26 puncte gastronomice locale își desfășoară activitatea în județul Alba. În ce localități pot fi găsite
26 puncte gastronomice locale își desfășoară activitatea în județul Alba. În ce localități pot fi găsite
La nivelul județului Alba își desfășoară activitatea 26 puncte gastronomice locale, majoritatea în Munții Apuseni, în comunele Albac, Arieșeni, Gârda, Roșia Montană, Rimetea, Bucium, Almașu Mare, Poșaga, Ponor, Horea, Vadu Moților, dar și în alte zone turistice din județ. Avem puncte gastronomice locale și la Vințu de Jos, Galda de Jos sau Pianu.
Actul normativ pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale este Legea 412 din 18 decembrie 2023. Punctul gastronomic local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.
Produsele alimentare din oferta punctului gastronomic local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.
Punctul gastronomic local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală.
Punctul gastronomic local poate fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor de pe raza judeţului unde acesta îşi desfăşoară activitatea.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba îi sprijină pe cei care doresc să își deschidă o afacere în domeniul alimentar, inclusiv un punct gastronomic local. După depunerea dosarului cu documentația specifică, inspectorii din cadrul DSVSA Alba vor efectua o vizită la locul de preparare a alimentelor, unde vor efectua evaluarea unităţii, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate.
Ce se prepară și servește în punctele gastronomice locale
Produsele preparate și servite în punctele gastronomice locale sunt realizate din materii prime de origine animală și non-animală provenite, pe cât posibil, din surse locale.
Produsele vor fi preparate, pe cât posibil, după metode tradiționale, cele folosite în mod curent în gospodărie, fiind destinate consumului în stare proaspătă, în aceeași zi și la cât mai scurt timp după gătire.
Se pot folosi și produse în stare conservată (gemuri, dulcețuri, conserve de legume, preparate de origine animală conservate, etc.)
Produsele cu specific zonal pot cuprind, fără a se limita:
– gustări/antreuri calde sau reci – brânzeturi, preparate din pește (icre, pește marinat / afumat), rulade, salate de legume, etc;
– preparate de felul I (supe, ciorbe, borșuri – preparate din pește, carne sau din legume);
– preparate de felul II (de bază) – mâncăruri din legume, din carne și legume, din carne tocată, fripturi servite împreună cu garnituri și salate, preparate din pește, organe comestibile, preparate de pasăre, de vânat, etc;
– preparate de felul III (dulciuri de bucătărie);
– preparate artizanale de panificație și patiserie specifice zonei;
– preparate culinare specifice zonei atestate tradițional, înscrise în scheme de calitate, certificate ecologic, indicație geografică, produs montan, marcă de certificare, marcă colectivă;
– băuturi răcoritoare și alcoolice specifice zonei;
– siropuri din fructe specifice zonei, legume și fructe proaspete și/sau conservate, specifice zonei, înscrise în scheme de calitate.
Condiții generale pentru clădiri și anexe
Se recomandă ca spațiul să cuprindă cel puțin următoarele categorii de zone:
– zone pentru depozitare materii prime și adaosuri (cămări, rafturi, dulapuri, frigidere, congelatoare, beciuri, etc.);
– zonă pentru materiale de întreținere și de igienizare-dezinfecție (magazii, dulapuri); – zonă pentru depozitare deșeuri (platforme, pubele);
– zonă (masă) de pregătire (pot fi amplasate în exterior);
– zonă de gătire;
– toalete / WC-uri.
Spațiile pentru preparare și servire din punctele gastronomice locale trebuie:
– să nu permită formarea condensului, a igrasiei și/sau apariția mucegaiului, desprinderea de tencuială, vopsea sau faianță/gresie (acolo unde este cazul) de pe pereți, tavane sau pardoseli;
– să asigure protecția împotriva dăunătorilor;
– să permită curățenia, dezinfecția și deratizarea ușoară, corectă și eficientă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Gest nobil din partea EDEN Funerare Alba Iulia: Cei trecuți în neființă sunt aduși în amintire prin susținerea urmașilor
Gest nobil din partea EDEN Funerare Alba Iulia: Cei trecuți în neființă sunt aduși în amintire prin susținerea urmașilor „Dorim să ajutăm 5 familii nevoiașe din județul Alba, care nu își permite un trai decent și care a pierdut, la un moment dat, pe cineva drag. Pentru a le aduce un strop de alinare și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului