Rămâi conectat

Actualitate

2021, anul cu cele mai multe provocări climatice. Incendii de vegetație, inundații și valuri de căldură s-au abătut asupra Europei

Ziarul Unirea

Publicat

în

2021, anul cu cele mai multe provocări climatice. Incendii de vegetație, inundații și valuri de căldură s-au abătut asupra Europei

Anul trecut, europenii au îndurat cea mai călduroasă vară din istoria înregistrărilor, după o serie de incendii de vegetație, inundații și valuri imense de căldură care s-au abătut asupra continentului, arată un raport realizat de către oamenii de știință ai Uniunii Europene.

Temperaturile din timpul verii au fost cu circa 1 grad Celsius peste media ultimelor trei decenii, iar în Italia s-au înregistrat temperaturi de 48,8 grade Celsius – un posibil record pentru întreaga Europă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un val de caniculă deosebit de puternică care s-a abătut peste regiunea mediteraneeană a provocat declanşarea unor incendii de vegetaţie severe care au pârjolite peste 800.000 de hectare în ţări precum Grecia, Turcia şi Italia. În acelaşi timp, precipitaţii record au provocat inundaţii devastatoare pe teritoriul Belgiei şi în vestul Germaniei, care au dus la moartea a peste 200 de persoane, informează Agerpres.

Raportul, publicat anual de Copernicus Climate Change Service (C3S) al UE, este redactat pe baza observaţiilor satelitare, a măsurătorilor de pe teren şi a modelărilor computerizate pentru a oferi o perspectivă asupra climei de pe continent.

„Ne confruntăm cu o mulţime de provocări”, a spus Mauro Facchini, directorul Copernicus Unit din cadrul UE.

Ultimii 7 ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice

El a precizat că temperaturile record din 2021 şi vremea extremă conturează nevoia urgentă ca statele să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră în scopul evitării unei încălziri suplimentare care ar declanşa alte evenimente meteo mai distructive.

Pe plan global, ultimii şapte ani au fost cei mai călduroşi din istorie. Cu toate acestea, anul trecut, temperaturile au fost puţin mai mici în comparaţie cu anii recenţi întrucât valorile au fost temperate de fenomenul La Nina, care duce la răcirea apelor mărilor în regiunea de nord a globului.

Deşi statele şi-au luat angajamentul prin Acordul de la Paris din 2015 să limiteze creşterea temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cele mai multe au eşuat în a înregistra un progres suficient, iar anul trecut emisiile globale de CO2 au revenit în forţă după o scădere temporară indusă de pandemia de COVID-19.

Inundaţiile devastatoare din vestul Europei, cauzate de încălzirea globală

Anul trecut, oamenii de ştiinţă din domeniul climei au ajuns la concluzia că încălzirea globală a sporit şansele producerii inundaţiilor devastatoare din vestul Europei de vara trecută cu 20% – reflectând un principiu cunoscut de mult timp, potrivit căruia pentru fiecare grad cu care se încălzeşte atmosfera, poate reţine cu 7% mai multă umezeală, sporind şansele precipitaţiilor intense.

„Este una dinte cele mai vizibile şi pronunţate schimbări pe care le constatăm în contextul încălzirii globale”, a declarat pentru Reuters Wim Thiery, un specialist în domeniul climei din cadrul Vrije Universiteit Brussel.

Acesta a spus că guvernele au făcut unele progrese în a se adapta unor astfel de evenimente cum ar fi crearea unor zone naturale de inundaţii, dar că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este cea mai ieftină şi cea mai eficientă opţiune de a limita pericolele climatice.

Potrivit raportului, temperaturile de la suprafaţa mării înregistrate în regiuni din mările Baltică şi Mediteraneană au fost cele mai ridicate de la demararea înregistrărilor satelitare, la începutul anilor 1990. „Regiuni din Mare Baltică erau cu 5 grade Celsius peste medie, ceea ce înseamnă foarte mult”, a spus Freja Vamborg, cercetător climatolog senior în cadrul C3S.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Salariile românilor ar putea CREȘTE: Noul program de guvernare ar putea reduce taxarea muncii în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariile românilor ar putea CREȘTE: Noul program de guvernare ar putea reduce taxarea muncii în România

Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor, a declarat miercuri că intenţia în noul program de guvernare este de a stabili obiective mai tangibile din perspectiva reducerii impozitării muncii, menţionând că acesta trebuie să se facă la pachet cu mai multe măsuri, scrie Agerpres.

„Este o dezbatere pe care o vom avea. Sunt în intenţiile noului program de guvernare să avem obiective mai tangibile din perspectiva reducerii impozitării muncii, pentru că suntem cu toţii conştienţi că avem cea mai ridicată impozitare a muncii, şi mai ales o echilibrare a impozitării între capital şi muncă. Este o dezbatere pe care o vom avea, va fi noul Guvern învestit după rotaţia din mai şi probabil acolo lucrurile vor fi mai clare. Ceea ce noi ne propunem – o etapizare mai concretă, pentru că lumea aşteaptă şi răspunsuri, nu numai analize şi pregătiri”, a afirmat Câciu, întrebat în legătură cu afirmaţiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind scăderea taxei pe muncă şi mărirea impozitării capitalului.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a adăugat că echilibrarea sistemului fiscal în privinţa muncii şi a capitalului trebuie însoţită de programe de ocupare din perspectiva forţei de muncă activă şi de programe de stimulare a economiei pentru realizarea de locuri de muncă.

„Până la urmă, dacă am ajuns la o impozitare a muncii, din punctul meu de vedere, excesivă, este pentru că am avut un număr de lucrători restrâns şi nevoi de acoperit din perspectivă financiară destul de mari şi atunci trebuie să avem mai mulţi lucrători”, a spus ministrul.

Câciu a apreciat că aceste măsuri vor fi susţinute şi de PNL.

„Am avut aceste discuţii, dar toate lucrurile acestea trebuie să se facă la pachet cu mai multe măsuri, pentru că nu poţi să vii doar cu scăderea impozitării muncii, pentru că atunci ai un deficit de venituri pe zona bugetului de stat, fără să vii în compensare cu o creştere de venituri pe capital sau cu o creştere a ocupării pentru a avea câţi mai mulţi contribuabili care plătesc taxe mai mici. (…) Trebuie un întreg plan”, a explicat Câciu.

El a mai spus că se lucrează la noul program de guvernare împreună cu PNL.

Întrebat dacă îşi doreşte să rămână în fruntea Ministerului Finanţelor după rotativa din luna mai, Câciu a precizat: „Nu am spus asta, este o decizie politică, protocolul spune o rotaţie, inclusiv a ministerelor, vedem la acel moment şi nu aş vrea să interpretez aceste chestiuni în cheie politică”.

„Ca ministru, în Ministerul de Finanţe am şi secretari de stat din partea PNL, UDMR şi PSD. Şi am văzut lucrurile ca într-o echipă, indiferent de faptul că un demnitar provine de la un partid sau altul, şi mi-aş dori, pentru stabilitatea României şi pentru rezultatele bune pe care le-am obţinut în 2022 şi pentru continuarea lor, să rămână lucrurile într-o zonă de echilibru, pentru că, chiar dacă provenim din partide diferite, avem un interes comun ca ţara să meargă mai bine”.

Sursa: stirioesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

DEMITERI în lanț după TRAGEDIA în care 3 mineri au murit, în Gorj: Câți directori au fost schimbați din funcții

Ziarul Unirea

Publicat

în

DEMITERI în lanț după TRAGEDIA în care 3 mineri au murit, în Gorj: Câți directori au fost schimbați din funcții

Complexul Energetic (CE) Oltenia anunţă, miercuri dimineaţa, schimbarea din funcţie a directorilor direct răspunzători, pe cale ierarhică, de activitatea Carierei Jilţ Sud, unde marţi a avut loc un accident în urma căruia trei persoane au decedat şi alte 10 au fost rănite.

Marţi seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ajuns în Gorj, la Cariera Jilţ Sud şi apoi la Prefectură, unde, după ce a discutat cu reprezentanţii unităţii miniere şi cu autorităţile locale, a solicitat, de urgenţă, demiterea a trei directori din cadrul companiei, direct răspunzători de activitatea carierei – şeful sucursalei miniere, cel al exploatării şi al carierei.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În urma evenimentului care a avut loc în data de 17 ianuarie, la Cariera Jilţ Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din funcţia de director al Sucursalei Miniere şi a decis numirea domnului Paraschivu Ion în această funcţie. Domnul Paraschivu Ion a deţinut anterior funcţia de director Direcţia Tehnică, director Direcţia Producţie şi director adj mecanic în cadrul Sucursalei Miniere, desfăşurându-şi activitatea în cadrul sectorului minier începând din anul 1990. De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din funcţia de şef UMC Jilţ a domnului Dancău Doru şi numirea domnului Vulpe Viorel pe această funcţie, precum şi schimbarea din funcţia de şef al Carierei Jilţ Sud a domnului Grecu Sorin şi numirea în această funcţie a domnului Turtoi Tiberiu. Domnul Vulpe Viorel a deţinut funcţia de inginer şef Producţie la Sucursala Minieră şi, anterior, şef Unitate Minieră Jilţ Nord, iar domnul Turtoi Tiberiu a deţinut funcţia de şef schimb Sector”, au precizat reprezentanţii CE Oltenia.

Un accident soldat cu decesul a trei persoane şi rănirea altor zece a avut loc marţi, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, situată pe raza localităţii Mătăsari. Din primele cercetări efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că, în jurul orei 13,30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăţi comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilţ, în care erau transportaţi angajaţi ai carierei miniere, a pierdut controlul autovehiculului la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferenţă de circa 3 metri de sol.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Tichete de vacanță 2023: Care este valoarea lor și până când sunt valabile. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru bugetarii care vor să le vândă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete de vacanță 2023: Care este valoarea lor și până când sunt valabile. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru bugetarii care vor să le vândă

Ministerul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat care este valoarea tichetelor de vacanță pentru anul 2023. Bugetarii trebuie să știe că aceste tichete nu pot fi vândute, iar angajații din instituțiile de stat care vor încerca să fac acest lucru riscă să primească amenzi.

Adrian Câciu a spus că valoarea tichetelor de vacanță din anul 2023 este de 1.450 de lei. Ministrul a adăugat că legea în vigoare spune că „toate instituţiile publice indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”. Voucherele pe care bugetarii le primesc sunt valabile un an de zile de la tata emiterii. Fiecare voucher va avea înscris pe el numele și datele de identificare ale angajatului și valoarea tichetului de vacanță. De asemenea, pe voucher va fi trecută și ștampila unității afiliate, interdicţia instituției de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă. Dacă pe tichetul de vacanță nu este trecută și perioada de valabilitate în care tichetul va putea fi folosit.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bugetarii care vor să vândă tichetele de vacanță riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Este important de precizat că tichetele de vacanță nu sunt transmisibile. Ele pot fi utilizate doar de titular în baza actului de identitate. Persoanele care vor să vândă aceste vouchere riscă să primească amenzi de până la 10.000 de lei. În documentul emis de Ministerul Finanțelor se precizează că unitățile afiliate care acceptă ca voucherele să fie comercializate de alte persoane față de titular vor fi amendate cu sume cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei.

De asemenea, și unitățile afiliate riscă să rămână fără licența de turism și să li se retragă certificatul de clasificare dacă acceptă tichete de vacanță care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii. Cele mai mari amenzi le vor primi unitățile care acceptă să dea rest în bani la tichetul de vacanță. Este vorba de sancțiuni cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei, a mai spus Adrian Câciu la Digi24.

Sursa: evz.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea