Rămâi conectat

Ştirea zilei

Misterul subteranului din Ocna Mureş va fi elucidat treptat, în acest an

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

După patru licitaţii organizate de primărie dar eşuate din cauza neprezentării niciunui ofertant, problema subteranului din Ocna Mureş a fost luată din nou în discuţie, marţi, 24 mai. De această dată, la Ocna Mureş au fost convocaţi de Ştefan Bardan, prefectul judeţului Alba toţi factorii implicaţi în găsirea unor soluţii pentru remedierea situaţiei apărută în 22 decembrie anul trecut, când pământul a fost înghiţit de lacurile sărate, dar şi pentru eliminarea pe viitor a unor riscuri asemănătoare. Au răspuns invitaţiei prefectului Bardan directorul Direcţiei Generale de Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei – Mihai-Sorin Găman, directorul general al SC Conversmin – Sorin Copăescu, profesorul Florian Zamfirescu – Universitatea Bucureşti şi Gyuri Deak – director general la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti. La dezbateri au participat şi reprezentanţi ai Minesa – Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere Cluj, directori din cadrul Societăţii Naţionale a Sării şi directorul Salina Ocna Mureş – Sorin Cristea, alături de reprezentanţi ai ISU Alba şi ai administraţiei locale din Ocna Mureş. Cei prezenţi au propus crearea unui consorţiu unitar între toţi factorii responsabili pentru realizarea studiilor necesare înlăturării efectelor surpărilor – cele existente şi cele probabile. Acestea vor fi completate de închiderea şi ecologizarea câmpului de sonde. Participanţii au întocmit de comun acord un calendar, în grafic fiind deja măsurătorile cavernometrice la toate sondele. Va fi urmărită transformarea scoarţei terestre în zona de influenţă a golurilor subterane de la sondele active şi pasive, prin măsurători topografice. În paralel se elaborează documentaţia tehnico-economică pentru închiderea şi ecologizarea câmpului de sonde. Mai mult, se va întocmi un studiu de stabilitate al câmpului de sonde, după prăbuşirea terenului din zona magazinului PLUS, în decembrie 2010. Tot în această perioadă a fost programată efectuarea unui studiu hidrogeologic privind circulaţia apelor subterane în zona masivului de sare şi execuţii de foraje de hidro-observaţie în jurul masivului şi măsurători de debite. În acest an se vor face măsurători pentru aflarea adâncimii pe toate lacurile existente şi determinarea concentraţiilor salinităţii pe nivele de adâncime, un studiu de soluţii pentru valorificarea durabilă a rezervelor imobilizate în zăcământul de sare gemă şi un studiu de stabilitate a construcţiilor din zona adiacentă perimetrului de exploatare. „Toate aceste studii şi cercetări trebuie finalizate până cel târziu la sfârşitul acestui an. Important este ca factorii implicaţi să se mişte conform planului, bani sunt pentru toate aceste acţiuni. Aş vrea ca anul viitor să asistăm efectiv la lucrări de închidere şi ecologizare a câmpului de sonde”, spune Ştefan Bardan, prefectul judeţului Alba.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună”

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună” Cătălin Bera, un tânăr din Sebeș a înființat asociația „Aripi de Speranță – Sport pentru Fiecare” cu scopul de a oferi celor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea