Rămâi conectat

Societate

ADR Centru: peste 1.000 de proiecte depuse, peste 300 de milioane de euro angajate, peste 128 de milioane de euro plătiţi beneficiarilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cu ocazia împlinirii a patru ani de când a fost lansat Programul Operaţional Regional, la Sibiu, în 13 iulie 2007, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a dat publicităţii un bilanţ care situează Regiunea Centru pe primele locuri la nivel naţional, ca număr de proiecte depuse, număr de proiecte implementate, relevante la nivel regional, dar şi ca rată de atragere a fondurilor. Pe parcursul acestor patru ani de gestionare a programului, respectiv până în 12 iulie 2011, s-au depus, de către beneficiarii din Regiunea Centru, 1064 proiecte cu o valoare totală de 1,58 miliarde euro. Au fost semnate până în prezent 277 de contracte de finanţare, ce solicită spre finanţare 313,56 milioane euro fonduri nerambursabile, respectiv peste 70% din suma alocată. Alte 60 de proiecte, ce solicită aproximativ 90 milioane euro, adică peste 20% din suma alocată, se vor contracta în perioada următoare. ADR Centru apreciază că, până la finalul anului 2011, peste 90% din bugetul regional, de 439,09 milioane euro alocaţi prin Programul Operaţional Regional, va fi angajat prin proiecte contractate. Aceste fonduri sunt destinate dezvoltării oraşelor, a infrastructurii de drumuri, sociale, de afaceri şi a celei turistice din Regiunea Centru.
Vorbind despre rezultatele concrete ale acestor finanţări, la finalizarea programului, şapte oraşe din Regiunea Centru, în care se vor investi peste 150 milioane euro, vor putea să se ridice la nivelul celor europene, generând locuri de muncă şi dezvoltare sustenabilă. Peste 200 km de drumuri judeţene şi străzi din oraşe vor fi reabilitaţi din fondurile programului. Tot cu bani europeni vor fi dotate cu echipamente noi şi performante cabinetele medicale din policlinicile celor 6 judeţe din regiune şi peste 1500 de elevi vor putea învăţa, începând cu anul următor, în săli de clasă noi, dotate cu echipamente IT şi mobilier nou, încălzite şi iluminate corespunzător. Vârstnicii din Regiunea Centru şi persoanele cu dizabilităţi vor avea noi centre sociale, în care să poată practicpă un stil de viaţă activ, adaptat nevoilor lor. Centre de afaceri, cabinete medicale private, pensiuni, hoteluri, centre SPA, ateliere auto, dar şi alte tipuri de activităţi, adică peste 200 de societăţi comerciale primesc fonduri care le vor susţine să se dezvolte şi să facă faţă concurenţei şi problemelor economice. Vechile biserici sau cetăţile din patrimoniul cultural regional primesc finanţare pentru restaurare şi pentru reintegrarea lor în circuitul turistic naţional şi internaţional.
„Cu echipa ADR Centru, ce are în jur de 80 de persoane, am reuşit pe parcursul acestor ani să analizăm toate cele 1064 de proiecte depuse, din care peste 600 se află în diferite etape de evaluare, contractare şi implementare. După cum se poate observa, numărul de proiecte depuse şi rămase în evaluare depăşeşte cu mult, ca buget solicitat, fondurile alocate regiunii. Practic, aceste date reflectă faptul că este o nevoie acută de finanţare, deoarece se solicită de 2,5 ori mai multe fonduri decât alocarea regională pentru întreagă perioadă 2007-2013. Am observat de-a lungul acestor ani că asigurarea cofinanţării este cea mai importantă problemă ridicată, atât de catre autorităţile publice locale, cât şi de către societăţile private sau organizaţiile neguvernamentale. La nivelul regiunii noastre, datorită suspendării majorităţii domeniilor nu se mai pot depune proiecte, decât pentru dezvoltare urbană în cadrul Polului de Creştere regional şi pentru reabilitarea siturilor industriale poluate. Însă, încă oferim sprijin informaţional potenţialilor beneficiari din alte regiuni şi îi susţinem pe beneficiarii proiectelor contractate din regiunea noastră, clarificându-le aspecte concrete privind derularea respectivelor proiecte. Toate aceste lucruri demonstrează că solicitanţii de finanţare nerambursabilă au găsit mereu la noi un răspuns prompt şi calificat”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Până în prezent, peste 128 milioane euro au fost plătite beneficiarilor programului REGIO în Regiunea Centru, prin cereri de pre-finanţare şi cereri de rambursare. Alte cheltuieli, în valoare de peste 11 milioane euro, sunt în analiză la ADR Centru sau la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru a fi decontate. (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române

Bera Larisa

Publicat

în

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea