Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

5 aprilie: Ziua Automobilistului Român

Ziarul Unirea

Publicat

în

Celebrată anual, la data de 5 aprilie, Ziua Automobilistului aminteşte de înfiinţarea, la 5 aprilie 1904, a Automobil Clubului Român, prima asociaţie a automobiliştilor din ţara noastră, de către un grup de automobilişti amatori, constituiţi în Adunarea Generală, care a avut loc în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din Bucureşti.

Potrivit site-ului oficial www.acr.ro, Automobil Clubul Român se înscrie printre primele 10 cluburi centenare din Europa şi printre primele 14 cluburi centenare din lume. Imediat după înfiinţare, clubul a pus bazele mişcării automobilistice din ţara noastră, România numărându-se printre primele şase ţări din lume care au organizat concursuri de automobile.

Primul preşedinte al Automobil Clubului Român a fost prinţul George Valentin Bibescu (1904-1924), urmat de Ion M. Mitilineu (1924-1946).

Elit - Gustul Desăvârșit

În anul 1909, Automobil Club Român este recunoscut oficial de statul român, prin publicarea în Monitorul Oficial din 13 martie a Legii cu articol unic: „Se recunoaşte Societăţii Automobil Club Român, din Bucureşti, calitatea de persoană morală, pe baza alăturatelor statute…”, în conformitate cu hotărârea Camerei Deputaţilor din 22 ianuarie 1909 şi a Senatului din 19 februarie 1909. În anul 1914, Automobil Clubul Român îşi schimba statutul în Automobil Club Regal Român (ACRR), pentru următorii 33 de ani, regii României deţinând funcţia de preşedinţi de onoare ai ACRR.

În 1925, ACRR s-a afiliat Consiliului Central al Turismului Internaţional, cu sediul la Paris, iar în 1926, Henry Manu, însoţit de N. Constantinescu, reuşeşte să parcurgă prima cursă Bucureşti – Paris şi retur, fără oprire, pe o maşină Buick. Tot în 1926, a fost realizat înconjurul României pe un Oldsmobile, pe o distanţă de 2.447 km în 50 de ore, performanţă realizată de Alexandru Berlescu. Anul 1936 a adus o nouă performanţă, considerată a fi cea mai mare victorie a automobilismului românesc, prin câştigarea Raliului Monte Carlo, de către Petre Cristea şi Ion Zamfirescu, însoţiţi de Gogu Constantinescu, pe un Ford V8.

La 1 ianuarie 1948, Automobil Clubul Regal Român primeşte denumirea de Automobil Clubul Republicii Populare Române (ACRPR), iar în 1958, a fost reorganizat, sub denumirea de Asociaţia Automobiliştilor din România (AAR), revenind, în 1967, la denumirea de Automobil Clubul Român (ACR). În anul 1985, atelierele ACR au fost „naţionalizate”, Automobil Clubul Român, ca organizaţie neguvernamentală, fiind redus la statutul unei federaţii. În anul 1990, însă, prin Decretul nr. 85/1 februarie 1990 privind Restabilirea regimului de funcţionare al Automobil Clubului Român, ACR-ului i-au fost redate toate drepturile şi bunurile materiale pe care le deţinuse iniţial.

La 7 martie 1994, la Braşov, s-a desfăşurat Conferinţa Naţională a ACR; cu acest prilej, preşedinte a fost ales Constantin Niculescu (care fusese vicepreşedinte al ACR şi secretar general al ACR), mandat reînnoit în 1999, 2004, 2009 şi în 2014.

În 20 martie 2007, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, a avut loc evenimentul de semnare de către Automobil Clubul Român a Chartei Securităţii Rutiere Europene, document multinaţional promovat de Federaţia Internaţională a Automobilului (FIA) şi Comisia Europeană, iar în luna decembrie 2007, Automobil Clubul Român a primit Premiul de Excelenţă al Comisiei Europene pe anul 2007.

Printre evenimentele importante din istoria mai recentă a clubului, se evidenţiază implicarea clubului într-o serie de campanii, printre care se numără participarea ACR la lansarea, în Bulgaria, a campaniei mondiale „Think Before You Drive”, de către clubul automobilistic bulgar, UAB. (sept. 2006), urmată de lansarea acestei campanii în România (nov. 2006); semnarea, de către preşedintele ACR, Constantin Niculescu, cu ocazia Congresului anual FIA desfăşurat la Barcelona, a Declaraţiei Federaţiei Internaţionale a Automobilului privind siguranţa rutieră mondială „Make Roads Safe” (oct. 2006); lansarea, în Cetatea Marii Uniri, Alba Iulia, a campaniei mondiale „Make Cars Green” (Să facem automobilele ecologice, sept. 2010); lansarea campaniei naţionale „O secundă pentru viaţa ta”, prin înfiinţarea de cabinete de educaţie rutieră în unităţile şcolare şi dotarea acestora cu echipamente moderne (febr. 2013).

În ceea ce priveşte siguranţa rutieră, ACR s-a aliniat proiectelor promovate la nivel internaţional de instituţiile şi organismele abilitate. În aprilie 2010, ACR a organizat, în premieră pe ţară, simpozionul „Accidentul rutier şi implicaţiile sale socio-economice”, în conformitate cu Rezoluţia ONU privind Deceniul Mondial al Siguranţei Rutiere 2011-2020, din 3 martie 2010. În mai 2011, ACR a lansat, la nivel naţional, împreună cu alte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, „Decada Mondială a Siguranţei Rutiere 2011-2020”, iniţiată de preşedintele FIA, în conformitate cu care a fost semnat, în octombrie 2013, protocolul de colaborare pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, de către preşedintele ACR şi Inspectorul General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar în februarie 2014, ACR a început implementarea proiectului „Carte de salvare la bord”.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

Ziarul Unirea

Publicat

în

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

Prilej de bucurie și emoție, atât pentru cei care își întemeiază o familie, dar și pentru părinții sau apropiații lor, nunta trebuie să fie un moment frumos, de neuitat pentru toți cei care participă la un astfel de eveniment.

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

Dacă ați primit o invitație la nuntă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să mulțumiți pentru invitație și să confirmați participarea sau, dacă nu puteți onora invitația, să prezentați scuze și să anunțați că nu veți merge, adresând urări de bine tânărului cuplu care se căsătorește. Este important pentru cei care organizează nunta să știe câte persoane vor participa la petrecere, pentru a ști câte meniuri trebuie comandate la restaurant.

În cazul în care participați la nuntă, este foarte importantă punctualitatea. Dacă participați la cununia religioasă, evitați să ajungeți după ce a început slujba de cununie, iar dacă ați întârziat, intrați în biserică discret, fără a perturba oficierea evenimentului. După ce a fost încheiată oficierea slujbei de cununie, veți felicita mirii, nașii, părinții mirilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

Dacă nu participați la cununia religioasă și mergeți direct la restaurant, la sosire veți ciocni un pahar de șampanie cu mirii, nașii, toți cei care vă vor întâmpina. Vă veți așeza la locurile care v-au fost rezervate. În cazul în care sunteți la masă cu persoane pe care nu le cunoașteți, este politicos să vă prezentați și să purtați o conversație agreabilă cu aceștia, veți avea de petrecut ore bune împreună.

Invitații nu se vor grăbi pe ringul de dans, oricât de mult le-ar plăcea o anumită melodie, până când nu va începe dansul mirilor. Ei sunt cei care deschid dansul, iar apoi tot ei sau unul dintre organizatori vor invita pe toată lumea la dans.

În situația în care nu sunteți buni dansatori, nu veți sta întreaga seară lipiți de scaun la masă, veți da impresia că nu vă simțiți bine la nuntă, spre dezamăgirea mirilor. Încercați să dansați măcar de două-trei ori, pe ritmuri lente, care nu cer cine știe ce măiestrie de dansator.

Veți avea grijă să beți cu moderație, pentru că nimic nu e mai neplăcut la o nuntă decât un invitat în stare avansată de ebrietate, care nu-și mai poate controla nici mișcările, nici cuvintele.

Dacă aveți un regim special, aveți grijă să anunțați din timp organizatorii, pentru a vi se pregăti meniu special, spre exemplu vegetarian. Nu veți pleca de la nuntă înainte de momentul festiv al tăierii tortului.

Ținuta pe care o veți alege pentru nuntă va fi elegantă, doamnele vor alege o rochie sau un compleu, iar domnii vor purta costum clasic. Doamnele trebuie să evite ținutele de culoare albă, deoarece albul este rezervat miresei. Pantofii doamnelor vor fi cu toc.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum trebuie să te comporți la masă? Ce tacâmuri folosești, ce faci cu șervetul, cum trebuie să te așezi și alte reguli de politețe

Tinerii trebuie să evite să vină la nuntă îmbrăcați ca pentru club, în jeans și tricou. Nu este politicos nici să poarte teniși sau pantofi de sport.

În cazul în care vremea este rece sau ploioasă și aveți pardesiu sau pelerină, le veți lăsa la garderobă, nu veți veni cu ele la masă.

Dacă ați pregătit un cadou pentru miri, acesta va fi frumos ambalat, însoțit de o felicitare sau de o carte de vizită pe care veți scrie câteva cuvinte și vă veți semna. Nu este neapărat nevoie să înmânați personal cadoul mirilor, îl puteți lăsa în locul rezervat cadourilor.

Chiar dacă masa cu băuturi este în apropiere, nu este politicos să vă duceți să vă umpleți singuri paharul. Așteptați să vină un ospătar la masă și-i veți spune ce doriți să beți.

Înainte de a începe să mâncați, veți pune șervetul din pânză pe picioare, îndoit. Nu-l veți agăța la gât, precum copiii.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să ne comportăm pe stradă

Dacă mâncarea este adusă în farfurii, veți mânca atât cât puteți, iar când ați hotărât că nu mai mâncați, veți pune tacâmurile așezate paralel pe farfurie. Dacă este o nuntă la care mâncarea este pe o masă specială, de unde trebuie să vă serviți singuri, veți lua ceea ce doriți, punând cu lingura din bol sau din platou în farfuria dumneavoastră. E nepoliticos să umpleți farfuria cu vârf. Puteți să mai luați și mai târziu, dacă mai doriți.

Fumătorii vor avea grijă să nu aprindă țigara lângă o persoană care mănâncă. Sunt și locuri speciale pentru fumat, dacă doriți să faceți acest lucru în timp ce persoanele de la masa dumneavoastră mănâncă.

Doamnele vor merge într-un loc retras pentru a-și reface machiajul sau pentru a-și aranja părul, este nepoliticos să scoată oglinda și rujul la masă.

La plecare, vă veți lua rămas bun de la miri, de la părinții acestora, de la nași, mulțumind pentru invitație și adresându-le urări de bine. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro; FOTO: arhiva


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

10 iunie| Ziua Parașutiștilor Militar: Cum a luat naștere prima Companie

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 iunie| Ziua Parașutiștilor Militar: Cum a luat naștere prima Companie

An de an, la data de 10 iunie, este marcată Ziua Parașutiștilor Militari.

În urmă cu 81 de ani, la această dată, era înfiinţată, pe lângă Centrul de Instrucţie al Aeronauticii, Şcoala de Paraşutişti, denumită ulterior Compania de Paraşutişti. Aceasta a fost dislocată la Popeşti-Leordeni, în cadrul Flotilei I Aerostaţie, primul comandant fiind locotenentul Gheorghe Iordăchescu, căruia, la scurt timp, i-a urmat locotenentul Ştefan Soverth, se arată în volumul „Calendarul tradiţiilor militare” (2010).

Elit - Gustul Desăvârșit

La 31 martie 1942 s-a înfiinţat Batalionul de paraşutişti, reprezentând cea de-a II-a companie de paraşutişti. Batalionul a fost întrebuinţat în luptă începând cu 23 august 1944, iar la 1 martie 1945 a fost desfiinţat.

În baza ordinului ministrului Forţelor Armate, la 1 noiembrie 1950 a fost înfiinţat Batalionul 1 Paraşutişti, sub comanda căpitanului Vasile Cosma, la Centrul de Instrucţie al Aviaţiei din garnizoana Tecuci. La 6 februarie 1951, Batalionul a fost dislocat la Botoşani, iar la 25 noiembrie 1951, la Buzău. La 1 octombrie 1952, Batalionul de Paraşutişti s-a transformat în Regiment de Paraşutişti. A primit, la 2 octombrie 1954, drapelul de luptă, iar la 21 octombrie 1974 a primit denumirea onorifică Regimentul 60 Desant-Paraşutare „Băneasa-Otopeni”.

În 1980, au luat fiinţă Regimentul 56 Paraşutişti Caracal, Regimentul 62 Paraşutişti Luna şi Regimentul 64 Paraşutişti Boteni.

La 30 noiembrie 1990, s-au înfiinţat Brigada 1 Paraşutişti Luna, Brigada 2 Paraşutişti Clinceni, Brigada 3 Paraşutişti Bacău şi Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor din Trupele de Paraşutişti Buzău, conducerea unitară a acestora fiind asigurată de Comandamentul Trupelor de Paraşutişti din subordinea Comandamentului Aviaţiei Militare.

Procesul de reformă din Armata Română a adus unele modificări, astfel că, începând cu 1998, au fost desfiinţate un comandament de brigadă şi două batalioane, iar alte două batalioane de paraşutişti au fost transformate în batalioane de operaţiuni speciale.

La 15 martie 2001, Trupele de Paraşutişti au trecut în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre. Paraşutiştii militari participă la misiuni externe în diferite teatre de operaţii, îndeplinind angajamente asumate de România în cadrul NATO sau în operaţiuni internaţionale de tip coaliţie.

Sărbătorind astăzi Ziua Paraşutiştilor Militari, cinstim, în fapt, ani de muncă, de neîncetate căutări şi încercări soldate cu succes şi rezultate care s-au constituit în adevărate pagini de istorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziua Învățătorului se sărbătorește în data de 5 iunie, în România, dată ce coincide cu data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Gheorghe Lazăr a înființat în 1818, în București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava. Stabilirea Zilei Învățătorului a fost aprobată pe data de 9 octombrie 2007 de Parlament și apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.

Ziua Mondială a Profesorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Profesorilor, este o zi internațională organizată anual pe 5 octombrie. Înființată în 1994, comemorează semnarea Recomandării UNESCO / ILO din 1966 privind statutul cadrelor didactice, care este un instrument de stabilire a standardelor care abordează statutul și situațiile cadrelor didactice din întreaga lume. Această recomandare prezintă standardele referitoare la politica personalului din educație, recrutare și formare inițială, precum și formarea continuă a cadrelor didactice, angajarea acestora și condițiile de muncă.

Ziua Mondială a Profesorilor își propune să se concentreze pe aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor lumii și să ofere o oportunitate de a lua în considerare problemele legate de profesori și predare.

Elit - Gustul Desăvârșit

În România, Ziua Profesorului este marcată diferit de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale. Astfel, Ziua Învățătorului se dorește a fi un prilej bun de reflecție asupra școlii și a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta gratitudinea față de dascăli. Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 5 iunie, care reprezintă data nașterii ”fondatorului învățământului în limba națională în Țara Românească” – Gheorghe Lazăr.

Născut pe data de 5 iunie 1779, la Avrig, Gheorghe Lazăr a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal. Remarcându-i aplecarea pentru învățare, baronul l-a sprijinit prin trimiterea acestuia la gimnaziile din Sibiu și Cluj și apoi să îți continue studiile la Viena, prin cunoștințe superioare de filosofie, istorie și de științe fizico-matematice. Acesta a studiat și teologia ulterior. Gheorghe Lazăr a înființat în anul 1818 primele cursuri de ingineri hotarnici din Țara Românească, cu predare în limba română, la Şcoala Academicească pentru Științele Filozofești și Matematicești de la Mânăstirea Sfântul Sava din București, an în care a fost pusă piatra de temelie a Universității Politehnica din București.

Sursa: twinkl.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare