Cum putem schimba Alba Iulia
Alba Iulia stă pe loc economic. O dovadă a acestui lucru este un material cu 12 întrebări şi propuneri pe care le-am făcut public încă de acum 8 luni. Tot ce am scris acolo, integral, se aplică şi azi şi din păcate cred că va mai fi valabil multe luni de acum înaine, cel puţin până când conducerea oraşului şi judeţului nu se schimbă. E limpede că cei ce sunt acum în funcţii nu sunt „în stare să mişte ceva”. Reiau acest material cu dorinţa de a se produce o schimbare în mintea celor care ne conduc, cu dorinţa ca Alba Iulia să meargă înainte.
„Preocuparea numărul unu în Alba Iulia e starea oraşului, lipsa de locuri de muncă. Pentru asta trebuie ca Primăria şi conducerea oraşului să depună eforturi consistente. Însă din păcate nu o fac. Oameni de afaceri interesaţi de zona noastră au existat şi există. Dar nu e suficient doar interesul lor. Ei pun întrebări, vor să afle lucruri concrete, ce deschidere au aici, să ştie la ce vin. Dar răspunsurile pe care le-au primit până acum nu au fost prea convingătoare. Sau n-au fost deloc.
Ştim că investitorii nu aterizează din senin ci trebuie să te duci tu, ca primar, ca municipalitate, să îi convingi să vină. Din contră, umblă vorba că cei care au venit au fost trimişi mereu înapoi de unde au venit. Pentru că nu s-au făcut prea multe până acum solicit primarului Hava să lămurească public câteva lucruri. Acestea sunt şi soluţiile noastre, paşii care trebuie făcuţi. Invităm primăria şi celelalte forţe politice din oraş să ofere un punct de vedere:
1. Care sunt domeniile economice prioritare pe care municipalitatea Alba Iulia şi le asumă în acest moment pentru a atrage investitori? Industria lemnului? IT? Industria textilă? Care sunt cu alte cuvinte, în afara turismului din jurul Cetăţii, polii de dezvoltare ai oraşului?
2. Ce analize s-au realizat asupra forţei de muncă şi a calificărilor profesionale existente în oraş? – analize care pot sta la baza profilului zonei, profil care trebuie „vândut” investitorilor care vor să ştie pe ce se bazează când vin aici.
3. Au fost aduşi specialişti în analiza pieţelor externe, specialişti în materie de investiţii care să ofere o strategie pentru identificarea, contactarea şi negocierea oportunităţilor de investiţie în oraş?
4. Există un pachet de promovare a oportunităţilor economice ale oraşului Alba Iulia şi ale zonei limitrofe?
5. Care sunt facilităţile fiscale şi de altă natură create pentru posibili investitori?
6. Există un dialog permanent cu oamenii de afaceri deja activi în oraş şi judeţ pentru a folosi experienţa acestora pe diverse pieţe, contactele cu parteneri de afaceri externi?
7. Există personal calificat la Primărie cu expertiză de bussiness care să se ocupe permanent de astfel de analize, materiale, dialog cu potenţiali investitori?
8. Câte firme externe au fost contactate şi câtora dintre ele li s-a prezentat profilul oraşului nostru?
9. Cu câte Camere de Comerţ ale altor ţări există un contact permanent pentru a exista o informare a investitorilor din alte ţări despre oportunităţile oraşului?
10. Câte Camere de Comerţ au fost invitate să îşi deschidă un punct de lucru în Alba?
11. Ce analize s-au făcut împreună cu Universitatea 1 Decembrie 1918 asupra forţei de muncă ce trebuie pregătită în Alba Iulia pentru a spori şansele atât pentru tineri la un loc de muncă, cât şi pentru investitori ca să aibă mână de lucru calificată?
12. Ce investiţii s-au făcut în „zona industrială” a oraşului pentru a primi investitorii şi ce infrastructură, inclusiv rutieră li se oferă?
Mai nimic din toate acestea nu există. Nimeni nu s-a ocupat de ele. În afara unor lucruri marginale – că s-a declarat de exemplu un teren „zonă industrială” – interesul pentru a spori mediul de afaceri local este zero. Oricum pe acel teren nu vine nimeni pentru că taxele sunt mult prea mari.
Cele 12 puncte, minimale, sunt tot atâtea propuneri pe care le facem deschis conducerii oraşului pentru că sunt în interesul nostru al tuturor. Atâta timp cât nu se face aşa ceva, Alba Iulia va muri încet. Sperăm să găsim înţelepicune din partea celor care conduc de atâta timp oraşul, dincolo de orgoliile politice mărunte. Îmi asum alături de PNL să lucrăm împreună cu orice forţă politică inteligentă şi deschisă pe aceste program de dezvoltare locală, de creare de locuri de muncă”.
Simone ALBANI
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !
IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]