Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

6-8 iunie: Festivalul Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, 2014. Înscrierea filmelor se poate face până în data de 15 mai

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FIFE Zlatna 2014A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, din judeţul Alba, se va desfăşura în perioada 6-8 iunie 2014. A început înscrierea filmelor în competiţie, sesiunea fiind deschisă tuturor cineaştilor independenţi sau profesionişti, până pe data de 15 mai 2014. Nu se percepe taxă de înscriere, însă costurile de transport sunt suportate de către participanţi.

La FIFE Zlatna se pot înscrie filme documentare pe teme etnografice, fara restricţii de durată, indiferent dacă au mai participat sau nu la alte festivaluri.
Filmele trebuie să aibă calităţi cinematografice, implicaţie artistică şi o puternică prezenţă a punctului de vedere al realizatorului, atât în formă, cât şi în conţinut. Sunt apreciate în mod special documentarele creative şi filmele de autor, care pun accent pe modul de abordare al originii, modului de viaţă, culturii şi obiceiurile comunităţilor sau popoarelor.

Filmele înscrise pentru secţiunile competiţionale trebuie să fie traduse şi în limba engleză, inclusiv titlul şi distribuţia. Filmele pot fi produse direct în limba engleză sau pot fi trimise în limba ţării unde au fost realizate, dar este obligatoriu să fie traduse şi în limba engleză. Inclusiv filmele româneşti.

Persoana care înscrie filmul în competiţie trebuie să facă cunoscute, de la început, următoarele informaţii: numele regizorului, al scenaristului, producătorul, numele operatorului, rezumatul filmului, durata filmului. Persoana care înscrie filmul în competiţie este responsabilă de toate datele furnizate. Persoanele care doresc să înscrie filmele în festival sunt rugate să trimită pe adresa festivalului : [email protected]  un sinopsis al filmului de maximum o pagină. Cel care înscrie filmul în festival trebuie să solicite un uşer şi o parolă pentru a încărca filmul pe o prin ftp pe serverul nostru. Fişierul trimis este recomandat să folosească un container MP4 (Video: H264/MPEG-4 AVC – min. 720×480 , Audio: AAC/AC3/MP3).

Este necesar să fie trimise şi date despre film şi autori dacă au mai apărut în presă, dacă au mai participat la alte fesivaluri cu pelicula respectivă sau orice alte date de interes public despre film. Aceste date vor fi făcute publice pe site-ul festivalului şi în catalogul de prezentare al festivalului. Filmele înscrise în competiţie trebuie trimise şi prin poştă, pe suport DVD. Filmele se trimit în atenţia doamnei Adina Zavragiu, la adresa: Calea Moţilor nr. 12, oraşul Zlatna, judeţul Alba, România, cod poştal: 516100.

Notă: Pentru filmele trimise prin poştă, vă rugăm să verificaţi dacă filmul de pe DVD poate fi văzut şi trebuie împachetat astfel încât să fie evitată deteriorarea acestora în timpul transportului. Organizatorii nu îşi asumă riscul pentru deterioarea DVD-urilor. Confirmarea de primire şi funcţionare a DVD-ului va fi anunţată online de către organizatori. Materialele trimise nu vor fi returnate. Copiile filmelor înscrise intră în arhiva festivalului şi sunt folosite doar în scopuri non-profit (cultura, cercetare, programe educaţionale şi de formare). După terminarea festivalului, filmele nu se returnează, ci rămân în baza de date a festivalului. Înscrierea unui film dă dreptul organizatorilor de a îl selecta şi proiecta într-una din secţiunile festivalului”, au transmis organizatorii.

Jurizarea va fi făcută de profesionişti în domeniul cinematografiei (scenarişti, regizori, operatori, critici de film), etnologi şi specialişti în etnografie. Alături de aceştia se vor afla reprezentanţi ai autorităţilor locale/judeţene.

Vor fi acordate următoarele premii: Marele Premiu – cel mai bun film etnografic, Premiul juriului, Premiul publicului,  Cea mai bună imagine a unui film românesc, Cea mai bună imagine a unui film străin, Cea mai bună coloana sonoră a unui film românesc, Cea mai bună coloana sonoră a unui film străin, Cea mai bună regie a unui film românesc, Cea mai bună regie a unui film străin, Cel mai bun montaj de film.

Aflat la a doua ediţie, Festivalul Internaţional de Film Etnografic Zlatna îşi propune să continue propagarea culturii şi tradiţiilor naţionale, prin intermediul promovării tinerilor artişti. FIFE Zlatna – singurul festival etnografic de film din România – ajută la formarea şi educarea cineaştilor independenţi, are rolul de a descoperi noi talente şi promovează schimbul de valori culturale cu alte ţări.

Festivalul este deschis şi profesioniştilor cineaşti, care doresc să contribuie la edificarea patrimoniul cultural naţional sau internaţional. Nu în ultimul rând, FIFE Zlatna se doreşte a fi o poartă de lansare şi educare a tinerilor comunităţii. În acest sens, primarul Silviu Ponoran a propus înfiinţarea unui Centru cultural al artelor vizuale, care să aibă şi o casă de producţie proprie. Prin intermediul centrului cultural vor fi angrenaţi tinerii din Zlatna. Sub tutela centrului cultural al artelor vizuale s-au înfiinţat un cineclub şi un fotoclub, unde tinerii pot urma cursuri de operatorie, montaj film, regie film şi arta fotografică, sub îndrumarea unor specialişti în domeniu, aduşi din Bucureşti.

Pe viitor, cele mai bune creaţii ale artiştilor din Zlatna pot fi promovate în cadrul FIFE Zlatna, creându-se noi oportunităţi de afirmare pentru tânăra generaţie. În cadrul festivalului va fi organizată şi o expozitie-concurs de fotografie etnografică. Pe lângă un ajutor dat concret comunităţii şi mai ales tinerilor din Zlatna este şi un mod elitist de a promova valorile istorice, etnografice şi turistice a oraşului şi judeţului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea