Rămâi conectat

Editorial

„Cuiul lui… Tokes”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Apele politichiei româneşti s-au învolburat din nou şi tind să prăbuşească fragilul arc guvernamental, ale cărui fundaţii au fost săpate în nisip. Udemeriştii ameninţă cu părăsirea coaliţiei, acuzându-l pe Traian Vodă Ţepeş că i-a ridicat pe unguri în ţepele pregătite pentru cei corupţi, în Piaţa Victoriei. Mai exact, după ce protocolul de guvernare, parafat la lumina zilei, stipula clar că PDL avea obligaţia să-şi mobilizeze parlamentarii la vot, iată că maghiarii s-au trezit cu realitatea că istoria şi geografia ar putea fi excluse de la predarea în limba maternă. Mulţi ar fi dispuşi să susţină că de aici ar putea veni sfârşitul preşedintelui portocaliu Emil Boc, recent reales în fruntea partidului.
Probabil, momentul ales de parlamentarii democrat – liberali nu este chiar întâmplător. Recent, fostul deputat UDMR de Timiş, Toro Tibor, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor a depus la Tribunalul Municipiului Bucureşti o cerere de înfiinţare a unui nou partid, intitulat Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care-l va avea drept mentor pe episcopul Laszlo Tokes. Deocamdată, acesta nu poate deveni membru, statutul de europarlamentar nepermiţându-i acest lucru. Normal, principalul obiectiv al noii formaţiuni politice, care grupează în jurul vice-preşedintelui Parlamentului European pe toţi radicalii, este… obţinerea autonomiei comunităţii maghiare şi se doreşte o alternativă la UDMR şi Partidul Civic Maghiar. „Gata cu udemereul, şi-a trăit traiul şi şi-a mâncat mălaiul!”, acesta este refrenul preferat de membrii noului partid, liderii săi acuzând conducerea UDMR că „dansează în ritm dâmboviţean, a încercat mereu să se menţină la putere, dar nu în interesul maghiarimii, ci al lor personal”! „Politica hegemonistă a UDMR s-a sfârşit, acum avem nevoie de o politică consociativă, în care, toţi să se pună de acord. Vom pune în faţă oameni curaţi, neşantajabili, încercând să aducem un suflu nou în reprezentarea comunităţii maghiare”, a explicat Toro Tibor.
Înfiinţarea „Partidului lui Tokes”, nu face altceva decât să erodeze din interior unitatea „de nezdruncinat” a politicienilor maghiari, lucru sesizat şi de liderul nou ales al UDMR, Kelemen Hunor: „Este o greşeală politică înfiinţarea unui nou partid, fiindcă prin divizarea comunităţii maghiare nu se poate asigura o reprezentare coerentă şi puternică, deci, din acest punct de vedere, cei care au luat o asemenea hotărâre, zic eu, că au luat o decizie istorică greşită. Ar fi vorba despre o eroare tactică, o eroare strategică. În principiu, vorbim despre o aritmetică inversă: trei sau patru fac mai puţin decât unu!”
În plină cruciadă de destabilizare a actualei coaliţii aflată la putere, preşedintele PSD, Victor Ponta, a lansat un alt scenariu, susţinând că înfiinţarea PPMT, de orientare populară, creştin – democrată, este rezultatul unei înţelegeri secrete între Traian Băsescu şi premierul Ungariei, Viktor Orban. „Orban a rămas singurul său sprijinitor politic în Europa, iar pentru aceasta, înţelegerea dintre cei doi este evidentă. În acest plan, un punct important este susţinerea Partidului lui Laszlo Tokes. Viktor Orban vrea să ia voturile din Transilvania pentru alegerile sale din Ungaria, iar Băsescu îi foloseşte pe Orban şi Tokes, ca eventual să-i preseze pe cei din UDMR să rămână la guvernare”, a spus Victor Ponta.
Indiferent de scenarii şi jocurile de culise, comunitatea politică maghiară din România se află în cel mai critic punct al existenţei sale, din 1990 încoace. Miza a fost expusă chiar de liderul UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor: „Sper că şi la alegerile de anul viitor, comunitatea maghiară va fi foarte unită şi foarte înţeleaptă, astfel încât să nu rămână fără reprezentare politică la nivel local şi la nivel naţional!”
Mai bine zis, Tokes devine un Pepelea unguresc, care intră cu obielele urât mirositoare în casa udemereului şi îşi agaţă pălăria în cuiul înfipt nu în perete, ci chiar în inima comunităţii sale…
Dumitru HENEGAR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea