Rămâi conectat

Actualitate

23 septembrie – Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Data de 23 septembrie este marcată la nivel mondial ca Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor.

 

ANITP trafic persoaneTraficul de fiinţe umane poate fi asociat cu sclavia modernă, fenomen care, prin încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, distruge familii şi comunităţi din întreaga lume.

 

Victimele infracţiunii de trafic de persoane sunt exploatate în mai multe feluri: exploatare sexuală, prin muncă, cerşetorie forţată, constrângerea la comiterea de furturi.

 

Un factor comun pentru victime îl reprezintă vulnerabilitatea lor. Victimele sunt în general vulnerabile la promisiunile false făcute de traficanţi întrucât mediul lor apropiat pare să nu le ofere nicio speranţă. Oportunităţile reduse de angajare, lipsa suportului social, insuficienţa alternativelor educaţionale, sărăcia, mediul familial marcat de violenţă, abuz sexual sau neglijare, sunt factori care generează vulnerabilitate.

Femeile şi copiii sunt categoriile cele mai expuse şi mai vulnerabile în faţa traficului de persoane, protecţia şi asistenţa victimelor traficului de persoane din această categorie fiind prevăzută special în legislaţia din domeniu.

 

Din analizele realizate de ANITP pe populaţia de victime identificate în perioada 2010-2014 se constată menţinerea tendinţei descendente înregistrate în ultimii ani cu privire la numărul victimelor traficului de persoane identificate. Astfel, în anul 2014 au fost identificate 757 de victime, cu 139 victime mai puţin decât anul anterior şi cu 397 mai puţine faţă de 2010.

 

În 2014, din totalul de 467 de victime adulte, 283 au fost femei (61%), comparativ cu anul anterior când numărul femeilor identificate era aproximativ egal cu cel al barbaţilor. De asemenea, se constată că, cea mai vulnerabilă categorie de vârstă continuă sa fie cea situată între 18 şi 25 de ani (279 victime). Cu toate acestea, un număr semnificativ de minori cu vârstele cuprinse între 14 şi 17 ani (251) ajung victime ale traficului de persoane şi minori.

 

Din analiza datelor cu privire la relaţia socială dintre recrutor şi victimă, precum şi a celor referitoare la modul de recrutare, se observă că cele mai multe dintre victime au fost recrutate prin abordare directă de către recrutor, respectiv 89% (671 victime recrutate direct de traficant). Pentru această perioadă 355 de victime au fost recrutate de o persoană cunoscută, iar 256 de un necunoscut.

 

Exploatarea sexuală rămâne una din cele mai răspândite forme de exploatare în rândul victimelor traficului de persoane, cu 66% din total, urmată de exploatarea prin muncă cu 25%. Au fost înregistrate victime exploatate prin obligarea la cerşetorie sau prin obligarea la comiterea de furturi, însă ponderea acestora a fost de doar 7%.

Informarea populaţiei cu privire la conştientizarea riscurilor privind traficul de persoane are un rol important în prevenirea acestui fenomen.

 

Pentru informaţii generale cu privire la plecarea peste hotare la muncă, în scop turistic sau pentru a anunţa un posibil caz de trafic de persoane, dar şi pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau potenţialelor victime, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane dispune de o linie telefonică gratuită – HELP LINE 0.800.800.678

 

 

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.

 

Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact: Sava Anca, coordonator Centrul Regional Alba Iulia, e-mail: [email protected], telefon/fax: 0258 810677 sau telefon 0721/888799.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea