29 august: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – zi de post în Biserica Ortodoxă. Tradiţii şi obiceiuri

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în ziua sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la 29 august, să se ţină post, în orice zi a săptămânii ar cădea această sărbătoare, în amintirea celui mai aspru postitor şi zelos propovăduitor al pocăinţei. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în mod special pentru sfinţenia vieţii lui, pentru severitatea ascezei şi râvna înflăcărată după dreptate şi după cele cereşti. A fost denumit de imnologii Bisericii ‘înger în trup’ sau ‘înger omenesc’, iar în calendarul ortodox îi sunt închinate nu mai puţin de trei sărbători, fiind cea mai cinstită personalitate a Vechiului Testament, potrivit basilica.ro.

În această zi, pentru menţinerea sănătăţii, este bine să nu se consume fructe rotunde – mere, pere, prune, căpăţâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului, nici pepeni sau nuci, pentru că miezul lor seamănă cu o cruce.

ELIT

De asemenea, din ajunul sărbătorii nu se mănâncă preparate cu varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat de şapte ori capul pe varză şi iar a înviat.

Dintr-un sentiment de pioşenie, nu se mănâncă roşii, nici fructe de culoare roşie şi nu se bea vin roşu, alimente care amintesc de sângele vărsat în timpul decapitării Sf. Ioan.

Acum se sfinţesc la biserică mere, pere, struguri şi castraveţi şi se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate.

De asemenea, pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri şi pâine.

În acelaşi timp, în această zi, în gospodării nu se foloseşte cuţitul nici la tăiatul pâinii. Produsele alimentare şi pâinea se rup cu mâna.

La oraşe şi la sate, pentru menţinerea sănătăţii se păstrează o datină străveche : postitorii consumă în această zi doar turtă preparată din grâu sau din mălai.

Sursa: Realitatea.net

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

1 comentariu

Carcotasul 29 august 2013 at 13:06

„Cel mai mic dintre sfiinti, si cel mai mare dintre oamenii Vechiului Testament”, sarmanul nebun, IOAN, a trait in saracie lucie, prevestind venirea lui Iisus(a mantuitorului, si nu a lui „Isus= magar, in aramaica veche”, cum ii spune popii ortodoxi). Nu ma mira faptul ca imbuibatii membrii ai Asociatiei Escrocilor in Sutana, „ce marturisesc public pe Iisus”, dar se inchina doar „Ochiului Dracului(banului), nu au nici cea mai mica retinere, de a da ca exemplu vulgului „sfintenia” lui Ioan!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...