Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

17 mai – Ziua internaţională a telefonului copilului. România, a treia ţară din UE care a pus la dispoziţia copiilor numărul unic european de asistenţă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua internaţională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) se marchează la data de 17 mai, zi stabilită de alianţa internaţională Child Helpline International (CHI).

Fondată în 2003, este o reţea mondială globală, care reuneşte serviciile de asistenţă pentru copiii din întreaga lume prin „telefonul copilului”. Eforturile sunt canalizate pentru a se asigura că milioane de copii la nivel mondial au posibilitatea de a fi auziţi şi de a primi asistenţă atunci când aceştia simt că nimeni nu îi ascultă.

Serviciile „telefonul copilului” ascultă, oferă consiliere specializată şi îndrumă copiii către servicii de asistenţă socială relevante pentru acele situaţii care impun intervenţie în regim de urgenţă. Numărul apelurilor către serviciile „telefonul copilului” continuă să crească. Acest lucru demonstrează faptul că linia telefonică de asistenţă gratuită reprezintă un instrument de sprijin vital într-o lume în schimbare. Nu în ultimul rând, aceste serviciile atrag atenţia permanent asupra problemelor la zi cu care se confruntă copiii, prin intermediul campaniilor de educare şi conştientizare desfăşurate.

În acest an, pandemia COVID-19 a blocat o treime din populaţie la nivel mondial şi a închis şcolile, afectând peste 1,5 miliarde de copii. Drept urmare, Child Helpline International şi-a îndreptat acţiunile în direcţia solicitării guvernelor, comunităţii internaţionale şi liderilor din fiecare sector să răspundă de urgenţă, printr-un efort unit, la protejarea copiilor împotriva riscului crescut de violenţă, exploatare şi abuz, ca parte a răspunsului la consecinţele ce derivă din existenţa COVID-19.

Prin cei 173 de membrii, care reprezintă organizaţii în 142 de ţări şi teritorii din întreaga lume şi care desfăşoară activităţi pentru a pune capăt violenţei împotriva copiilor, Child Helpline International îşi asumă continuarea pledării pentru investirea în soluţii eficiente de protecţie a copilului şi informarea asupra resurselor tehnice disponibile şi a îndrumărilor pentru factorii de decizie, părinţii, îngrijitorii şi copiii înşişi. CHI va susţine profesioniştii umanitari pentru protecţia copilului, care depun eforturi non-stop pentru siguranţa copiilor în aceste perioade fără precedent, se menţionează în materialul „Violenţa împotriva copiilor: o criză ascunsă a pandemiei COVID-19”, publicat pe www.childhelplineinternational.org.

În România, Asociaţia Telefonul Copilului a fost înfiinţată în 2006, după finalizarea funcţionării serviciului 0800 8 200 200, timp de 5 ani, în cadrul programelor Phare finanţate de Uniunea Europeană, fiind promovat prin intermediul campaniilor „Casa de Copii nu e acasă” şi „Drepturile copilului sunt lege”. Este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, al cărei scop este acela de a proteja copiii împotriva oricărei încercări de încălcare a drepturilor lor şi împotriva oricărei forme de abuz. Povestea de succes a activităţi Asociaţiei şi a numărului gratuit pentru copii se datorează în totalitate apelanţilor, care au contactat în număr mare serviciul „telefonul copilului” şi au făcut ca acesta să îşi continue existenţa şi după încheierea proiectelor Phare.

În luna iulie 2008, Asociaţia Telefonul Copilului, în parteneriat cu Romtelecom (în prezent – Telekom Romania), i-a fost acordată de către Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii, licenţa pentru implementarea numărului unic european de asistenţă pentru copii, 116 111. Începând cu data de 1 octombrie 2008 acesta a devenit funcţional la nivelul întregii ţări. România a fost a treia ţară din Uniunea Europeană care a pus la dispoziţia copiilor acest număr unic.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea