Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

23-27 februarie: Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge în cinci localităţi rurale din judeţul Alba. PROGRAMUL consultațiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

23-27 februarie: Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge în cinci localităţi rurale din judeţul Alba. PROGRAMUL consultațiilor

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 23-27 februarie 2023 în judeţul Alba, în localităţile Câlnic, Gârbova, Spring, Doştat şi Şibot.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 23-27 februarie 2023 este următorul:

-Câlnic – 23.02.2023 – începând cu ora 10.00 (la Primărie);
-Gârbova – 23.02.2023 – începând cu ora 14.00 (Căminul Cultural);
-Spring – 24.02.2023 – începând cu ora 10.00 (Căminul Cultural);
-Doştat – 24.02.2023 – începând cu ora 13.00 (Căminul Cultural);
-Şibot – 27.02.2023 – începând cu ora 10.00 (Str. Principală nr. 153).

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Screeningul făcut cu regularitate poate detecta din timp modificările celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin, precum şi tratamentul la timp şi corect duce, de obicei, la vindecarea completă.

Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Screening-ul salvează vieti, iar cancerul de col uterin este unul dintre formele de cancer care poate fi prevenit si depistat precoce.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Consiliul local Roșia Montană a aprobat protocolul care va sta la baza realizării unui nou Plan Urbanistic General

Unirea Ziarul

Publicat

în

Consiliul local Roșia Montană a aprobat protocolul care va sta la baza realizării unui nou Plan Urbanistic General Consiliul local al comunei Roșia Montană a aprobat în ședința din 18 aprilie 2024 încheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Institutul Național al Patrimoniului (INP) și Consiliul Județean Alba. Hotărârea are […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea