Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

4 octombrie – Ziua internațională a animalelor. Sfântul Francisc de Assisi, care avea puterea de a învăța și dojeni animalele, este sărbătorit astăzi

Publicat

în

4 octombrie – Ziua internațională a animalelor. Sfântul Francisc de Assisi, care avea puterea de a învăța și dojeni animalele, este sărbătorit astăzi

În fiecare an, la 4 octombrie, este sărbătorită Ziua internațională a animalelor (World Animal Day). Rostul ei este de a promova drepturile și bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice.

Inițiativa de a înființa această zi i-a aparținut scriitorului și publicistului german Heinrich Zimmermann, un apărător înfocat al drepturilor animalelor, editor al revistei Mensh und Hund (Om și câine). Prima ediție a Zilei internaționale a animalelor a constat în organizarea de expoziții și discursuri găzduite de Palatul Sportului din Berlin, la 24 martie 1925, potrivit www.worldanimalday.org.uk. Evenimentul, care a strâns peste 5000 de participanți, fusese programat la 4 octombrie, însă organizatorii nu au găsit disponibil pentru acea dată un loc suficient de încăpător.

Situația a continuat până în 1929, când, în premieră, ziua dedicată animalelor a fost marcată la 4 octombrie. În scurt timp, ideea lui Zimmermann a început să aibă ecouri și în afara granițelor Germaniei, în special în Austria, Elveția și Cehoslovacia.

Electrica Furnizare Discount

Totuși, 4 octombrie a devenit în mod oficial zi mondială dedicată animalelor de abia în luna mai 1931, atunci când, inițiativa publicistului german a fost adoptată în cadrul Congresului internațional pentru protecția animalelor, desfășurat la Florența.

În prezent, Ziua internațională a animalelor este marcată în majoritatea țărilor din lume, fiind un bun prilej de unitate a organizațiilor dedicate bunăstării animalelor și protecției mediului înconjurător. Dintre acestea, un rol important îl are în promovarea evenimentelor din 4 octombrie fundația caritabilă Naturewatch, din Marea Britanie, a cărei principală misiune este ”încetarea cruzimii față de animale, precum și promovarea și creșterea standardelor de bunăstare pentru animale”.

Data de 4 octombrie reprezintă sărbătoarea sfântului Francisc de Assisi, fondator al ordinului Franciscan și protectorul ceresc al mediului și al animalelor, conform http://www.ercis.ro/. Legenda spune că sfântul avea puterea de a învăța și dojeni animalele, reușind chiar să îmblânzească un lup doar cu vorba bună, notează sursa citată.

Primele lucrări privind drepturile și protecția animalelor au fost publicate în secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protecția animalelor s-a numit „Martin’s Act” și a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declarației Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor și de Ligile Naționale Afiliate, în cadrul Întâlnirii Internaționale pe tema Drepturile Animalelor, desfășurată la Londra între 21-23 septembrie 1977. Declarația Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978.

În 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 205, modificată prin Legea nr. 9/2008, act legislativ care reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor de viață și bunăstare ale animalelor cu sau fără deținător.

La 4 octombrie 2016, președintele României, Klaus Iohannis a postat pe Facebook, o fotografie cu un câine al Serviciului de Protecție și Pază, precum și un mesaj în care afirma că Ziua internațională a animalelor reprezintă un bun prilej pentru a arăta recunoștință „față de acești prieteni devotați”.

Publicitate

Opinii - Comentarii

SânPetru de iarnă, legenda uimitoare a zilei în care lupii primesc hrană de la Sfântul Petru

Publicat

în

SânPetru de iarnă, legenda uimitoare a zilei în care lupii primesc hrană de la Sfântul Petru • Tradiții și obiceiuri

În tradiția populară, în luna lui „Gerar” se sărbătorește SânPetru lupilor. Tot în ziua de 16 ianuarie calendarul Creștin Ortodox celebrează „Închinarea cinstitului lanț al Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Pevsip și cei împreună cu el”.

SânPetru lupilor este o tradiție transmisă din generație în generație și sunt multe obiceiuri care stau la baza acestei sărbători. SânPetru lupilor este o sărbătoare sacră printre credincioși. Se ține pentru ca lupul să nu facă pagube și oamenii să fie feriți de boli și dăunători.

Citește și: Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel. URARI și FELICITARI pe care le poți trimite de Sf Petru și Pavel

Bătrânii  povestesc despre „SânPetru lupilor” ca fiind patronul lupilor iar în această zi, lupii se strâng în haite la urlători, unde încep să urle. Sfântul Petre vine și împarte prada lupilor pe un an de zile. Se spune că SânPetru sosește la miezul nopții pe un cal alb și împarte fiecărui lup, câte o oaie, un miel sau o căprioară, lupii urmând să nu se atingă decât de prada primită. SânPetru, stăpânul lupilor, apare în poveștile din popor atât ca pământean cât și ca divinitate. Se spune că el umbla singur pe pământ, iar uneori îl însoțește și pe Dumnezeu pentru a vedea ce fac oamenii.

Electrica Furnizare Discount

Tradiții și obiceiuri de SânPetru lupilor:

  • În această zi oamenii se feresc să-i pronunțe numele lupului pentru a nu invoca animalul. Nu se scoate gunoiul sau cenușa din casă pentru ca lupii să nu se înmulțească.

SânPetru lupilor este cunoscut ca și „miezul iernii”. În această zi gerul se înmoaie și oamenii încep să facă pregătiri pentru primăvară.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Petru şi Pavel ? Români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Petru şi Pavel

  • În ziua de SânPetru nu se toarce, nu se coase și nu se împrumută lucruri din casă. Femeile nu lucrează lâna pentru ca lupii să nu le mănânce oile.
  • Oamenii nu mănâncă carne în ziua asta, în schimb, mănâncă plăcintă și dau de pomană. Se spune că cine nu mănâncă plăcintă în această zi se rătăcește în călătorii.
Data de 16 februarie este însemnată ca fiind, în fiecare an, „Nedeea Lupilor”. Legendele spun că la miezul iernii, în ziua Sânpetrului de Iarnă, numită și „Nedeea Lupilor”, lupii primesc partea lor de hrană pentru tot anul. Atunci, în miez de noapte, Sânpetru se arată înaintea lor călare pe un cal alb, le aduce ofrande și le dă dezlegare să prade animale și oameni.

Citeşte şi: Obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel • Tradiţii de Sfântul Petru si Pavel • Superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel • Moşii de SÂNPETRU

„Lupu se zice că e câinele lui Sf. Petru şi unde-i porunceşte el, acolo face pradă. Când se strâng mai mulţi lupi la un loc, de urlă, se zice că se roagă lui Sf. Petru să le rânduiască pradă. El îi orânduieşte după pradă când se adună la urlătoare, de obicei pe la răspântii: „Tu să mănânci oaia lui cutare din cutare sat, tu, porcul cutăruia; tu, pe cutare om etc.“ Şi cică pe cine o rândui Sf. Petru câinilor lui, nu scapă nici în gaură de şarpe”.

Lupul – de la animal totem la „câinele lui Sânpetru”

Este cunoscut faptul că cea mai puternică imagine pe care a avut-o antichitatea despre populaţia din această parte a lumii a fost strania simbioză între lupi și daci. De la animale totem în precreștinism, investite cu sacralitate, apărătoare ale obștei și spaimă a dușmanilor, odată cu creștinismul lupii au devenit „câinii lui Sânpetru”, punându-se în slujba lui și dându-i deplină ascultare.

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 ianuarie: Biserica Ortodoxă prăznuiește Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru

Publicat

în

16 ianuarie: Biserica Ortodoxă prăznuiește Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru

„Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru” este prăznuită de Biserica Ortodoxă în ziua de 16 ianuarie. Amintirea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru este o prăznuire care dăruiește nădejde tuturor acelora care pătimesc pe nedrept în lumea aceasta înrobită de păcat, atât în propria familie, cât și în societate.

Citește și: Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel. URARI și FELICITARI pe care le poți trimite de Sf Petru și Pavel

Pătimirea pe nedrept dusă cu smerenie umple inima de har, curățindu-se astfel toate patimile și lucrările duhurilor necurate: „Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor. Fericiți veți fi voi, când vă vor ocarî și vă vor prigoni din pricina Mea și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastra, mințind” (Matei 5, 10-11).

Lanțurile cinstite ale Sfântului Petru

Electrica Furnizare Discount

Sfântul Apostol Petru, numit mai înainte Simon, a fost un pescar din localitatea Betsaida, așezată pe malul nordic al lacului Ghenizaret, în regiunea Galileea. El a fost fratele mai mic al Sfântului Apostol Andrei. Mântuitorul l-a chemat la apostolie mai întâi pe Sfântul Andrei, iar mai apoi a venit și fratele acestuia, Simon (Petru). „Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan (Botezătorul) și veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a găsit întai pe Simon, fratele său, și i-a zis: Am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește: Hristos)” (Ioan 1, 40-41).

Cândva între anii 42-44, după ce regele Agripa I (care a domnit între anii 40-44) i-a tăiat capul Sfântului Iacob al lui Zevedeu, în Ierusalim, acesta l-a prins și l-a aruncat în temniță și pe Sfântul Petru. Potrivit mărturiei Sfântului Apostol Luca, el a fost pus în lanțuri în temnița militară, între alți doi ostași, însă, noaptea, a fost eliberat în chip minunat de un înger al Domnului.

„Și în vremea aceea, regele Irod Agripa a pus mâna pe unii din Biserică, ca să-i piardă. Și a ucis cu sabia pe Iacov, fratele lui Ioan. Și văzând că este pe placul iudeilor, a mai luat și pe Petru, (și erau zilele Azimelor), pe care și prinzându-l l-a băgat în temniță, dându-l la patru străji de câte patru ostași, ca să-l păzească, vrând să-l scoată la popor după Paști. Deci Petru era păzit în temniță și se făcea necontenit rugăciune către Dumnezeu pentru el, de către Biserică. Dar când Irod era să-l scoată afară, în noaptea aceea, Petru dormea între doi ostași, legat cu două lanțuri, iar înaintea ușii paznicii păzeau temnița. Și iată un înger al Domnului a venit deodată, iar în cameră a strălucit lumină. Şi lovind pe Petru în coastă, îngerul l-a deşteptat, zicând: Scoală-te degrabă! Şi lanţurile i-au căzut de la mâini. Și a zis îngerul către el: Încinge-te și încalță-te cu sandalele. Și el a făcut așa. Și i-a zis lui: Pune haina pe tine și vino după mine. Și, ieșind, mergea dupa înger, dar nu știa că ceea ce s-a făcut prin înger este adevărat, ci i se părea că vede vedenie. Și trecând de straja întâi și de a doua, au ajuns la poarta cea de fier, care duce în cetate, și poarta s-a deschis singură. Și ieșind, au trecut o uliță și îndată îngerul s-a depărtat de la el. Și Petru, venindu-și în sine, a zis: Acum știu cu adevărat că Domnul a trimis pe îngerul Său și m-a scos din mâna lui Irod și din toate câte așteptă poporul iudeilor” (Fapte 12, 1-11).

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Petru şi Pavel ? Români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Petru şi Pavel

Mai târziu, prin anul 64, Sfântul Petru a fost iarăși prins, de această dată el fiind închis într-o temniță din Roma, numită „Carcera Mamertinica” și aflată între Capitoliu și Forumul Roman. Această temniță avea două celule, una superioară, unde era închisoarea Romei, și alta subterană, crezută a fi cea mai veche cameră din Roma (numită „Tullianum”); mai târziu, capela subterană va primi numele de „Sfântul Petru in Carcera”.

Multe dintre lucrurile folosite de sfinți au fost păstrate cu multă cinste și evlavie, după moartea acelora. O parte dintre acestea au rămas binefăcătoare, tămăduind mulți credincioși de patimi și de boli. Lanțurile în care a fost întemnițat Sfântul Petru sunt unele dintre aceste lucruri binecuvântate. Potrivit tradiției creștine, Lanțurile Sfântului Petru tămăduiesc neputințele și gonesc duhurile necurate.

Citeşte şi: Obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel • Tradiţii de Sfântul Petru si Pavel • Superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel • Moşii de SÂNPETRU

Sărbătoarea numită „Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru” este foarte veche, ea existând poate chiar de la începutul secolului al II-lea. În ziua de 16 ianuarie, Biserica Ortodoxă mărturisește minunea eliberării din temniță a Sfântului Petru și se închina cinstitelor lui lanțuri (lanțul din temnița din Ierusalim și lanțul din temnița din Roma).

„Să cinstim lanțul celui preamărit, întru care se dezleagă legăturile patimilor. Căci cu vrednicie se sfințește cu darurile cele negrăite ale preaînțeleptului Petru; și de la dânsul cu adevărat luând har pururea curgător, rupe și acesta cu putere dumnezeiască legăturile necazurilor; precum acela rupea legăturile greșelilor și dăruiește dezlegare de cele rele.”

„Iarăși ne ridică pe noi fierbintele ocrotitor Petru, piatra credinței, la duhovnicescul ospăț, punând înaintea noastră cinstitul său lanț, ca pe un prânz preaales, spre mângâierea celor necăjiți, și ca liman celor înviforați. Veniți toți să-L sărutăm și pe Cel ce l-a preamărit pe el, să-L rugăm: Cu rugăciunile lui, Hristoase, mântuiește sufletele noastre” (Cântari din slujba Vecernia praznicului).

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 ianuarie: Leneșii de pe tot Globul sărbătoresc Ziua NIMICULUI. Idei de activități pentru „Nothing Day”

Publicat

în

Această zi comică a fost inițiată de editorialistul american Harold Pullman și marcată anual pe 16 ianuarie începând cu 1973. Ziua Nimicului îi îmboldește pe oameni să se relaxeze, fără a celebra sau sărbători ceva!

Istoria este plină de dezbateri dintre filosofi și scriitori despre importanța studierii Nimicului. Unii gânditori cred că un astfel de studiu ar fi inutil întrucât nu există nimic precum Nimicul și, pentru a-l defini trebuie mai întâi să nu găsească Nimic!

Unii pretind că pentru cei care își aniversezeaza ziua de naștere pe 15 ianuarie cel mai potrivit cadou ar fi o cutie frumos ambalată în care să nu se afle nimic!

Electrica Furnizare Discount

Alții ne recomandă ca atunci când suntem întrebați, pe 15 ianuarie, „Din ce constau planurile tale pentru astăzi?”, să răspundem, „Din nimic!” În mod asemănător, putem răspunde și la alte întrebări…

– „Ce avem azi la masă ?”

– „Nimic.”

– „Ce citești?”

– „Nimic.” (deși lecturezi vreun roman fluviu de mai multe zile).

– „Ce temă ai de la școală pentru acasă?”

– „Nimic.”

– „Ce vrei să bei / mănânci?”

– „Nimic.”

Idei de activități pentru „Nothing Day”:

1. O plimbare lunga cu barca, in care sa nu faci absolut nimic

2. O iesire la un restaurant in care sa nu faci absolut nimic in timp ce te holbezi in telefon

3. O lunga sesiune de meditatie in fata calculatorului, in care va ganditi cum altfel decat la nimic…

4. …urmata de alta sesiune de privit in gol la televizor

5. Si… pentru ca stim ca toti visati la asta: o zi in care sa stati in casa, fara sa faceti practic nimic!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare