Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri

Mondoc Adriana

Publicat

în

Tăierea cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 29 august.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cel ce a anunţat venirea lui Hristos, propovăduind “vestea cea bună” a întrupării Sale, este singurul Sfânt căruia Biserica i-a închinat o zi specială de post.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan. Felicitări de Sfântul Ioan. Urări de Sfântul Ioan

Sfântul Proroc Ioan, cel care îşi închinase viaţa Domnului, propovăduia în pustiul Iordanului rugăciunea şi postul, pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor: “şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimi de iudei” (Matei 3;6).

În vremea când Sfântul Proroc Ioan propovăduia acestea, Galileea era condusă de Irod Antipa, care o luase la sine pe Irodiada, nevasta fratelui său Filip. Sfântul Ioan, după ce i-a înfruntat pe farisei şi pe cărturari, nu s-a sfiit să-l înfrunte şi pe rege, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău.

Pentru faptul ca Ioan Botezătorul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre cei doi şi avea o mare influenţă asupra mulţimilor, Irod îi dorea moartea. Temându-se totuşi de furia pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, l-a închis într-una din cetăţi.

În ziua aniversării sale, Irod a dat o petrecere, la care, după ce se ameţesc de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în fata invitaţilor. Pentru aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie.

Citește și: mesaje de Sfântul Alexandru

Însă, la sugestia mamei sale, ea refuză averile şi cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul. Regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, pe care Salomeea îl dă mamei sale.

Amintirea acestui omor îl va chinui pe Irod toată viaţa. Când a auzit de Iisus şi de minunile săvârşite de el, a crezut ca Ioan s-a sculat din morţi. Când a fost biruit de ostile arabe în anul 36, a considerat înfrângerea drept o pedeapsă divină pentru uciderea Botezătorului.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cel care a avut tăria să condamne fariseismul şi împietrirea inimii, propovăduind în schimb întoarcerea sinceră către Dumnezeu şi către sine, în pocăinţă şi curăţie sufletească, a plătit cu viaţa curajul de a fi incriminat păcatele contemporanilor săi.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ion • Urări de Sfântul Ion • Felicitări de Sfântul Ion

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, tradiţii şi obiceiuri

În ziua de 29 august, când prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, există credinţa în popor că nu trebuie să se folosească cuţitul, totul se rupea cu mâna. În popor se vorbea şi de începerea unui post, numit “de la cruce până la cruce”, un post care ţinea pana pe 14 septembrie (Înălţarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creştin, care avea rolul de a-i curaţi pe cei care au săvârşit omoruri sau alte păcate grave.

Tot în popor era întâlnită şi interdicţia de a tăia şi mânca fructe şi legume cu forma rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi. Aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie, deci, nu trebuie respectate.

Sursă: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de PAȘTELE CATOLIC 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de PASTE 2024. Urari de Paste, felicitari de Paste și SMS-uri de Sfintele Paști Catolic, Reformat, Protestant Știm că este o perioadă grea pentru toți, fiindcă nu putem să fim alături de cei dragi în aceste momente de sărbătoare, dar putem să-i bucurăm cu un mesaj, prin care să le transmitem toate gândurile bune, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea