Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

5 mai – Ziua internațională a moașelor. Tema principală, „Lumea are nevoie de moașe — acum mai mult decât oricând”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua internațională a moașelor este marcată la 5 mai, fiind lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980. În 1991, a fost aniversată pentru prima dată la 5 mai. De atunci, peste 50 de națiuni celebrează anual această zi.

moaseTema principală, „Lumea are nevoie de moașe — acum mai mult decât oricând”, are în 2015 mai multe subteme. În acest an, Ziua internațională a moașelor are o importanță deosebită dată de Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului al căror program se încheie în luna septembrie, se va intra astfel într-o nouă etapă pentru care vor fi alese alte obiective. Confederația Internațională a Moașelor a transmis un apel către toate moașele din lume și către asociațiile membre să celebreze împreună, în acest an, această zi, pentru a sublinia importanța existenței profesiei de moașă și implicarea moașelor în dezvoltarea unui nou viitor. Acesta este motivul pentru care CIM a ales subtema „Moașele: pentru un viitor mai bun”. Acest slogan confirmă faptul că moașele trebuie să se implice în activitatea de realizare a noului set de obiective numite Obiectivele pentru Dezvoltarea Durabilă și în crearea unui viitor mai luminos pentru mame, copii și familii.

În fiecare an, Ziua internațională a moașelor este sărbătorită de moașe, studenți, beneficiari și toate părțile implicare în procesul nașterii printr-o conferință online de 24 ore, care acoperă o gamă largă de subiecte cu vorbitori din întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Confederația Internațională a Moașelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moașă ca însoțitor calificat pentru gravide și participarea acesteia la naștere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcție de particularitățile (obiceiuri, tradiții, sisteme medicale) din fiecare țară. Moașele sunt considerate esențiale pentru atingerea obiectivelor OMS și CIM de reducere a mortalității materne și a noilor născuți.

În România, a fost înființată la începutul anului 2013 Asociația Moașelor Independente din România (AMI), de către un grup format din 10 moașe cu experiență și 5 studente ale Facultății de Moașe — UMF Carol Davila. La prima întâlnire a moașelor, organizată în preajma Zilei Internaționale a Moașei, au participat medici, moașe, copii și părinți. După conceptul din Occident, moașa este prietena familiei. Din păcate, rolul ei social și juridic în România nu este prea bine definit.

Scopul AMI este promovarea sănătății femeilor, nou-născuților, familiei lor și a întregii comunități prin dezvoltarea și susținerea profesiei de moașă. De asemenea, își propune conștientizarea și promovarea profesiei de moașă prin organizarea de evenimente, acțiuni, seminarii și conferințe. În acest sens, alinierea la sărbătorirea Zilei Internaționale a Moașei este un prilej deosebit pentru a marca începutul derulării acestor activități.

În țara noastră există aproximativ 5.000 de moașe recunoscute de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Romania, atât cu studii postliceale, cât și universitare.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea