A V-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur”
În perioada 5 – 7 septembrie, la Alba Iulia se va desfăşura, în avanpremiera Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” şi înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor, cea de-a V-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur”. Organizatori sunt şi de această dată Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului şi Consiliul Judeţean Alba, care au susţinut ieri o conferinţă de presă la care au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, Dan Boboc – preşedintele ADAR şi Petre Mocanu – directorul ONIV.
„Consiliul Judeţean este interesat de acest concurs pentru că producătorii de vin şi cei din industria vinului au un aport important la bugetul naţional, judeţean şi local. Alba se află pe locul 8 între cele 10 judeţe din România care nu au cunoscut recesiunea economică şi datorită acestui domeniu important al economiei”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
Preşedintele ADAR, Dan Boboc, a arătat că în ultimii ani se constată o creştere a calităţii vinului, îndeosebi datorită investiţiilor făcute pentru reconversia culturilor, fondurile europene fiind absorbite integral, dar şi investiţia în resursa umană. O creştere spectaculoasă a înregistrat în ultimii ani şi vinul produs de familia Necşulescu, la Jidvei, iar cel mai bun vin alb din România se face pe Tărnave, a declarat Dan Boboc. El e explicat şi modul în care se va desfăşura concursul. Concursul se va desfăşura pe două secţiuni: vinuri liniştite şi efervescente. Vinurile liniştite sunt împărţite, la rândul lor, în vinuri albe, rosé, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr în seci, demiseci, demidulci, dulci.
Până acum, 33 de producători de vin au adus în total 160 de probe din toate cele 8 regiuni vitivinicole din ţară, din care 75 de vinuri albe, 65 de vinuri roşii (din care 10 roze), 8 vinuri de colecţie (vechi de 7 – 10 ani), 3 vinuri efervescente şi două speciale. Evenimentul a devenit din ce în ce mai extins, în acest an fiind înscrise în concurs peste 180 probe de la producători din toate zonele viticole ale ţării, dar şi din străinătate. Probele au fost secretizate şi codificate, existând două comisii cu câte 5 membri din toate regiunile vitivinicole, iar sistemul de notare va fi cel practicat de Organizaţia Internaţională a Vinului cu puncte de la 0 la 100.
Pentru a încuraja producătorii români, jumătate dintre vinuri vor fi medaliate, comparativ cu concursurile internaţionale unde doar o treime dintre probe sunt premiate. Dan Boboc a spus că la ediţia viitoare doreşte ca degustarea vinurilor să se facă deschis, cu public, albaiulienii putând nu doar să asiste ca la un spectacol, ci şi să deguste probe şi să interacţioneze cu degustătorii autorizaţi.
La rândul său, preşedintele ONIV, Petre Mocanu, a subliniat că aceste concursuri de vinuri ajută la reglarea pieţei vinurilor, dar îi sprijină şi pe consumatori, care se pot orienta mai uşor spre vinurile de calitate, ale căror etichete poartă simbolul distincţiilor care le-au fost decernate la concursuri.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 16 MARTIE 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 16 MARTIE 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 16 martie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]