Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

66 de ani de la abdicarea Regelui Mihai (30 decembrie 1947-30 decembrie 2013)

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua de 30 decembrie are o semnificaţie istorică importantă pentru România. La această dată, în anul 1947, a avut loc abolirea monarhiei în România. Astfel, astăzi se împlinesc 66 de ani de când Regele Mihai a fost obligat să abdice şi să părăsească ţara.

În noiembrie 1947, M.S.Regele Mihai şi Regina- Mama Elena au plecat la Londra, pentru a participa la nunta principesei Elisabeta (actuala regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii), cu principele Philip. Liderii comunişti români se aşteptau ca regele să nu se mai întoarcă în ţară.

Deşi era conştient de situaţia în care se afla România, aflată sub presiunea venită de la Moscova, Regele Mihai a hotărât să se întoarcă, asumându-şi riscul
acestui gest. Regele şi mama sa au venit în România pe 21 decembrie şi Crăciunul l-au petrecut la Sinaia. În ziua de 30 decembrie regele a fost chemat de urgenţă la Bucureşti. La Palatul Elisabeta liniile telefonice fuseseră dezactivate, iar sentinelele din corpul de gardă dezarmate şi înlocuite cu gărzi din Divizia ”Tudor Vladimirescu”’ fidele comuniştilor. În plus, Palatul se afla în bătaia unei baterii de artilerie care ar fi tras dacă ar fi primit ordin de la comunişti.

La Palat, Regele şi Regina-Mamă Elena l-au primit în audienţă pe prim-ministrul Petru Groza, care era însoţit de secretarul general al PCR, Gheorghe Gheorghiu Dej. Cei doi i-au cerut Regelui Mihai să abdice, în numele ”democratizării şi modernizării tarii’”, iar când acesta le-a spus că poporul nu era în favoarea instaurării republicii, demnitarii comunişti au trecut la acuze şi ameninţări.

Pentru a contracara opoziţia legitimă a Regelui faţă de actul de abdicare (un document fals în formă şi fondul său), şi apelul Regelui la legalitate şi la voinţa poporului, comuniştii au recurs la şantaj, ameninţând că, în cazul în care Regele nu ar fi semnat abdicarea, ar fi executat peste 1.000 de studenţi anticomunişti care se aflau în arest.

Comuniştii ştiau că, dacă Regele era pregătit să-şi asume orice deznodământ, chiar unul tragic, în privinţa propriei persoane, nu ar fi putut niciodată accepta că sute de persoane să moară din cauza sa. Asta l-a determinat să semneze actul de abdicare. După ce Petru Groza s-a aflat în posesia decretului semnat (foto), i-a arătat Regelui pistolul pe care îl avea în buzunar.

La 3 ianuarie 1948, Mihai I părăseşte România luând drumul exilului. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea