Rămâi conectat

Ştirea zilei

Revoluţionarii din Alba îşi vor face singuri ordine în ograda proprie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De circa o săptămână a început o devastatoare campanie mediatică (semnalul a fost dat de B1TV, care ştim de cine e agreat) împotriva drepturilor acordate prin lege revoluţionarilor din Decembrie 1989. Chiar şi premierul Boc, încolţit de ziariştii ahtiaţi după un subiect „de senzaţie” a afirmat public că s-ar justifica doar îndemnizaţiile acordate urmaşilor celor decedaţi şi răniţilor din Revoluţie. N-am citit de mult un articol mai laş, semnat de un personaj la fel de laş (din moment ce s-a ascuns în spatele unor iniţiale), decât cel apărut în ziarul „Unirea” de miercuri, 20 iulie întitulat „După modelul comuniştilor, revoluţionarii, noii ilegalişti ai ţării”. Meschinul semnatar acreditează ideea că, de fapt, toată populaţia urbană, ieşită în stradă până în 25 dec. 1989 merită certificate de revoluţionar. Personajul, ascuns probabil sub pat în acele zile fierbinţi, se consideră egalul lui Claudiu Iordache şi al revoluţionarilor din Timişoara, împuşcaţi şi călcaţi sub şenilele tancurilor, egalul eroului Călin Nemeş din Cluj, care şi-a dezgolit pieptul în faţa gloanţelor trase de militarii aflaţi în solda regimului comunist, egalul celor seceraţi de gloanţe în Bucureşti sau Sibiu, egalul acelor „nebuni”, nu mai mulţi de câţiva zeci, în frunte cu Mihai Babiţchi care au bătut în lung şi în lat Municipiul Alba Iulia începând cu seara de 21 decembrie, cerând cetăţenilor să se ridice împotriva regimului totalitar. Când Ceauşescu se afla încă la putere. Este adevărat, a doua zi la orele 12.09, DUPĂ FUGA DICTATORULUI, aproape toată populaţia ţării s-a aflat în stradă. Probabil şi cel care ne insultă astăzi cu neruşinare. Ruşine!!
Ca în orice atac murdar, au fost luate cifre după ureche, statistici contrafăcute, multiplicate ca să fie mai convingătoare (cheltuiala totală – 9,3 milioane euro pe lună (sic!), care înseamnă 112,4 milioane euro pe an, care înseamnă peste un miliard euro pe 10 ani etc.). Delirul cifric s-a oprit la un deceniu. Putea să continue: în 50 de ani ar fi fost peste 50 miliarde iar în 100 de ani peste 100 de miliarde euro etc. Revoluţionarii au fost acuzaţi că primesc o îndemnizaţie medie de 2412 lei pe lună, că au primit terenuri, spaţii comerciale, transport gratuit. Minciuni sfruntate! Doar revoluţionarii care nu au nici un venit sau venituri salariale foarte mici primesc ca îndemnizaţie un salariu mediu pe economie. Iar despre împroprietăriri doar trei dintre membrii Uniunii Asociaţiilor de Revoluţionari din Alba (UARA) au primit terenul stipulat prin lege, de la Primăria Alba Iulia şi nimeni vreun spaţiu comercial. După cum se ştie Alba Iulia este Oraş Erou al Revoluţiei din Dec.’89, titulatură doveditoare peste veacuri că cetăţenii acestui loc au rămas la fel de neatârnaţi, la fel de curajoşi ca cei de pe vremea lui Avram Iancu sau Horea din Albac. Acest adevăr – recâştigarea demnităţii neamului românesc – am lăsat noi, revoluţionarii, în urmă.
Este foarte adevărat că în rândul revoluţionarilor cu certificate s-au strecurat foarte mulţi impostori. Acest lucru a fost posibil mai întâi datorită unei legi imperfecte (Legea 42/1990) şi a faptului că Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, responsabil de eliberarea certificatelor, a avut în frunte o persoană numită politic, cel mai adesea cu grave carenţe morale. Pe de altă parte, pentru unii preşedinţi de asociaţie, certificatele au devenit o afacere personală. Din păcate, deşi reanalizarea dosarelor potrivit Legii 341/2004, a redus la jumătate numărul revoluţionarilor, nu toţi impostorii au fost eliminaţi. Considerăm că opinia publică, exigentă în aceste momente de austeritate, are dreptul să fie scandalizată. Ca şi noi, de altfel… De aici însă până la a-i băga în aceeaşi oală pe toţi revoluţionarii şi ale lua drepturile oferit prin lege, este ca şi cum ai arunca odată cu apa murdară şi copilul aflat în copaie. Premierul Emil Boc se gândeşte să păstreze îndemnizaţiile doar pentru urmaşii celor decedaţi şi pentru răniţi. Proastă judecată! Două exemple. În judeţul Alba au primit în 1996 titluri de „Luptător cu merite deosebite în grad de Rănit”, 17 foşti miliţieni bătuţi de populaţie în Cugir sau Blaj. Aceştia şi-au scos certificate medicale şi au devenit „Răniţi în legătură cu evenimentele din Decembrie 1989” potrivit Legii 42/1990. Noi am făcut publice numele lor în articole apărute în „Evenimentul zilei” şi „România liberă”. Am depus un memoriu şi la SSPR. Nu s-a făcut nimic. În ziua de 23 decembrie 1989, o dubă în care se aflau 15 cetăţeni din Cugir a derapat şi s-a răsturnat după trecerea de cale ferată. Ocupanţii au fost răniţi în accident. Acum au certificate reînnoite cu grad de „Rănit în Revoluţie” şi îşi vor păstra îndemnizaţiile potrivit opiniei lui Emil Boc. În timp ce adevăraţii revoluţionari care au scăpat prin jocul întâmplării de gloanţe, vor fi daţi la o parte. Celebrul Bebe Ivanovici, fost secretar de stat la SSPR, unul din marii vânzători de certificate, şi-a rupt un deget la un lift în decembrie 1989. Va rămâne şi el cu îndemnizaţia obţinută. Nu poţi îndrepta o eroare comiţând o eroare şi mai mare.
Uniunea Asociaţiilor de Revoluţionari din Alba, lipsită de sprijinul SSPR şi al factorului politic a decis să-şi facă singură ordine în ograda proprie. Trebuie spus că asociaţia de revoluţionari locală nu a susţinut în 1996 decât dosarele a 64 de revoluţionari, extrem de puţini comparativ cu celelalte Oraşe-Martir. În această săptămână vom exclude din rândul asociaţiilor pe toţi membrii – cu sau fără certificat de revoluţionar – cărora nu le recunoaştem această calitate. Numele celor rămaşi vor fi făcute publice în Ziarul „Unirea” – singurul ziar al Revoluţiei din Dec.’89, din România – care se bucură de respectul nostru. În felul acesta opinia publică va putea să emită judecăţi în cunoştinţă de cauză. Vom cere, de asemenea, să aibă loc o nouă evaluare a dosarelor depuse, dar nu de către o comisie aflată la Bucureşti. Comisia trebuie să meargă în teritoriu, să ia legătura cu asociaţiile locale şi să stea de vorbă cu fiecare deţinător de certificat. Numai astfel va fi recredibilizat conceptul de revoluţionar iar noi ne vom bucura de respectul pe care îl merităm din partea societăţii. (Consiliul de conducere, Uniunea Asociaţiilor de Revoluţionari Alba)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință Un pensionar de 63 de ani a fost plasat sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba, într-un dosar de contrabandă asimilată. Bărbatul avea peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea