Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Trimişi după gratii pentru că au încercat negocierea actului de justiţie cu un magistrat de la Curtea de Apel!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Arestările fără precedent făcute de procurorii DNA Alba Iulia la sfârşitul săptămânii trecute, printre cei trimişi după gratii numărându-se decanul Baroului Alba Doina Scutea, fostul şef al Finanţelor Publice Ştefan Bogin şi Bogdan Radu, un fost consilier al ministrului pentru IMM-uri Constantin Niţă şi fost ofiţer SIE, alături de Alexandru Duca – om de afaceri din Alba Iulia şi partenerul său Claudiu Vulpe – fost ofiţer SIE, au bulversat opinia publică şi viaţa tihnită a oraşului. După câteva zile de speculaţii, discuţii intense, opinii pro şi contra asupra măsurii arestării preventive a celor cinci, pronunţată vineri seara de un judecător al Curţii de Apel Alba Iulia, motivarea deciziei obţinută pe surse de ziarul „Unirea”, arată că tocmai poziţia socială, funcţiile deţinute de inculpaţi, nivelul de instrucţie şi educaţie ale inculpaţilor îi fac periculoşi pentru opinia publică. „În prezenta cauză gravitatea deosebită a faptelor, în contextul în care corupţia în justiţie şi în rândul funcţionarilor publici este subiect de actualitate în societatea românească, modul în care inculpaţii s-au grupat în vederea atingerii scopurilor ilicite, „trocul” făcut în scopul declarat al eludării legii – sunt aspecte suficiente pentru a contura aprecierea că inculpaţii prezintă pericol pentru ordinea publică. Prin activităţile ilicite desfăşurate s-a cristalizat un angrenaj în care funcţiile de autoritate publică sunt folosite în scopuri personale şi de grup, iar pentru păstrarea acestora se ajunge chiar la negocierea actului de justiţie. (…) un avocat, foşti ofiţeri SIE, un funcţionar public asupra cărora planează suspiciunea rezonabilă de corupţie abuzează de fapt încrederea inerentă funcţiei publice, iar faptele necinstite afectează direct, prin percepţia creată la nivelul opiniei publice, un întreg corp profesional. Periculozitatea acestor fapte, chiar dacă nu este directă în rândul opiniei publice, are efecte directe în rândul justiţiei, care nu poate fi dominată decât de supremaţia legii, iar măsura preventivă a arestării este întemeiată pe elementele substanţiale ce trebuie să asigure pedepsirea şi descurajarea unor astfel de comportamente”, se arată în motivarea judecătorului Leontin Coraş de la Curtea de Apel Alba Iulia la decizia de admitere a propunerii DNA Alba Iulia privind arestarea preventivă a celor cinci inculpaţi.

lTentativă de contactare a unei judecătoare de la Curtea de Apel, prin intermediul soţului
În iunie 2009, Anghel Bogin a fost numit director coordonator al DGFP Alba, fiind înlocuită din funcţie Maria Iacob, care a contestat măsura înlocuirii sale. Contestaţia formulată de Maria Iacob a fost înregistrată pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia la Secţia de contencios administrativ şi fiscal, cauza fiind repartizată aleatoriu judecătoarei Gabriela Costinaş. Inculpatul Anghel Bogin, folosindu-se de relaţia de prietenie cu inculpaţii Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca, le-a cerut sprijin pentru dobândirea unei influenţe reale în actul de justiţie, în scopul respingerii contestaţiei formulate de Maria Iacob, urmărind ocuparea funcţiei de conducere. „(…) inculpaţii Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca au iniţiat demersuri pe lângă inculpata Doina Scutea în vederea influenţării soluţiei date de judecătoarea Gabriela Costinaş, prin intermediul soţului acesteia Marius Costinaş, care are calitatea de avocat în cadrul Baroului Alba”, se arată în document. „Din declaraţia martorului Marius Costinaş rezultă că a fost contactat de inculpata Doina Scutea în legătură cu un dosar „Bogin”, dar a refuzat discuţia (…) Influenţa presupusă din partea inculpatei Doina Scutea nu a fost exercitată datorită refuzului martorului Costinaş Marius, nerealizându-se scopul dorit deoarece prin sentinţa nr. 177/F/CA/2010 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia Contencios administrativ şi fiscal a fost admisă acţiunea în contencios administrativ a reclamantei Iacob Maria”, se mai spune în motivare. Tot aici se mai arată că Scutea este cea de la care Bogin, Duca şi Vulpe ştiau că intervenţia se va face prin soţul judecătoarei de la Curtea de Apel Alba Iulia. „Împrejurarea că inculpaţii Bogin, Duca şi Vulpe au realizat că persoana prin care se va realiza traficul este avocatul Marius Costinaş rezultă din înregistrări dintre inculpatul Vulpe şi inculpatul Bogin… „N-avem nicio emoţie că ea îl cunoaşte şi că e sută la sută prin foc şi apă. Se va trece!” (convorbire din 23 iunie 2010) sau „nu are nicio vină Anghele, că acela i-o promis foarte ferm. Ţi-am spus, asta era foarte sigură pe ea, foarte sigură. Înţelegi?” (convorbire din data de 24 iunie 2010)”, se spune în motivare.
lDoina Scutea, acuzată că urmărea să îşi procure avantaj material prin compensarea cerută lui Bogin
„La data de 3 iunie 2010 (n.r. – anterior soluţionării de către Curtea de Apel a acţiunii reclamantei Iacob Maria) inculpata Doina Scutea a formulat o cerere de compensare a obligaţiilor fiscale a cabinetului de Avocatură „Scutea Doina” cu creanţa de 400.000 de lei deţinută de S.C. Lider Prodcarn SRL Alba Iulia asupra bugetului consolidat al statului – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, cesionată printr-un contract de cesiune Doinei Scutea. Temeiul contractului de cesiune l-a constituit contractul de asistenţă juridică încheiat în Cabinetul de avocat al inculpatei Doina Scutea la 31 mai 2010, fiind emisă o factură pentru suma totală de 400.000 de lei. S.C. Lider Prodcarn SRL înregistra obligaţii restante la bugetul general consolidat al statului în sumă de 7.391.944 lei din care, după data deschiderii procedurii insolvenţei suma de 2.439.706 lei. Potrivit unei adrese a Ministerului Finanţelor – ANAF, obiect al cesiunii pot reprezenta numai sumele efectiv de restituit contribuabilului cedent, respectiv suma de 130.120, deoarece prin sentinţa civilă nr. 3498/2009 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia a fost admisă acţiunea S.C. Lider Prodcarn SRL şi s-a dispus întoarcerea executării silite în baza unui titlu executoriu pentru suma de 400.000 de lei, fiind obligată Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Alba Iulia la plata sumei de 130.120 lei. Din înscrisurile prezentate mai sus rezultă că inculpata Scutea Doina, prin compensarea sumei de 400.000 de lei, îşi procura un avantaj material”, se susţine în motivarea de la Curtea de Apel Alba Iulia.
lProbe indirecte la adresa decanului Baroului Alba
„Din coroborarea proceselor verbale de transcriere a discuţiilor telefonice şi ambientale cu declaraţiile martorilor rezultă indicii rezonabile că între inculpatul Anghel Bogin şi inculpata Scutea Doina a existat un acord de voinţă, evidenţiat şi intermediat de complicii Alexandru Duca şi Claudiu Vulpe, prin presiunile făcute asupra acestora, pentru realizarea compensării şi traficului de justiţie, care a avut ca obiect cumpărarea influenţei inculpatei Scutea Doina în soluţionarea procesului în schimbul compensării datoriilor la bugetul statului, până la concurenţa sumei de 400.000 de lei. Promisiunile reciproce de procurare a unor avantaje s-au realizat înainte de pronunţarea hotărârii în dosarul Mariei Iacob, iar traficul de influenţă subzistă indiferent dacă influenţa este sau nu exercitată ori dacă influenţa presupusă produce sau nu rezultatul dorit”, consideră magistratul Curţii de Apel Alba Iulia Leontin Coraş.
Citiţi în ziarul „Unirea” de mâine ce implicaţii au în dosar şi ceilalţi inculpaţi – Claudiu Vulpe, Alexandru Duca şi Bogdan Radu dar şi ce rol au avut declaraţiile omului de afaceri italian Luca Anversa în arestarea lor.
Ioana PITICARIU

 Festival de Romania 2024

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

RESTRICȚII de circulație de Ziua Națională 2024, la Alba Iulia. Lista străzilor închise de 1 Decembrie și limitările de trafic din 30 noiembrie

Bera Larisa

Publicat

în

RESTRICȚII de circulație de Ziua Națională 2024, la Alba Iulia. Lista străzilor închise de 1 Decembrie și limitările de trafic din 30 noiembrie Restricțiile de circulație rutieră pentru derularea evenimentelor de marcare a Zilei Naționale a României la Alba Iulia. Citește și: Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea