28 februarie: Ziua Protecției Civile. Mesaj din partea primarului Mircea Hava, adresat cetățenilor și întregului personal care acţionează sub deviza „cu viaţa mea apăr viaţa”
În fiecare an, pe 28 februarie, în România se sărbătorește Ziua Protecției Civile. Cu această ocazie, primarul municipiului Alba Iulia a ținut să transmită un mesaj cu urări de bine întregului personal care acţionează sub deviza „cu viaţa mea apăr viaţa” şi tuturor cetăţenilor din Alba Iulia, care, într-un sistem de voluntariat necondiționat au susținut comunitatea la greu. În mesajul respectiv, edilul a subliniat faptul că, ”din fericire, în Alba Iulia au fost puține situațiile în care angajații și colaboratorii serviciului de Protecție Civilă au intervenit pentru a îndepărta consecințele” și că ”de cele mai multe ori munca lor s-a concentrat pe prevenție și pregătire”.
La ceas de aniversare, Protecţia Civilă, în prezent parte integrantă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, reprezintă o structură de bază a ţării, modernă şi eficace, la nivelul standardelor europene, menită să asigure siguranţa şi liniştea comunităţii şi cetăţeanului, identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.
Sărbătoarea este un prilej de retrospectivă a activităţilor desfăşurate de-a lungul timpului, în misiunile de salvare a cetăţenilor ameninţaţi de conflagraţii militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe.
Mecanismul contemporan de gestionare a situaţiilor de urgenţă, adaptat standardelor UE şi NATO, a adus tot mai variate responsabilităţi protecţiei civile. Aceasta a solicitat implicare şi viteză de reacţie, sub semnul solidarităţii umane şi o reală responsabilitate civică. Inundaţiile din ultimii ani, fenomenele meteo deosebite ale iernilor aspre sau alte accidente şi calamităţi au dat măsura implicării şi experienţei cadrelor protecţiei civile.
Mereu gata de intervenţie, alături de celelalte structuri ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, specialiştii protecţiei civile au participat cu profesionalism la informarea corectă a cetăţenilor municipiului Alba Iulia prin acţiuni care să preîntâmpine generarea unor situaţii de urgenţă prin exerciţii demonstrative de simulare la intervenţia în caz de cutremur sau incendiu, prin executarea de verificări la sistemul de înştiinţare / alarmare al municipiului Alba Iulia şi prin cunoaşterea de către populaţie a principalelor tipuri de risc, a formelor de manifestare a acestora, a măsurilor de protecţie, precum şi a modului de acţiune şi comportare în situaţia producerii situaţiilor de urgenţă .
“Dintre toate serviciile comunitare, cele care subliniază noțiunea de “urgență” ne sunt de cele mai multe ori, mai puțin familiare. Și asta pentru că toți credem că nouă nu ni se poate întâmpla și obișnuim să ocolim hazardul din gândurile noastre. Din fericire, în Alba Iulia au fost puține situațiile în care angajații și colaboratorii serviciului de Protecție Civilă au intervenit pentru a îndepărta consecințele, de cele mai multe ori munca lor s-a concentrat pe prevenție și pregătire. Să nu uităm că atunci când nu trebuie să intervină direct, ei sunt acei oameni neștiuți care servesc comunitatea în situații limită de caniculă sau ger, protejând cel mai de preț bun al unui oraș: oamenii. Îmi doresc să avem angajați cât mai pregătiți si dotați corespunzător în acest domeniu, dar în egală masură, le sunt recunoscător și albaiulienilor care într-un sistem de voluntariat necondiționat au susținut comunitatea la greu”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
”Ziua Protecţiei Civile ne oferă plăcutul prilej de a transmite întregului personal care acţionează sub deviza „cu viaţa mea apăr viaţa” şi tuturor cetăţenilor municipiului Alba Iulia multă sănătate, sincere urări de împliniri şi satisfacţii în activitatea profesională, sănătate şi bucurii în viaţa personală!”, a mai transmis edilul.
Conceptul de Protecţia Civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952 (prin decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi „apărarea locală antiaeriană” îşi schimbă denumirea în “apărare civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de „Protecţia Civilă” (în Legea apărării naţionale nr.45 din 01 iulie 1994).
În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri.
În prezent Protecţia Civilă este reglementată prin Legea nr.481 din 2004, modificată prin Legea 212 din 2006, fiind o componentă a sistemului securităţii naţionale în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate. (C.M.)
foto: arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
5 iulie 2025 | Descoperă Rowmania, în căutare de noi campioni la vâslit la Alba Iulia: Calificări pentru finala națională de la Tulcea. PROGRAMUL
5 iulie 2025 | Descoperă Rowmania, în căutare de noi campioni la vâslit la Alba Iulia: Calificări pentru finala națională de la Tulcea. Programul Sâmbătă, 5 iulie 2025, începând cu ora 09.30, în zona podului peste Mureș din cartierul albaiulian Partoș, la ieșirea spre Sebeș, va avea loc o nouă ediție a competiției „Descoperă Rowmania”. […]
Centru comunitar integrat la Teiuș: A fost semnat contractul de execuție din cadrul proiectului în valoare de peste 1,7 milioane de lei
Centru comunitar integrat la Teiuș: A fost semnat contractul de execuție din cadrul proiectului în valoare de peste 1,7 milioane de lei Luni, 30 iunie 2025, la sediul Primăriei Teiuș, s-a semnat contractul de execuție a noului „Centru comunitar integrat”, care va oferi locuitorilor orașului Teiuș accesul la noi servicii medicale și sociale. Citește și: […]
Bacalaureat 2025: Rată de promovare de 100% și 75 de medii peste 9 la Colegiul Militar din Alba Iulia
Bacalaureat 2025: Rată de promovare de 100% și 75 de medii peste 9 la Colegiul Militar din Alba Iulia Toți cei 106 absolvenți ai Promoției 2025 – „Regina Maria – 150” de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au promovat examenul național de Bacalaureat 2025, 75 dintre aceștia obținând medii cuprinse între 9,85 […]