Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

38 de milioane de euro de la UE pentru Țara Moților: Primii bani vor fi folosiți pentru amenajarea unui spital și crearea unei rețele de telemedicină

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

38 de milioane de euro de la UE pentru Țara Moților: Primii bani vor fi folosiți pentru amenajarea unui spital și crearea unei rețele de telemedicină

Procesul de operaționalizare a Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) pentru perioada 2021-2027 a debutat în decembrie anul trecut la București, când a fost aprobat Memorandumul pentru constituirea Comitetului Interministerial pentru coordonarea ITI, eveniment la care au luat parte asociațiile din  Valea Jiului, Delta Dunării, Microregiunea Moții „Țara de Piatră” și Microregiunea Țara Făgărașului, reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – secretari de stat, Direcția Programare, AM POAT, Comisia Europeană – DG Regio şi reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării. Anul 2023 este, pe repede înainte, anul apelurilor la finanțare în teritoriile ITI, obligatoriu.

Au fost stabiliți pași clari, cu termene și responsabilități pentru a operaționaliza structurile de guvernanță ale celor 4 asociații prin care se vor implementa  ITI și pentru a pregăti apelurile pe care acestea le vor putea accesa. În 2023 si 2024 vor fi lansate apeluri de proiecte și vor fi absorbiți bani europeni prin Programul Operațional Sănătate, Programul Operațional Educație și Ocupare şi Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială. De asemenea, se pot accesa bani, cu punctaj suplimentar, și din Programul Operațional Dezvoltare Durabilă.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Mai exact, și mai pe înțelesul beneficiarilor acestei mobilizări de forțe, Microregiunea Moții „Țara de Piatră”, cu cinci județe care au localități în Munții Apuseni, are la dispoziție acum 38 de milioane de euro pe care să-i investească în interesul locuitorilor din zonă, în creșterea nivelului de trai, în sănătate și educație.

Zonă montană preponderent rurală, cu decalaje demografice majore față de media națională, „Țara de Piatră” avea nevoie de resurse financiare dedicate pentru a fi scoasă la liman. De câțiva ani se lucrează insistent la constituirea asociației, dar s-a făcut și lobby puternic ca „Țara de Piatră”, alături de Țara Făgărașului, să intre în calculele financiare ale UE. Elaborarea noilor Strategii ITI s-a derulat pe tot parcursul anului 2021, cu asistență tehnică asigurată de la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Banca Europeană de Investiții.

Până în martie 2023, structurile regionale ITI trebuie să fie deja conturate, de la organigrame la atribuții și proceduri, astfel încât acestea să poată fi finanțate prin apelul PoAT ”sprijin funcționare și capacitate administrativă ITI”. Tot în trimestrul II din 2023  se vor prioritiza proiectele depuse, în acord cu apelurile Autorității de Management (lista proiecte prioritare + lista de rezervă).

Președintele și inițiatorul Asociației ”Moții. Țara de Piatră”, Silviu Ponoran, primar al Zlatnei, a declarat pentru Ziarul „Unirea” că printre primele proiecte care vor fi propuse  pentru finanțare pe ITI Munții Apuseni vor fi cele legate de crearea unei rețele de telemedicină, pentru toate localitățile aflate în zonele greu accesibile ale „Țării de Piatră”.

De asemenea, prin Programul Operațional Sănătate se va încerca atragerea de fonduri pentru amenajarea unui spital de îngrijiri paliative în Zlatna, spital cu circa 40 de locuri, dedicat bolnavilor de plămâni, afecțiune care îi macină pe cei care au practicat mineritul în Apuseni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord Accidentul de miercuri seara, petrecut în Alba Iulia, a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic. Impactul dintre cele două mașini a dus la rănirea a trei persoane, 2 adulți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea