de a fi rezolvate, lăsând încă loc unor interpretări ero­nate ale fenomenului politic, cultural şi istoric din acea perioadă.

Expoziţia Războinici în Transilvania din epoca avară se doreşte un reper pentru revi­talizarea interesului cercetării Evului Mediu timpuriu. Poate con­stitui un impuls pentru cei care doresc să studieze armamentul, tehnica de luptă, condiţia războinicului din Transilvania în secolele V–X şi dintr‑o altă perspectivă decât cea prin metode tradiţionale.

În același timp, expoziţia, prin modul în care a fost concepută (ca o adevărată peripeţie în lumea războinicului de elită, a familiei acestuia, dar şi a războinicului de rând din Transilvania) se dorește a fi şi un instru­ment educativ pentru publicul pasionat de istorie și în special de arheologie, de armele și piesele de harnașament pe care războini­cii le utilizau în secolele VII–VIII în această parte de Europă.

Cu câteva excep­ţii, în expoziţie, sunt expuse toate piesele valide ce pot fi puse pe seama războinicilor ce s-au perindat prin Transilvania în secolele VII-VIII, păstrate în muzeele de istorie din Transilvania şi Banat. Multe dintre artefactele ce au aparţinut războinicilor şi a celor apropiaţi lor sunt extrem de degradate sau nu se mai regăsesc în depozitele muzeelor. Aceste piese au fost însă publicate la momentul descoperirii, ceea ce a permis reali­zarea unor postere sugestive pentru tema în discuţie.

Piesele valide adunate şi expuse împreună în cadrul expoziţiei, sugerează o viziune de ansamblu asupra arma­mentului folosit în epocă, a artefactelor utilizate de războinici şi familiile acestora, a statutului războinicului în comunitate şi a poziției lui în cadrul societății vremii. Aceasta în condițiile în care, în structurile de organizare ale marilor puteri politico‑militare din Europa secolelor VII–IX, războinicii au avut un statut spe­cial. Luptătorii au constituit clasa superioară a societăţii, grup cu putere de decizie în toate componentele vieţii politice, militare, sociale şi culturale. Războinicii erau elita societăţii, ei fiind cei care influenţau definitoriu viaţa comunităţilor sub toate aspectele ei. Marile puteri ale Evului Mediu timpuriu din centrul şi sud‑estul Europei (Kaganatul avar, Imperiul carolingian, Primul ţarat bulgar, statul Moravia Mare), au fost interesate de cucerirea Transilvaniei, deoarece doreau acces la resursele naturale din podişul transilvan, precum sarea sau metalele feroase şi neferoase. Acest fapt sporeşte importanţa studierii războinicului şi al elitelor militare în definirea statutului Transilvaniei în secolele VII–IX, persoane investite să cucerească şi să controleze respectivul teritoriu în numele celor care conduceau marile puteri militare ale vremii.

Evenimentul este organizat de către Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj Napoca în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Curatorul expoziției este dr. Călin Cosma de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj Napoca. (R.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński

Bera Larisa

Publicat

în

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński Luni, 1 iulie 2024, ora 19:00, va avea loc un concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński. Citește și: JOI, 27 iunie: Noi întâlniri ale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea