Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

9-11 octombrie, Adunare Generală ASTRA la Abrud. Vezi programul activităților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 9-11 octombrie, la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud va avea loc cea de-a 110-a Adunare Generală a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, eveniment la care sunt așteptați să sosească în Munții Apuseni peste 130 de delegați ai despărțămintelor ASTRA din țara noastră și din Republica Moldova, în frunte cu președintele Dumitru Acu.  

astra2Locul de întâlnire a astriștilor din acest an nu a fost ales la întâmplare, deoarece se împlinesc 150 de ani de la Adunarea Generală desfășurată la Abrud în anul 1865, una dintre primele adunări generale a acestei asociațiuni înființată în toamna anului 1861 la Sibiu, în scopul ”de a contribui la înaintarea literaturii române şi a culturii poporale” care, ulterior, şi-a extins sfera în direcţia cercetării şi elaborării lucrărilor originale pentru a îmbogăţi patrimoniul valoric românesc.

De-a lungul timpului, orașul Abrud a fost gazda mai multor Adunări Generale a ASTRA, prima având loc în anul 1865, urmată de altele în 1888, 1938, precum și în 1924 când în zona Apuseni, la Abrud, Câmpeni, Țebea și Vidra s-a desfășurat o altă Adunare Generală cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea eroului și martiriului național Avram Iancu. Totodată, este demn de menționat că în zona Munților Apuseni, din anul 2.000 funcționează cu o activitate intensă Despărțământul ASTRA ”Iosif Șterca Șuluțiu” Abrud-Câmpeni condus în prezent de doamna Maria Ana Motora, despărțământ ce s-a implicat prin activitățile sale în aproape toate domeniile vieții sociale.

Pentru evenimentul din zilele următoare și-au anunțat participarea academicianul Ionel Valentin Vlad – președintele Academiei Române și vicepreședintele, academician Alexandru Surdu, academician Emil Burzo  – președintele filialei Cluj–Napoca a Academiei Române, alți oameni de cultură, știință și artă, IPS Părinte dr. Irineu – Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de alte fețe bisericești, precum și reprezentanți ai administrației publice din județul Alba, printre care Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Pe parcursul celor trei zile, programul își propune să realizeze, prin dezbaterile ce vor avea loc în sesiunea de comunicări în plen și pe cele trei secțiuni, prezentarea principalelor evenimente din județul Alba, în mod deosebit cele din orașul Abrud și zona Munților Apuseni. Se va face o amănunțită prezentare a locurilor istorice, a frumuseților naturale, a tradițiilor și obiceiurilor din această minunată zonă a țării, se vor vizita orașele Abrud, Câmpeni, comunele Avram Iancu și Bucium, se va lansa o carte, se vor dezveli plăci comemorative, se va prezenta un spectacol cu cântece și dansuri populare din zonă.

Programul evenimentului propus de organizatori este următorul:

Vineri, 9 octombrie:

11:00-14:00   –  primirea invitaților la Liceul ”H.C.C.” Abrud;

14:00-15:00   –  prezentarea orașului Abrud;

15:00-19:00  – deplasare la Câmpeni și în comuna Avram Iancu; vizitarea obiectivelor istorice și a Complexului Muzeal din comuna Avram Iancu;

20:00-21:30  – cina la Abrud;

Sâmbătă, 10 octombrie:

7:30 – 9:30     –  mic dejun;

10:00-14:00  – deschiderea festivă a Adunării Generale; cuvântul oficialităților; sesiune de comunicări în plen;

14:00-15:30   – prânzul;

16:00-19:30   – Adunarea Generală; sesiune de comunicări pe secțiuni;

20:00-23:00   – cină astrist-moțească; spectacol specific Țării Moților;

Duminică, 11 octombrie:

7:30 – 9:00     – mic dejun;

9:00-10:00   – ședința de închidere a Adunării Generale; lansare de carte: ”ASTRA în zona Munților Apuseni” a profesorului Viorel  Chira;

10:30-13:30  – excursie la Detunata; dezvelire de plăci comemorative în orașul Abrud și la Detunata;

Pentru desfășurarea acestui eveniment, Asociațiunea ASTRA s-a bucurat de sprijin și colaborare cu Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local Abrud, Biblioteca Județeană Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, primarii localităților Avram Iancu, Ciuruleasa, Bucium și cu mulți alți oameni de bine în care inima bate puternic românește, cărora vrea să le mulțumească încă de pe acum. (V.N.)

Ovidiu Culda


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei în Europa și Ziua Europei, sărbătorite la Alba Iulia. Slujbă religioasă, alocuțiuni și program artistic, în Piața Cetății

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei în Europa și Ziua Europei, sărbătorite la Alba Iulia. Slujbă religioasă, alocuțiuni și program artistic, în Piața Cetății Instituţia Prefectului – judeţul Alba organizează vineri, 10 mai 2024, cu începere de la ora 12.00, un ceremonial religios și militar dedicat sărbătoririi Zilei Victoriei în Europa, Zilei Europei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea