Rămâi conectat

Curier Județean

174 de ani de la nașterea lui Sava Henţia, cel mai important pictor român din zona Sebeşului: Opera sa poate fi admirată la Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Colecția de tablouri semnate de Sava Henţia, una din cele mai importante colecții, la Muzeul Ioan Raica din Sebeş. S-au împlinit 174 de ani de la nașterea artistului

Se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Sava Henţia, cel mai important pictor român originar din zona Sebeşului.

Născut la 1 februarie 1848, la Sebeşel, județul Alba, Sava Henția a fost un pictor realist, grafician, muralist şi ilustrator de carte, recunoscut mai ales pentru contribuţia sa remarcabilă la arta documentară, el fiind şi un subtil desenator şi colorist. Cu toate acestea, este cunoscut mai ales ca portretist, portretele sale, multe dintre ele ale unor sebeşeni, ca: doctorul oculist Krasser (1886), protopopul Ioan Tipeiu şi soţia sa Ecaterina (1896), dar şi ale unor personalităţi ale epocii, precum Virgil Cioflec (1900), ministrul Vernescu şi soţia sa (1875), consacrându-l ca maestru al acestui gen.

Între 1865 şi 1870, Sava Henția a studiat la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, avându-i ca profesori pe Gheorghe Tattarescu şi Theodor Aman, iar după absolvire, a beneficiat de o bursă la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de la Paris, unde l-a avut ca îndrumător pe pictorul Alexandre Cabanel. Ajuns în capitala Franței în anul 1871, Sava Henția a lucrat cu frenezie, realizând atât portrete, care-i aduceau venituri, în completarea celor provenind din bursa acordată de statul român, cât și lucrări din alte genuri ale picturii, în 1872 și 1873 fiind acceptat să expună în cadrul celebrului Salon Oficial de la Paris.

La scurt timp după întoarcerea în țară, s-a căsătorit cu Irma Potoczki, pe care o cunoscuse în satul natal, Sebeșel, stabilindu-se, ulterior, în capitala României, unde, începând din anul 1875, a activat ca profesor de desen şi caligrafie la Azilul „Elena Doamna”.

A participat la Războiul de Independență (1877-1878), în calitate de „pictor de front”, alături de Nicolae Grigorescu, George Demetrescu Mirea şi Carol Popp de Szathmári, realizând numeroase desene și uleiuri care au ca tematică acest război, dar și scene din spatele frontului, lucrări care au fost achiziţionate pentru colecţia regală.

Întors de pe front, Sava Henția și-a reluat activitatea didactică și a continuat să picteze influențat de noile tehnici artistice pe care tocmai le descoperise, temele abordate diversificându-se, iar paleta devenindu-i mai luminoasă. Ca recunoaștere pentru activitatea sa artistică, a fost recompensat în două rânduri cu Medalia „Bene Merenti” clasa a II-a.

A murit în anul 1904, la București, lăsând în urma sa o operă bogată (peste 500 de portrete, compoziţii istorice, peisaje, naturi statice etc.) rezultatul unei activităţi artistice diverse şi susţinute.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş deține una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de Sava Henţia, care numără 46 de lucrări, toate aceste opere fiind reprezentative pentru activitatea sa consemnată între anii 1871 şi 1902. Cum pictorul nu are o casă memorială la Sebeşel, satul său natal şi, în condiţiile în care muzeul din Sebeş are cea mai însemnată colecție de lucrări semnate de el din zonă, considerăm că instituția noastră a devenit cea de-a doua casă a sa, un spaţiu dedicat artei, în care opera lui poate fi cunoscută și admirată. Vă invităm să o descoperiți și să vă delectați!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea