Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cât ar putea costa România generaţia fără Bac: 42 milioane de euro, ajutor de şomaj pentru elevi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bacalaureatul-dezastru de anul acesta nu înseamnă doar deziluzii pentru o întreagă generaţie de elevi, ci s-ar putea transforma într-un coşmar pentru bugetul asigurărilor de şomaj. În sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, examenul a fost susţinut de 212.763 de elevi, potrivit listelor complete centralizate de Ministerul Educaţiei pe site-ul specializat Bacalaureat 2011 edu.ro. Dintre aceştia, 118.147 (55,53%) nu au reuşit să promoveze probele şi au fost declaraţi respinşi. Statutul lor este în momentul de faţă „absolvent de clasa a XII-a fără diplomă de Bacalaureat”. Având în vedere că ponderea liceelor vocaţionale din România este destul de mică, majoritatea elevilor au terminat licee teoretice, în urma cărora nu au obţinut nicio calificare pentru vreo meserie anume. Teoretic vorbind, asta ar putea însemna un număr foarte mare de şomeri care s-ar adăuga dintr-o dată listelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Statistic, dacă toţi cei 118.147 de elevi ar cere ajutor de şomaj, statul ar fi obligat să le plătească o indemnizaţie de 250 de lei pentru fiecare, pe o perioadă de 6 luni. Cifrele arată că asta ar însemna un efort bugetar de aproximativ 42 de milioane de euro (peste 177 milioane de lei), bani pe care Ministerul Muncii ar trebui să-i asigure pentru plata absolvenţilor de liceu fără diplomă de Bacalaureat pentru o jumătate de an.
lCum pot obţine absolvenţii de liceu ajutor de şomaj

În termen de 60 de zile de la data absolvirii, orice elev cu vârsta de peste 16 de ani se poate înscrie la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a fi în evidenţa acestei instituţii ca persoană care îşi caută un loc de muncă.
Dosarul de şomaj trebuie să conţină următoarele acte:
– actul de identitate (copie şi orginal);
– actul de studii sau adeverinţă din care să rezulte data absolvirii (copie şi original);
– certificat de căsătorie, divorţ (dacă este cazul);
– certificat de naştere (copie şi original);
– adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea “apt muncă” sau “apt muncă, dar cu următoarele restricţii… ”
Automat, absolventul care nu are o calificate într-o meserie va fi considerat potenţial muncitor necalificat şi va primi o indemnizaţie lunară de 250 de lei, timp de 6 luni – în total 1.500 de lei. Dacă proaspătul şomer îşi găseşte de muncă în acest interval, trebuie să anunţe AJOFM-ul la care este înscris, dar va continua să primească indemnizaţia până la sfârşitul perioadei de 6 luni. Dacă cel înregistrat ca şomer îşi va relua studiile în toamnă (reuşeşte să ia diploma de Bacalaureat şi merge la facultate), atunci de pe data de 1 octombrie 2011, ajutorul de şomaj nu se va mai acorda. (M.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cum își bate joc statul de persoanele cu dizabilități: „Dragă sistem, îmi cer scuze că exist!”

Bera Larisa

Publicat

în

Cum își bate joc statul de persoanele cu dizabilități: „Dragă sistem, îmi cer scuze că exist!” Statul continuă să umilească persoanele cu dizabilități, oferindu-le indemnizații rușinos de mici, care nu acoperă nici măcar nevoile de bază. Levente Polgar, sportivul din Aiud, intrat în istorie drept singura persoană din lume cu dizabilități care a reușit să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea