FOTO/VIDEO: Regele Ferdinand și regina Maria la Sala Unirii. Demonstrație de mânuire a armelor, marca Regimentul de gardă “Mihai Viteazul”
Lecția de istorie despre Marea Unire de la 1918 și despre Încoronarea regilor României de la 1922, de la Alba Iulia, a fost povestită luni seară, în cadrul manifestărilor dedicate acestei mari sărbători a Regalității, de către personajele istorice – regele Ferdinand, regina Maria (alias colega noastră, Alexandra Mateș), Horea, Mihai Viteazul, un soldat din primul război mondial sau Camil Velican (primul primar al orașuui Alba Iulia).
Evenimentul organizat de Muzeul Unirii din Alba Iulia face parte dintr-o serie mai largă din acest gen, în care ținutele istorice readuc în atenția participanților la diferite eveneminte, momente și personaje importante din istoria poporului român.
După întâlnirea albaiulienilor cu personajele istorice, alături de care au avut ocazia să se fotografieze, a urmat o impresionantă demonstrație de mânuire a armelor, realizată de militarii Gărzii de infanterie „Mihai Viteazul”, în Piața Cetății Alba Carolina.
Despre ceremonia Încoronării de la 1922, de la Alba Iulia
“Ceremonia Încoronării a fost foarte reuşită şi totul a fost bine organizat….Biserica, peristilul din jurul ei, decorate cu sobrietate, se prezentau cu atît mai plăcut cu cît vremea era minunată…A fost întîi un TeDeum la care au asistat Suveranii şi participanţii invitaţi…În faţa foişorului regal sta înşirată armata. Regele şi Regina îmbrăcaţi în mantalele lor hieratice de catifea stacojie, brodată şi paftată cu aur au mers pe jos de la biserică la foişor, urmaţi de tot alaiul. După ce au urcat treptele foişorului şi s-au imobilizat ca într-o icoană, cu feţele spre armată, au apărut preşedinţii Camerei şi Senatului purtînd fiecare cîte o coroană pe o perină de catifea roşie. Pherekyde a prezentat regelui coroana sa, iar Orleanu reginei pe a ei. Regele s-a încoronat singur, şi apoi a pus coroana pe capul reginei. Muzicile au intonat imnul regal şi uralele au umplut văzduhul…A fost un moment înălţător… Mi-am adus aminte de toate suferinţele şi de toate nădejdile de la Iaşi şi trîmbiţele soldaţilor mi-au răscolit adîncul sufletului….” Constantin Argetoianu,” Însemnări”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Oameni şi locuri
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]