Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Precizări importante referitoare la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului

Bogdan Presecan

Publicat

în

Agenția Județeană Alba pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) informează cetățenii în legătură cu modificările aduse legislaţiei privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.

Legea nr. 166/2012 privind aprobarea OUG nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială, publicată în Monitorul Oficial nr. 699/11.10.2012, aduce importante modificări referitoare la indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi la stimulentul de inserţie, după cum urmează:

  • Calcul indemnizaţie pentru creşterea copilului se stabileşte  la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptăţită în cele 12 luni anterioare naşterii copilului. Această prevedere se aplică atât persoanelor care optează pentru concediu, respectiv indemnizaţie creştere copil  până la vârsta de un an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap),  cât şi celor care aleg varianta concediului şi  a indemnizaţiei pentru creşterea copilului  până la vârsta de doi ani a copilului.
  • Stimulentului de inserţie, în cuantum lunar de 500 de lei, se acorda şi în cazul  persoanelor care au optat pentru indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului şi realizează venituri supuse impozitului după împlinirea vârstei de  un an a acestuia. În aceasta situaţie, persoana îndreptăţită va beneficia de acest drept pentru toată perioada rămasă  până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.
  • Se desfiinţează limita de 3 naşteri (sau, după caz, a limitei de 3 adopţii/încredinţări/plasamente/tutele) pentru care se acordă indemnizaţie pentru creştere copil/stimulent de inserţie.
  • În situaţia persoanei care beneficiază  de indemnizaţie şi concediu creştere copil, acordate în baza O.U.G 148/2005 (pentru copii născuţi până la data de 31.12.2010) şi care în această perioadă naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, pentru care beneficiază de indemnizaţie sau stimulent de inserţie în conformitate cu prevederile O.U.G 111/2010 (copil născut începând cu data de 1 ianuarie 2011), pe perioada suprapunerii se va acorda o sumă suplimentară, în  cuantum lunar de 600 de lei.
  • Plafoanele de acordare a indemnizaţiei rămân nemodificate. Astfel, în  cazul indemnizaţiei până la vârsta de  un an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap) limita minimă va fi de 600 de lei lunar, iar cea maxima de  3400 de lei. În varianta de indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului, pragurile rămân stabilite la 600 de lei minim, respectiv 1200 de lei maxim.
  • Începând cu anul 2012, pentru menţinerea drepturilor prevăzute de  prezenta ordonanţă de urgenţă, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate. În cazul persoanelor singure, care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii, menţinerea drepturilor la indemnizaţie, respectiv stimulent de inserţie, nu este condiţionată de această obligaţie.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea