Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: „Zilele Filantropiei” au ajuns la final: Evenimente în aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei

Dragoş Suciu

Publicat

în

Zilele Filantropiei01Campania „Zilele Filantropiei”, derulată timp de o lună în toate aşezămintele sociale din reţeaua Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, a ajuns la final. Cu această ocazie la sediul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a avut loc, miercuri, 10 iulie 2013, o întâlnire în care s-a făcut bilanţul acestei campanii.

În această perioadă în casele de tip familial, centrele de zi şi cele educaţionale care oferă servicii pentru copii, în căminele pentru vârstnici, în centrele de consiliere dar şi în celelalte aşezăminte sociale au avut loc acţiuni şi evenimente dedicate beneficiarilor. De asemenea, toate aşezămintele au fost deschise spre toţi cei care au dorit să le viziteze şi în cadrul acestora au fost organizate întâlniri cu partenerii, colaboratorii şi reprezentanţii autorităţilor publice.

„Zilele Filantropiei” au culminat cu evenimentul aniversar „Filantropia – împreună, în sprijinul aproapelui”, desfăşurat marţi, 9 iulie, la Alba Iulia. Manifestarea a debutat cu spectacolul „Vis de copil”, la care au participat peste 500 de copii şi tineri din aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. Aceştia s-au distrat apoi timp de câteva ore la un carnaval. În paralel a fost organizată o expoziţie de prezentare a celor 88 de servicii sociale, care formează reţeaua de asistenţă socială a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Expoziţia a fost urmată de întâlnirea festivă „Filantropia – împreună, în sprijinul aproapelui”. La întâlnire au participat colaboratorii, partenerii şi reprezentanţii autorităţilor publice implicate în susţinerea misiunii sociale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

Prezent la aceste evenimente Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, a vorbit despre importanţa filantropiei sociale:

„Suntem aici ca în foişorul de sus, de pe Sion, sau ca în casa de la Emaus, în prezenţa musafirului ceresc, Iisus Hristos, care a spus „unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor”. Despre Iisus din Nazaret se spune în Faptele Apostolilor că „trecea făcând binele”. Ori El fiind acelaşi ieri, astăzi şi-n veac, şi astăzi trece pe tărâmurile acestei istorii şi face binele. Este marele filantrop. Ar trebui să ne întrebăm de ce avem două mâini? Răspunsul este clar: cu una noi primim de la Dumnezeu multele daruri pe care ni le dă, iar cu alta trebuie să dăruim celor ce au nevoie de ajutorul nostru. Sfântul Grigorie Dialogul spunea: „măcar inima să-l doară şi va avea plată, că nu dă mai puţin cel ce-l doare inima, decât cel ce îşi dă banii săi. Pentru că unul îşi dă sufletul iar celălalt dă din ceea ce posedă”. Acest lucru se împlineşte, sub ochii noştri, aici la Alba Iulia, Arhiepiscopia noastră având o reţea de servicii sociale de primă mărime în Patriarhia Română, şi acest lucru s-a realizat datorită colaborării de excepţie pe care o avem cu autorităţile locale şi judeţene, şi prin implicarea atâtor preoţi şi a credincioşilor de bună credinţă şi cu mână largă şi generoasă. Deci, avem două mâini şi să nu uităm că aşa ne stă bine, pentru că tot ce avem am primit de la Dumnezeu. Realmente noi nu posedăm nimic prin noi înşine. Ce avem ne-a fost împrumutat. Într-o zi va trebui să dăm înapoi ceea ce am primit. Hristos ne spune că noi vom fi judecaţi după cum am folosit darul pe care El ni l-a împrumutat. Întrebarea este avem două mâini sau una? Noi numai luăm sau şi dăm? Cred că cei ce sunt aici, primesc de la Dumnezeu şi dau, ştiind după expresia părintelui Nicolae Steinhardt de la Rohia că „dăruind vei dobândi”. Eu nu pot decât să mulţumesc şi să binecuvântez pe reprezentanţii autorităţilor publice, pe sponsorii, pe colaboratorii, pe preoţii şi creştinii implicaţi în misiunea socială a Arhiepiscopiei noastre. Închei cu îndemnul Mântuitorului: „faceţi bine fără să nădăjduiţi nimic în schimb şi plata voastră va fi multă şi fii ai celui Preaînalt vă veţi chema”. Fie ca Hristos marele filantrop să vă binecuvinteze pe toţi şi să vă dăruiască toate cele de folos şi de mântuire.”

Părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei a făcut o scurtă prezentare a activităţii sociale:

„Tema întâlnirii „Filantropia – împreună în sprijinul aproapelui” a fost aleasă pentru a exprima legătura strânsă, duhovnicească, existentă între toţi cei care suntem prezenţi în sală, legătură care îşi răsfrânge roadele în viaţa miilor de persoane ocrotite prin aşezămintele eparhiei noastre. Sfântul Apostol Iacov spunea: „îţi voi arăta credinţa mea din faptele mele”. Împreună preoţi, oameni iubitori de oameni aflaţi la conducerea instituţiilor publice, centrale, judeţene şi locale, sau cu responsabilităţi în cadrul acestora, oameni cu inimă plină de generozitate şi dăruire pentru cei săraci, patroni, sponsori, colaboratori, cu toţii sub păstorirea plină de har, înţelepciune şi dragoste a Înaltpreasfinţitului Irineu Arhiepiscopul nostru, arătăm prin implicarea socială că Arhiepiscopia Alba Iuliei este o Biserică vie, că avem credinţă vie, lucrătoare prin iubire în folosul aproapelui aflat în suferinţă. Nu dorim să ne lăudăm în cadrul acestei întâlniri ci dorim să vă lăudăm pe dumneavoastră, să vă mulţumim să vă recunoaştem meritul pe care l-aţi avut realizările sociale ale eparhiei de Alba Iulia, să vă arătăm ce s-a întâmplat cu talanţii pe care ni i-aţi încredinţat, cu încrederea pe care ne-aţi acordat-o şi sprijinul oferit de-a lungul anilor. Este greu în câteva cuvinte să prezint povestea Filantropiei. Când ne referim la Filantropia ne referim la întreaga activitate socială a eparhiei, referindu-ne la activitatea desfăşurată in parohiile noastre şi de către toate ONG-urile care funcţionează cu binecuvântarea arhierească. Povestea Filantropiei a început în anul 1990 când la Alba Iulia a luat fiinţă şi a funcţionat pentru scurt timp Asociaţia Filantropia, prin care s-a achiziţionat cu contribuţia mai multor parohii din Alba Iulia, o casă în munţii Apuseni pentru o familie sinistrată. Anul 1995 este reprezentativ pentru Arhiepiscopia noastră întrucât marchează înfiinţarea primului birou eparhial de asistenţă socială din Patriarhia Română. Arhiepiscopia de Alba Iulia este un model de bună practică în domeniu furnizării serviciilor sociale în parteneriat cu autorităţile publice. Este un pol de excelenţă în atragerea şi gestionarea de venituri destinate serviciilor sociale, un model de bună practică în domeniul profesionalizării şi specializării persoanelor active în domeniul social. Aceasta este pe scur povestea Filantropiei. O poveste pe care dumneavoastră, cei care sunteţi de faţă, aţi scris-o de-a lungul anilor cu iubire şi jertfă, cu sentimente şi cu fapte sfinte, o poveste care a devenit nemuritoare pentru că a adus multă bucurie, speranţă şi mângâiere în viaţa multor copii, a multor bunici, bucurie speranţă şi mângâiere în viaţa multor oameni năpăstuiţi. Această poveste sperăm să o scriem împreună şi în continuare”.

Sectorul Social al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 1995, iar în prezent reţeaua de centre şi aşezăminte sociale din judeţele Alba şi Mureş, care formează Eparhia de Alba Iulia, înseamnă 88 de servicii sociale distincte. Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, cu filialele acesteia, oferă servicii sociale familiilor şi copiilor în dificultate, persoanelor vârstnice şi persoanelor cu handicap, deţinuţilor, persoanelor fără adăpost, femeilor în situaţie de criză pre şi post avort, persoanelor emigrante, în total fiind vorba de aproape 5.000 de persoane.

Reţeaua socială aflată sub oblăduirea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia înseamnă 18 case de tip familial, un adăpost săptămânal, un centru de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă, 6 centre de zi pentru copii, 11 centre educaţionale, un  centru maternal cu o capacitate pentru 6 mame, un centru rezidenţial  pentru copii, două centre şcoală specială  pentru copii cu dizabilităţi, 7 centre rezidenţiale pentru vârstnici, un centru de zi pentru vârstnici, 17 servicii socio – medicale de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice cu peste 600 de beneficiari, două adăposturi pentru oamenii străzii, 5 cantine sociale, un centru de consiliere pentru femei aflate în situaţia de criză pre şi post avort, un birou de asistenţă şi consiliere a persoanelor cu dizabilităţi, un centrul pentru integrarea socio-profesională a persoanelor cu handicap fizic, un centru pilot pentru persoane cu handicap, 3 locuinţe protejate pentru persoane cu handicap, un serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor cu handicap, un cabinet stomatologic, un centru de consiliere pentru persoanele resortisante, un centru regional de incluziune socială a deţinuţilor, două centre de incluziune a persoanelor aflate în dificultate, un centru de resurse pentru dezvoltare personală şi un centru de zi pentru copii antepreşcolari.

Biroul de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariul minim brut se majorează începând de astăzi, 1 iulie 2024. Câți bani primesc angajații în mână

Bera Larisa

Publicat

în

Salariul minim brut se majorează începând de astăzi, 1 iulie 2024. Câți bani primesc angajații în mână Începând de astăzi, 1 iulie 2024, angajații din România vor beneficia de o majorare a salariului minim pe economie, conform noilor măsuri adoptate de guvern la începutul lunii iunie. Noul salar minim brut este de 3.700 de lei. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea