Medicii de familie vor trebui să muncească pentru a câştiga bani!
La nivel naţional s-a iscat un adevărat război între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Sănătăţii pe de o parte şi medicii de familie pe de alta, motivul fiind contractul – cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012. Medicii de familie refuză semnarea acestui act. Pentru a afla care e situaţia la nivelul judeţului nostru şi pentru a primi lămuriri în legătură cu acest subiect am purtat o discuţie cu preşedintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate Alba (CAS), ec. Gheorghe Ştef. După cum ne-a precizat domnia sa, în cursul zilei de miercuri, 1 iunie, în baza ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 864/538/2011, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2011 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, pentru luna iunie au fost şi vor fi încheiate acte adiţionale la contractele de acordare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale cu toţi furnizorii, astfel încât activitatea medicală să nu fie întreruptă, să fie asigurată o continuitate. Reprezentanţii de la nivel naţional ai medicilor de familie susţin că nu vor semna nici măcar aceste acte.
În ceea ce priveşte cadrele medicale ce fac parte din asistenţa medicală primară, preşedintele-director al CAS Alba este de părere că indiferent de solicitările de la nivel central, medicii de familie pot să semneze aceste acte adiţionale şi să îşi desfăşoare activitatea în mod normal, cu atât mai mult cu cât cerinţele lor nu sunt îndreptăţite, aducând argumente în acest sens. Trebuie precizat că principalele nemulţumiri ale medicilor de familie se referă la introducerea bugetului orientativ, modalitatea de plată – reducerea procentajului capitaţie/servicii, informatizarea pentru cardul de asigurat. „Bugetul orientativ pentru fiecare medic a fost eliminat, deşi acest buget ar trebui impus în contextul unui buget de austeritate când folosirea banilor ar trebui gestionată cu grijă. În toate ţările din Uniunea Europeană acest buget există, regulile fiind bine definite, astfel încât nu apar anomalii aşa cum se întâmplă la noi unde vânzătorul de servicii face regulile de piaţă şi nu cumpărătorul de servicii”, a menţionat ec. Gheorghe Ştef. Cabinetele medicilor de familie au fost dotate cu tehnică de calcul, cu laptopuri de la Ministerul Sănătăţii care sunt utilizate în sistem cu titlu gratuit, iar baza de date a pacientului se află doar în posesia acestor medici.
Legat de subiectul informatizării, răspunsul dat de preşedintele-director al CAS Alba a fost: „Medicii de familie nu ar trebui să se opună informatizării, prin aceasta urmărindu-se reducerea posibilităţii de fraudare a fondului atât de medici cât şi de asiguraţi. Cui îi e oare frică de monitorizarea reală a ceea ce se întâmplă în cabinete? În momentul în care un furnizor de servicii, indiferent care ar fi el, intră în relaţie contractuală cu Casa trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Astfel dacă se hotărăşte introducerea cardurilor şi a cititoarelor de carduri, aceste condiţii trebuie îndeplinite”.
O a treia şi probabil cea mai stringentă nemulţumire a medicilor de familie este cea legată de modalitatea de plată, de procentul capitaţie/servicii. Dacă la început aceştia primeau 90% din sumele contractate doar pentru simplul fapt că aveau un anumit număr de pacienţi pe listă, anul trecut, procentul a scăzut la 70%, pentru ca în contractul cadru pe 2011, acesta să fie de 50%. „Reducerea procentelor per capita şi per serviciu, plata în acest fel este un lucru bun, doar că deranjează medicii de familie care de acum înainte pentru a lua bani trebuie să şi muncească. Au existat cazuri în care medicii nu raportau decât capitaţia, fără a transmite şi serviciile făcute, şi asta pentru că banii erau suficienţi şi aşa. Noul contract-cadru întăreşte modul de lucru al medicilor, aceştia având obligaţia de a scrie reţete şi a face trimiteri la laboratoare numai în baza actului propriu, în caz contrar fiind sancţionaţi. Chiar dacă aşa cum spun ei li se vor diminua veniturile cu 10 – 15%, pentru cei care au pe listă peste 1500 de persoane nu va fi o problemă, problema va fi pentru cei care au mai puţini pacienţi. Mai mult, în condiţiile bugetului de austeritate se încearcă o corelare a veniturilor medicilor de familie cu a medicilor specialişti din spitalele de stat. Fiecare segment are rolul său bine determinat în sistemul de sănătate, însă nu trebuie să existe o discrepanţă atât de mare între segmente. Chiar dacă veniturile vor fi uşor diminuate ar trebui ca medicii de familie să fie solidari cu întreg sistemul care a fost afectat de reducerea cu 25% a salariilor. Prin măsurile aplicate se vrea creşterea eficacităţii şi calităţii serviciilor medicale, iar banii alocaţi să ajungă pentru serviciile medicale şi nu pentru cele administrative”, ne-a specificat Gheorghe Ştef. Casa de Asigurări de Sănătate Alba face un apel către medicii de familie de la noi din judeţ să „îşi desfăşoare activitatea în mod normal şi să îşi facă treaba”. În Alba, la nivelul casei de asigurări nu au existat sesizări din partea bolnavilor legate de neacordarea de asistenţă medicală în virtutea sistemului de asigurări sociale.
La un moment dat cineva m-a întrebat de ce medicii de familie nu sunt trecuţi şi ei, la fel ca medicii specialişti, în reţeaua publică, de ce nu primesc şi ei un salariu de bugetar pentru că în acest fel sistemul sanitar ar face economii mult mai mari sau de ce nu se asociază între ei dacă numărul pacienţilor de pe listă este mic… Din informaţiile deţinute, la nivelul judeţului nostru există medici de familie care câştigă mult peste o sută de milioane per cabinet. De exemplu un medic din mediul rural care are peste 2.200 de înscrişi a emis o factură, pe o lună, de 12.241 de lei, un altul de 11.530 de lei, vârful l-a avut un medic cu peste 3.000 de pacienţi care a avut o factură de 14.402 de lei. Media câştigurilor medicilor de familie per cabinet care au peste 2.000 de pacienţi pe listă este de 10.082 lei, între 1.500 şi 2.000 de pacienţi de 8.361 lei, între 1.000 – 1.500 pacienţi de 5.912 lei, iar sub 1.000 de pacienţi, în mediul rural, este de 4.400 lei. Ori fi mari ori fi mici cine ştie, cert este că există medici specialişti care câştigă cu mult mai puţin decât medicii de familie care au strâns pe listă mii de persoane… (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii