Rămâi conectat

Actualitate

Premieră în zootehnia românească la DN Agrar – Instalaţia de muls rotativă de la Vaidei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Premieră în zootehnia românească la DN Agrar – Instalaţia de muls rotativă de la Vaidei

Compania germano-olandeză DN Agrar Group SRL din Alba Iulia, care are în componenţă 16 firme profilate pe agricultură şi zootehnie, a inaugurat recent la ferma de vaci cu lapte de la Vaidei (1400 capete efectiv matcă), cea mai mare instalaţie de muls rotativă din România şi din Europa, cu o capacitate de muls de 350 de vaci/oră. Precizăm că ferma cu vaci de lapte de la Vaidei (la graniţa cu judeţul Alba) a fost achiziţionată de la compania Albalact. Noua instalaţie de muls, cu o capacitate de 72 de posturi, este produsă de compania Dairymaster din Irlanda, unul din cei mai importanţi producători de echipamente pentru fermele cu vaci de lapte,  care în România este reprezentată cu succes de DN Farm Concept, o firmă care face parte din  DN Agrar, care a echipat şi montat cea mai mare instalaţie de muls rotativă, cu o capacitate de 72 de posturi (în Europa mai există asemenea instalaţii dar cu 50 de posturi). Investiţia s-a ridicat la peste 1 milion de euro.
În standul de muls rotativ, complet automatizat, vacile trec printr-un inel rotativ în postul de muls unde fiecare vacă este identificată iar apoi ajunge pe platforma rotativă. Fiecare post este dotat şi cu un distribuitor de nutreţ concentrat automat, conform calităţilor individuale programate ale fiecărei vaci, care are în vedere randamentul, creşterea în greutate sau stadiul de lactaţie. Mulgătorul primeşte informaţii prin intermediul unui sistem audio, acesta afişându-se pe display-ul debitmetrului de lapte. Este o tehnologie de muls foarte prietenoasă cu animalele, cu o productivitate mare, extrem de eficientă, dar în acelaşi timp şi cu beneficii optime pentru a menţine o sănătate bună a animalelor şi îmbunătăţirea producţiei de lapte.
La Vaidei sunt mulse zilnic 1100 de vaci în lactaţie, unele şi de câte 4 ori pe zi, producţia pe cap de vacă fiind între 27-29 litri/zi. După ce laptele este răcit în tancuri speciale şi în condiţii de igienă strictă, el este livrat către Albalact Alba Iulia unde ajung zilnic peste 24.000 de litri de lapte. Deci brandul Albalact are materie primă la cea mai bună şi sigură calitate, produsă în cele mai moderne şi mai mari ferme de vaci cu lapte, aşa cum sunt cele de la Vaidei sau Gârbova de Sebeş ce aparţin Companiei DN Agrar Alba Iulia, care este profilată pe agricultură şi zootehnie şi lucrează în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara peste 11.000 de hectare de pământ care asigură furajarea vacilor cu lapte.
De ce a fost necesară o asemenea instalaţie de muls cu o capa­citate de 350 de vaci pe oră? Pentru că DN Agrar doreşte să dezvolte zootehnia, să crească efectivele de vaci cu lapte, în special în judeţul Alba, judeţ cu tradiţie în creşterea vacilor cu lapte, dar care, din păcate, a rămas practic acum, doar cu amintirile, căci ţăranii şi fermierii noştri nu au fost şi nu sunt interesaţi să crească animale, care, este ştiut, au scos sărăcia din casele românilor şi din ţară. Acum au venit investitorii strategici, din Germania şi Olanda, ca să facă ordine şi în agricultură şi zootehnie. Ei au dat o nouă şansă relansării zootehniei noastre, au creat locuri de muncă, ară, seamănă şi recoltează pământurile cumpărate sau concesionate de la ţăranii români, care, iată, nu mai rămân în paragină ci produc pentru toată lumea. Şi DN Agrar nu se opreşte aici. Compania a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit noi proiecte pentru construirea a două ferme de vaci cu lapte, la Ghirbom, fiecare cu o capacitate de 1250 de capete. Mai mult ca sigur că vor fi accesate noi fonduri europene, astfel că după Gârbova (Sebeş) vom avea şi la Ghirbom ferme de vaci la standarde europene.
Oricum, zootehnia judeţului Alba a ajuns pe mâini bune, dacă ne gândim la faptul că acum 20 de ani doar ţiganii mai munceau în grajdurile din România iar vacile dădeau lapte cu… deţul!

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea