Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

4 IUNIE – Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii este marcată la 4 iunie. Prin această zi sunt recunoscute suferințele copiilor din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului fizic, mental și emoțional și, în același timp, este susținut angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.

În cadrul sesiunii speciale de urgență în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, „șocați de numărul mare de copii palestinieni și libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului”, au stabilit Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii pentru fiecare an la 4 iunie (adoptând Rezoluția ES-7/8).

În ultimii ani, numărul încălcărilor comise împotriva copiilor a crescut, în multe zone de conflict. În astfel de condiții sunt necesare mai multe eforturi pentru a-i proteja pe cei 250 de milioane de copii care trăiesc în țări și zone afectate de conflict, pentru a promova dreptul internațional umanitar și drepturile omului și pentru a asigura răspunderea celor vinovați de încălcarea drepturilor copiilor, se menționează pe pagina ONU destinată zilei, www.un.org/en/events/childvictimday. De asemenea, trebuie ajutați și cei 17 milioane de copii refugiați pentru care insecuritatea fizică, discriminarea și lipsa accesului la serviciile de bază le amplifică vulnerabilitatea.

În urmă cu douăzeci de ani, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 51/77 privind drepturile copilului, care a reprezentat o evoluție importantă pentru îmbunătățirea protecției copiilor aflați în situații de conflict. În cadrul rezoluției s-a semnalat necesitatea lansării unui nou consens între statele membre, pentru a susține unu efort coordonat, în abordarea vulnerabilităților și încălcărilor majore cu care se confruntă copiii în situații legate de conflicte. Cele șase încălcări mai frecvente în rândul copiilor continuă să persiste, inclusiv recrutarea și folosirea acestora, uciderea și abuzul asupra lor, actele de violență sexuală comise asupra copiilor, răpirea acestora, atacurile asupra școlilor și spitalelor și refuzul accesului umanitar.

În acest context, trebuie depuse eforturi importante pentru a pune capăt conflictelor și pentru a sprijini activitățile de prevenire a acestora. Astfel, prin asigurarea stabilității populației locale, se reduce riscul de violențelor și al exploatării, iar prin asigurarea unui climat economic și social durabil, se susține în cele din urmă, pacea. Agenda ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă oferă soluții pentru realizarea acestora, potrivit declarației lui H.E. Peter Thomson, președintele celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, la reuniunea informală a Adunării Generale, din 7 februarie 2017, dedicată marcării a douăzeci de ani de la adoptarea Rezoluției 51/77.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea