Actualitate
79 de şcolari, la evaluarea naţională la finalul clasei a IV-a
Miercuri, 9 mai, 79 elevi din ultimul an din ciclul primar de la Şcoala „Simion Pantea” Sălciua, Şcoala Petreşti şi Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” Aiud au susţinut probele evaluării naţionale la finalul clasei a IV-a (EN IV). „Este o evaluare standardizată, realizată pe un eşantion de elevi aflaţi în unităţile din învăţământul de stat şi particular din întreaga ţară, care are scopul de a furniza datele şi dovezile necesare pentru diagnoza sistemului de învăţământ primar. Evaluatorii pentru EN IV sunt externi şcolilor eşantionate participante la evaluare. Elevii au susţinut probe de tipul testelor PISA, pentru a putea fi evaluate competenţele de comunicare, capacitatea de transfer a cunoştinţelor pentru următoarele discipline: a) limba română; b) limba maternă, pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale; c) matematică”, a declarat prof. Ioana Crâsnic, inspector şcolar general adjunct la IŞJ Alba. Rezultatele EN IV sunt incluse într-o bază de date la nivel de sistem, fără a se constitui într-un criteriu de ierarhizare pentru unităţile de învăţământ eşantionate, pentru colectivele la care s-a administrat testul sau individual, pentru elevii participanţi. EN IV nu se finalizează printr-o notă sau printr-un calificativ sumativ. Rezultatele evaluării fiecărui test contribuie la realizarea unui scor mediu naţional al performanţelor elevilor pe competenţele fundamentale.
În 16 mai vor susţine evaluări naţionale elevii de clasa a VI-a de la Şcoala Mogoş şi Şcoala “Mihail Kogălniceanu” Sebeş, iar în 22 şi 23 mai, cei de clasa a II-a de la Şcoala Pianu de Sus şi Şcoala “Lucian Blaga” Ocna Mureş. Testele sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare(CNEE) şi sunt unice la nivel naţional.
Robert GHERGU

Actualitate
Motorul de căutare Google a picat! Câte miliarde de utilizatori au fost afectați
Motorul de căutare Google a picat! Câte miliarde de utilizatori au fost afectați
Duminică, 13 noiembrie, platforma de căutare Google a suferit o defecțiune, făcând cel mai folosit site neacesibil.
Platforma este folosită de aproximativ 4,3 miliarde de oameni, din populația totală de 7,9 milliarde și poate procesa până la 99.000 de căutări pe secundă.
Alphabet, compania care deține Google, are cifra de afaceri actuală de 1,75 trilioane de dolari.
Actualitate
Fructul cu ajutorul căruia agricultorii din România câștigă și 20.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat
Fructul cu ajutorul căruia agricultorii din România câștigă și 20.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat
Există un fruct care dacă este îngrijit și cultivat așa cum trebuie le poate aduce câștiguri uriașe agricultorilor români. Este și cazul unui fermier din județul Mureș care a reușit să dea lovitura cu acest fruct.
Deși nu sunt ușor de întreținut sau cultivat, afinele aduc beneficii uriașe organismului, dar și un profit pe măsură. O astfel de cultură găsim la pepiniera din Voivodeni, județul Mureș, unde afinele sunt culese cu mare grijă, bob cu bob, iar fructele care ajung la comercializare trebuie să fie coapte, de aceea culegătorii trebuie să le aleagă doar pe cele albastre.
Astfel, o persoană reușește să adune între 35 și 40 de kilograme de afine pe zi, iar munca se desfășoară în special dimineața, fiind mai răcoare.
”Se adună de către o persoană undeva la 35-40 de kg pe zi. Venim de dimineaţă, că dimineaţa e mai răcoare, pe căldură e mai greu. Dar, merge! Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat”, spune Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic.
Cât se câștigă dintr-un singur hectar?
Pentru ca afinele să se dezvolte corect, acestea trebuie să aibă un mediu cu un PH ridicat, susținut cu turbă și rumeguș. Ulterior, după ce afinele coapte sunt culese, acestea ajung pe piața internă, la magazinele din Reghin și Târgul Mureș și se vând cu prețuri între 15 și 20 de lei. Și, totuși, cât pot câștiga fermierii dintr-un hectar de afine de cultură? Un singur hectar poate aduce câștiguri și de peste 20.000 de euro, scrie cancan.ro.
Actualitate
O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută
O chitară distrusă de Kurt Cobain, scoasă la licitație: care este suma cerută
O chitară ruptă care i-a aparţinut lui Kurt Cobain este scoasă la licitația ”Icons & Idols: Rock ‘N’ Roll!, organizată de casa Julien’s Auction’s la New York, și ar putea fi adjudecată cu o sumă importantă, scrie Reuters.
Instrumentul muzical, lipit cu bandă adezivă, este considerat de unii experţi un fragment din istoria rock-and-rollului şi a fost estimat la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de dolari.
„Chitara a fost sfărâmată în Williamsport, Pennsylvania, în 1989”, a spus directorul executiv al Julien’s Auctions, Martin Nolan.
De asemenea, o pereche de ochelari purtaţi de John Lennon ar putea fi adjudecată cu peste 80.000 de dolari.
„Îl identificai pe John Lennon ca purtând tipul de ochelari rotunzi de bunicuţă, aşa cum le spunea chiar el. Iar fotografia lor seamănă cu cea făcută de Ian McKellen pentru volumul ‘The Lives of John Lennon’, așa că ochelarii sunt însoţiţi de această carte”.
Licitația include peste 1.500 de loturi care cuprind obiecte ce le-au aparţinut unor artişti de seamă, precum Beyonce, Prince şi Carrie Underwood.
Martin Nolan a spus că începând cu perioada pandemiei a crescut numărul celor care doresc să intre în posesia unor obiecte simbolice.
„Oamenii îşi scot banii pe care îi aveau investiţi în obiecte intangibile sau chiar în proprietăţi imobiliare incluse în portofoliul de investiţii şi aleg să fie proprietarii a ceva cool, ceva la care să se poată raporta”, a mai spus el.
Licitaţia se va desfăşura live la Hard Rock Cafe din Times Square New York City şi online în perioada 11-13 noiembrie.
-
Ştirea zileiacum 7 ore
FOTO| Lacrimi și mesaje de condoleanţe pentru Mihai, tânărul din Ocna Mureș care s-a aruncat în fața unui tren: „Ai fost un om cu un suflet blând și vesel”
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
CODUL BUNELOR MANIERE: Cine intră și comandă primul la restaurant, cine vorbește cu chelnerul și ce facem dacă nu ne place mâncarea
-
Ştirea zileiacum 4 ore
FOTO| Accident MORTAL pe autostrada A3: O femeie a DECEDAT, un bărbat se află în stop cardio-respirator și un copil primește îngrijiri medicale
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Ştirea zileiacum 5 ore
FOTO, VIDEO| Festivalul Plăcintelor, la Micești, înainte de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Ospăț cu plăcinte gustoase, vinuri alese și muzică populară
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Apel al Primăriei Alba Iulia, pentru identificarea unor tineri care au vandalizat tavanul pasajului de la Parcul Unirii
-
Ştirea zileiacum 8 ore
TRAGEDIE în Alba: Un tânăr de 31 de ani, din Ocna Mureș, s-a aruncat în fața unui tren, în Halta Unirea. Poliția a început cercetările
-
Actualitateacum 19 ore
România și-a recâștigat o bucată de munte! Despre ce suprafață este vorba