La Teiuş, expoziţie de animale cu vânzare prin licitaţie
– Stimate domnule director, în judeţul nostru a fost organizată recent prima expoziţie de animale cu vânzare, la Sălciua. Vor mai avea loc astfel de târguri în Alba?
– Manifestarea de la Sălciua a avut loc la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba şi a DADR Alba, cu sprijinul primăriei din localitate şi al asociaţiilor crescătorilor de bovine din judeţ, după modelul german potrivit căruia se organizează o serie de trei licitaţii de animale. Expoziţiile sunt organizate în cadrul târgurilor tradiţionale de animale din judeţ, iar la Sălciua ne-am bucurat de prezenţa ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără. Au fost prezenţi crescători de animale din zona Munţilor Apuseni, dar şi persoane fizice şi juridice care au ca obiect de activitate colectarea de tineret bovin. Târgul a fost o reuşită şi de aceea dorim ca manifestarea să devină o tradiţie pentru judeţul nostru.
Având în vedere succesul de care s-a bucurat prima ediţie a expoziţiei de animale cu vânzare s-a decis continuarea acestui proiect la Teiuş – vineri, 5 noiembrie şi la Ciugud, în ziua de 4 decembrie.
La Teiuş, licitaţia e organizată de Consiliul Judeţean Alba, Consiliul local Teiuş, asociaţiile crescătorilor de bovine din zonă şi DADR Alba. Prin astfel de licitaţii ne dorim să venim în sprijinul crescătorilor de bovine, astfel ca ei să primească un preţ corect pe animalele lor, eliminându-se specula, acţiunea fiind benefică şi pentru cumpărători, care au ocazia să achiziţioneze animale direct de la fermieri.
– Vă rog să oferiţi celor interesaţi câteva informaţii legate de regulamentul de organizare a licitaţiei de animale.
– Vineri, 5 noiembrie, la Teiuş, pentru buna desfăşurare a activităţii de licitaţie înregistrarea animalelor şi controlul sanitar-veterinar vor începe în la ora 7.00 Animalele vor fi cântărite, vor fi verificate documentele de însoţire, iar apoi bovinele vor fi expuse în zona de licitaţie pentru a putea fi vizitate de cumpărători. Se va înregistra de asemenea numele şi prenumele proprietarului, fiecare animal având un număr de participare. Licitaţia va începe la ora 9.00, când sunt aşteptaţi cumpărătorii care anterior trebuie să fie înregistraţi la spicher.
– Aveţi un mesaj pentru crescătorii de bovine şi deopotrivă pentru cumpărători?
– În Ardeal, astfel de târguri au loc de peste 200 de ani şi având în vedere lipsa abatoarelor pentru valorificarea producţiei de carne şi interesul scăzut pentru colectarea laptelui de vacă din cauza nerentabilităţii economice, vânzarea prin licitaţie este singura soluţie potrivită pentru valorificarea animalelor la un preţ corect atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărător. Acest mod de vânzare poate duce la păstrarea tradiţiei prin stimularea creşterii în continuare a animalelor. În România, din păcate, nu există o obişnuinţă pentru astfel de licitaţii şi cetăţenii nu au încredere în acest sistem. În schimb, în Occident, nu mai există târguri de animale, ele fiind vândute doar prin licitaţie. Având în vedere că în judeţul Alba sunt foarte mulţi crescători de bovine le recomandăm acestora să accepte acest sistem de comercializare, să se obişnuiască treptat cu el pentru că este cel mai avantajos pentru ei.
A consemnat Adriana DURIGĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată