Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mistreţii şi căprioarele calcă în picioare culturile oamenilor!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Mai mulţi cetăţeni din zone diferite ale judeţului Alba ne-au sesizat faptul că în ultima perioadă lanurile de porumb şi plantaţiile de viţă-de-vie au fost atacate de porci mistreţi şi căprioare, zădărnicind astfel investiţiile făcute în înfiinţarea culturilor, lucrări agricole şi tratamente fitosanitare. Pentru înfiinţarea unui hectar de porumb agricultorii cheltuie cel puţin 2000 de lei, bani pe care de multe ori îi împrumută pentru că nu-i au, iar toamna, când să culeagă recolta, constată că nu au ce, deoarece lanul a fost cotropit de mistreţi, dar şi de căprioare. La fel se întâmplă şi cu plantaţiile de viţă-de-vie. La Jidvei, de exemplu, costurile înfiinţării unui hectar de vie nobilă sunt foarte ridicate, iar când viticultorii să se bucure de rodul muncii lor, se trezesc că viţa a fost pusă la pământ şi călcată în picioare de sălbăticiuni.
Pentru clarificarea şi rezolvarea situaţiei, ne-am adresat vânătorilor din cadrul a două dintre numeroasele asociaţii de vânători care funcţionează în judeţ. Astfel, Nicolae Oneţiu – preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Alba a declarat că AJVPS Alba administrează doar 24 de fonduri de vânătoare din cele 54 existente pe raza judeţului. La Jidvei, de exemplu, până la organizarea unei noi licitaţii, în circa două săptămâni, fondul cinegetic este administrat deocamdată de Direcţia Silvică Alba Iulia. AJVPS Alba gestionează în prezent următoarele fonduri de vânătoare: Arieşul Mijlociu, Ciuruleasa, Detunata (cele 3 sunt în fază de licitaţie), Vidolm, Ponor, Măhăceni, Alba Iulia, Câlnic (temporar 30 de zile), Horea, Vidra, Lupşa, Geamăna, Ocna Mureş, Lopadea Nouă, Noşlac, Teiuş, Bucerdea, Veseuş, Ampoiţa, Berghin, Oarda de Jos, Vinţu de Jos, Daia Română, Săliştea, Cugir. Pentru împuşcarea mistreţilor de pe celelalte fonduri de vânătoare, cetăţenii trebuie să se adreseze primăriilor, iar acestea, administratorilor acestor fonduri cinegetice.
Potrivit HGR nr. 1679/10.12.2008, constatarea pagubei se face la cererea scrisă a persoanei păgubite, depusă la primăria localităţii pe teritoriul căreia s-a produs paguba. Cererea se depune în termen de 24 de ore de la data la care persoana păgubită a descoperit paguba. Convocarea comisiei de constatare a pagubelor se realizează prin grija primarului, în termen de 24 ore de la data înregistrării cererii persoanei păgubite. Comisia se întruneşte pentru constatarea pagubelor în termen de 48 de ore de la data convocării.
„De la 1 august 2011 este admisă vânătoarea la mistreţi şi toţi gestionarii fondurilor cinegetice au cote de recoltă aprobate la această specie. Cota de recoltă pe total judeţ este de 804 exemplare, plus încă 98 de purcei destinaţi pentru controlul pestei porcine (cota pe fiecare fond se poate vedea pe site-ul MMP, la secţiunea Păduri, cap. vânătoare). A doua zi după ce suntem sesizaţi de primărie, noi putem organiza goana şi vânătoarea. AVPS Alba a recoltat deja 14 mistreţi pe fondurile din gestiune, la pândă în zonele cu pagube, mai ales la culturile de porumb. Am sfătuit agricultorii să-şi păzească culturile şi să ne informeze unde există atacuri. Le-am procurat soluţie de alungare vânat denumită ARMACOL, care degajă un miros puternic de transpiraţie umană şi are eficienţă până la 3 luni. Unii agricultori au cumpărat aparate care produc zgomot prin detonări programate. Sunt pe bază de gaz lichefiat (butelie de aragaz). Alţii şi-au împrejmuit locul, dar nu e deajuns pentru că mistreţii străpung gardurile dacă acestea nu sunt electrice”, a declarat Nicolae Oneţiu.
La rândul său, directorul DS Alba Iulia, Mihai Morar, a declarat că aşteaptă o sesizare scrisă din partea primăriilor unde locuiesc păgubiţii, pentru a putea face demersurile legale în vederea organizării unor partide de vânătoare la mistreţi în zona Jidvei.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

13-21 iulie 2024 | PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina: Târgul meșterilor tradiționali, spectacol folcloric, ateliere, concert DAMIAN & BROTHERS și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

13-21 iulie 2024 | PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina: Târgul meșterilor tradiționali, spectacol folcloric, ateliere, concert DAMIAN & BROTHERS și foc de artificii Târgul de Fete de pe Muntele Găina are loc în periaoda 13-21 iulie 2024. Din program fac parte târgul meșterilor tradiționali, spectacole folclorice, ateliere, concert extraordinar DAMIAN & BROTHERS, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea