Ziarul Unirea

18 OCTOMBRIE 2011 – ZIUA EUROPEANĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE

Traficul de fiinţe umane a dobândit, în ultimii ani, dimensiunile şi particularităţile unui fenomen social transnaţional, responsabil pentru multe drame umane, pentru suferinţe devastatoare provocate victimelor, fie ele exploatate prin muncă, sexual sau sub o altă formă. În aceeaşi măsură, traficul de fiinţe umane reprezintă un fenomen de criminalitate organizată care nu cunoaşte graniţe, o infracţiune gravă prevăzută în legislaţia celor mai multe ţări.

Desemnarea datei de 18 octombrie (Al cincilea an în care se celebrează) ca zi europeană de luptă împotriva traficului de persoane constituie un pas important făcut de Comisia Europeană pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane, urmărindu-se creşterea conştientizării asupra fenomenului traficului de persoane, o gravă încălcare a drepturilor omului.

ELIT

Evenimentul care se organizează cu această ocazie în fiecare an la nivel naţional, european şi internaţional, evidenţiază necesitatea implementării de măsuri mai drastice în vederea îmbunătăţirii rezultatelor obţinute în această luptă continuă împotriva traficului uman, prin eforturile susţinute ale tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu.

În perioada 17.10. – 21.10.2011 în întreaga ţară, Centrele Regionale ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane organizează activităţi de informare a populaţiei cu privire la fenomenul traficului de persoane şi cu privire la existenţa acestei zile europene.

Pentru marcarea evenimentului, la nivelul Centrului Regional Alba Iulia, vor fi desfăşurate mai multe activităţi, după cum urmează: organizarea unei întâlniri regionale la care vor participa reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, instituţii implicate în combaterea traficului de persoane din zona de competenţă, judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara şi mai multe activităţi informativ-educative în cadrul unităţilor şcolare aflate în zona de competenţă.

             

Pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau potenţialelor victime, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a pus la dispoziţie o linie telefonică gratuită – HELP LINE 0.800.800.678, la care cei interesaţi pot primi informaţii generale cu privire la plecarea peste hotare la muncă, în scop turistic sau pot anunţa un posibil caz de trafic de persoane.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi:

– Agenţia Naţională împotriva Traficului de persoane, Centrul Regional Alba Iulia, tel/0258806161 int. 20218, fax/0258810677, e-mail: anitp.albaiulia@mai.gov.ro

 COORDONATOR CENTRU REGIONAL

Subcomisar de poliţie

SAVA ANCA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419