Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cei mai importanţi interpreţi de folclor din ţară se reunesc în judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Miercuri, 18 mai, comuna Sălciua din judeţul Alba va fi gazda celei de-a treia ediţii a colocviului „Artistul între tradiţie şi actualitate”, manifestare culturală organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, care va reuni câţiva dintre cei mai importanţi interpreţi de folclor din România.
Colocviul, desfăşurat în fiecare an în judeţul Alba, are ca principal scop dezbaterea problemelor cu care se confruntă artiştii interpreţi de muzica populară din România, devenind o platformă de discuţie şi de reflecţie pentru teme de actualitate ce privesc viaţa culturală.
La ediţia din acest an se va face şi prezentarea oficială a Uniunii artiştilor interpreţi de folclor muzical din România (UAIFMR), uniune care fiinţează din februarie 2011, realizarea sa fiind hotărâtă ca urmare a dezbaterilor din ediţiile trecute ale colocviului. Cu această ocazie, de la ora 10.00, va fi dezvelită şi câte o placă comemorativă pe sediul Primăriei din Sălciua şi pe clădirea pensiunii din localitatea Sub Piatră, în care artiştii s-au întâlnit de fiecare dată. Tot aici se va face şi lansarea site-ului de internet al uniunii.
U.A.I.F.M.R, al cărei preşedinte este îndrăgitul interpret de folclor Ionuţ Fulea, are ca scop principal sprijinirea exercitării drepturilor şi apărarea intereselor profesionale ale interpreţilor de folclor din România, inclusiv ale drepturilor de autor, printre atribuţiile sale regăsindu-se numeroase acţiuni specifice destinate promovării artei interpretative şi folclorului românesc.
„Faptul că marii artişti interpreţi de folclor se reunesc anual în judeţul Alba şi au hotărât aici înfiinţarea unei structuri care să îi reprezinte arată că în judeţul Alba se face cultură la modul serios. Ne bucură că acţiunile Consiliului Judeţean din domeniul culturii şi artei sunt apreciate de profesioniştii din domeniu şi vă asigur că vom continua să sprijinim cultura de calitate şi tradiţiile autentice”, a precizat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
La manifestările de la Sălciua vor participa, în acest an, numeroşi interpreţi de folclor din ţară, printre ei numărându-se şi membrii fondatori ai UAIFMR: Ionuţ Fulea, Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Mariana Anghel, Dinu Iancu Sălăjanu, Marius Ciprian Pop, Veta Biriş, Mariana Ionescu Căpitănescu, Alexandru Pugna, Ioan Bocşa, Traian Jurchela, Elise Stan, Matilda Pascal Cojocăriţa, Nicolae Mureşan, Niculina Stoican, Mariana Deac, Viorica Macovei, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Mirela Mănescu, Andreea Voica, Dumitru Farcaş, Petrică Mîţu Stoian, Ştefan Cigu, Deian Galetin şi Adrian Stanca.
Îi invităm pe această cale pe toţi cei interesaţi de tematica evenimentului, reprezentanţi ai administraţiilor, instituţiilor sau simpli cetăţeni, precum şi pe iubitorii de folclor care doresc să-şi întâlnească soliştii preferaţi, să fie alături de noi la Primăria din Sălciua, miercuri, 18 mai, de la ora 10.00, la un eveniment cultural deosebit.
George ŞINCA,
purtător de cuvânt
la Consiliul Judeţean Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Mark Hancheș, mândria Școlii Gimnaziale Ciugud: A luat 10 la matematică, la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze matematică-informatică la HCC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mark Hancheș, mândria Școlii Gimnaziale Ciugud: A luat 10 la matematică, la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze matematică-informatică la HCC Mark Hancheș este mândria Școlii Gimnaziale Ciugud. Tânărul a luat 10 la matematică la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze mai departe matematică-informatică la HCC. Citește și: FOTO | Țupu Miruna și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea