Rămâi conectat

Editorial

Sobarizarea României

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ca un adevărat tsunami politic, preşedintele Traian Băsescu a invadat agenda publică, în numele modernizării statului, lansând aproape concomitent proiecte de anvergură precum schimbarea Constituţiei şi reorganizarea administrativă a ţării. Admiţând că cele două mari schimbări se impun, e imposibil să nu te întrebi ce se ascunde în spatele stilului pompieristic în care ele au fost abordate, mai ales că, în absenţa unei comunicări autentice a guvernanţilor cu toate forţele politice din ţară şi cu societatea civilă, e destul de puţin probabil ca schimbările cu pricina să poată fi puse în operă altfel decât prin politica pumnului în gură, zisă şi asumarea răspunderii guvernului. Şi când spun asta mă refer la redesenarea hărţii sistemului administrativ prin înlocuirea celor 41 de judeţe cu 8 judeţe mari (de fapt 7, plus municipiul Bucureşti), aşa cum a cerut şeful statului la şedinţa de guvern de miercuri, pe motiv că actualul sistem generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie. Dl Traian Băsescu a vorbit despre corupţia de la nivelul judeţelor, unde s-au format „familii transpartinice”. El a adăugat că, în zilele următoare, va apărea un raport care va dezvălui ce s-a întâmplat în judeţe cu proiectele aprobate din bani europeni. Preşedintele a mai spus că „ştie sensibilitatea partidelor pe această temă”, respectiv că tuturor li se pare că, având preşedintele CJ, stăpânesc judeţul. „Cred că trebuie să ne ridicăm deasupra intereselor politice”, a adăugat domnia-sa. Întrebarea este dacă, la rândul lui, dl Băsescu ştie ceva despre sensibilitatea românilor faţă de şantajul pe care îl practică UDMR la adresa partidului său de suflet, înnebunit  de gândul că ar putea pierde alegerile, adică puterea şi privilegiile aferente. Cel mai recent sondaj IMAS, de exemplu, realizat în perioada 9-16 mai, indică o creştere a cotei de încredere a liderilor opoziţiei, Crin Antonescu şi Victor Ponta, care conduc în top cu 31,2 şi, respectiv, 28,2 la sută. În schimb, Traian Băsescu şi Emil Boc înregistrează cote de numai 12,4, respectiv 8,3 la sută la capitolul încredere. Sunt convinsă că, dincolo de prăbuşirea nivelului de trai, aceste rezultate sunt puternic influenţate de percepţia că preşedintele ţării şi guvernul portocaliu ar sacrifica totul de dragul rămânerii la putere, inclusiv interesul naţional. Regionalizarea, de exemplu, insuficient explicată şi argumentată, e văzută de multă lume ca o cedare în faţa şantajului UDMR, care şi-ar urmări cu tenacitate scopurile autonomiste.
În orice caz, este foarte greu să te eliberezi de suspiciuni într-o ţară ca România, în care numărul „sobarilor” a crescut alarmant. Miercuri, de exemplu, un bărbat de 59 de ani şi-a dat foc în zona Palatului Cotroceni iar un tânăr s-a urcat pe un stâlp din vecinătatea aceluiaşi palat, ameninţând cu sinuciderea. Legat de stâlp cu trei cabluri electrice tricolore, acesta a acuzat imposibilitatea de a-şi plăti facturile. Vorbind despre protestele celor doi, Adrian Sobaru, cameramanul care anul trecut s-a aruncat de la balconul Parlamentului, a spus că, „la gesturile respective mă bufnea plânsul pentru că nu suport să văd un om care ajunge la disperare. Parcă acum s-a deschis robinetul şi nu mai ajungem să se oprească lucrurile, mi-e frică, mi-e frică de ce se întâmplă în jurul nostru”.
În jurul nostru se întâmplă, într-adevăr, multe lucruri de speriat, de la exploziile solare la bacteriile ucigaşe ascunse în castraveţi, de la leucemia care pândeşte din familiarul paracetamol, după cum ne-a informat presa de ieri, la ţările intrate în faliment precum Grecia. Sau respinse la examenul intrării în Spaţiul Schengen, ca România şi Bulgaria, a căror aderare a fost amânată, ieri, de Olanda pentru anul 2012. „Cerem noilor ţări să controleze efectiv frontierele comune. De asemenea, este imperativ ca reformele judiciare din Bulgaria şi România să fie ireversibile”, a declarat ministrul olandez pentru Imigraţie Gerd Leers. Aşadar, tot (in)justiţia ne-a venit de hac şi nu absenţa reformei administrativ-teritoriale.
Maria Lucia MUNTEANU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea