Rămâi conectat

Actualitate

22 Februarie: Oaia Dolly, prima clonă. Anunţul care a uimit şi revoltat o lume întreagă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

22 Februarie: Oaia Dolly, prima clonă. Anunţul care a uimit şi revoltat o lume întreagă

Într-o 22 februarie, anul 1997, la Roslin, în Scoția, oamenii de știință anunțau că au reușit să cloneze un mamifer, o oaie pe care au botezat-o Dolly. Cea mai faimoasă oaie din lume, Dolly, născută, de fapt, cu câteva luni în urmă, pe 5 iulie 1996, a reprezentat prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear.

Clonarea a fost realizată de Ian Wilmut, Keith Campbell și colegii lor de la Institutul Roslin, în apropiere de Edinburgh, Scoția, după o serie de 276 de încercări nereușite. Numită mai întâi cu codul „6LL3”, prima oaie clonată a fost botezată apoi cu prenumele cântăreței și actriței Dolly Parton, la sugestia crescătorilor de ovine care au sprijinit acest proiect.

Profesorul Ian Wilmut a transferat nuclee, provenite din glanda mamara a unei oi mature, în ovulele unei oi din alta rasă. Din 277 de transferuri s-au obținut 29 de embrioni, care au ajuns în faza de blastocist. Dupa 148 de zile, din singurul embrion, care a supraviețuit dupa implantare, s-a născut oaia Dolly.

Această realizare a fost capitală pentru evoluția acestor experimente, pentru că nu s-au mai folosit nuclee de embrioni, ci celule de la un organism adult. După nașterea lui Dolly, cercetarea în domeniul clonării a evoluat mult. În 1998, s-a anunțat nașterea a două vaci și obținerea a 20 de copii de șoareci. Dolly a trăit până la vârstă de șase ani, până la 14 februarie 2003, când a fost eutanasiată pentru că suferea de artrită și de cancer pulmonary. Dolly a fost împăiată și este în prezent expusă la Muzeul Regal Edinburgh.

Clonarea a avut susțînători doar atâta timp cât a fost prezentată că un experiment genetic și cât nu s-a pus problema de a se face același lucru și în cazul oamenilor. În momentul în care cei mai curajoși dintre geneticieni au adus în discuție clonarea umană, numărul oponenților a crescut continuu, iar guvernele mai multor state au interzis prin lege această posibilă încercare. Printr-o decizie a UNESCO, din 1997, s-a interzis in spațiul european clonarea reproductivă umană.

Parlamentul României a ratificat, la 22 februarie 2001, conform Constituției României, art.74, alin.2, Convenția Europeană pentru protecția drepturilor omului și a demnității ființei umane, față de aplicațiile biologiei și medicinei.

sursa: magicfm.ro

foto: wikipedia.org


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea