Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

12 octombrie: Ziua mondială a artritei. Afecţiunile musculo-scheletale reprezintă aproximativ 60% dintre problemele de sănătate la locul de muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Anual, la data de 12 octombrie este marcată Ziua mondială a artritei (World Arthritis Day). Pentru a marca această zi în 2020, Liga Europeană Împotriva Reumatismului (European League Against Rheumatism – EULAR) a purtat discuţii cu membrii Uniunii Europene din domeniu, în vederea continuării informării populaţiei cu privire la subiectele care privesc în mod direct integrarea în societate a persoanele cu boli reumatice şi afecţiuni musculo-scheletale (AMS).

Tema pentru această ediţie lansată de EULAR – „Riscurile şi impactul asupra ocupării forţei de muncă pentru europenii cu AMS în perioada marcată de COVID-19 „- va fi dezbătută în cadrul Forumului EULAR 2020 de la Bruxelles, fiind transmis în direct online prin intermediul platformelor de socializare EULAR, potrivit www.eular.org.

Cu o tradiţie din 2010, forumul se desfăşura la început ca o conferinţă anuală; în 2020, această întâlnire este redenumită Forumul EULAR de la Bruxelles, oferind un spaţiu complet online pentru schimbul de idei şi puncte de vedere.

Afecţiunile musculo-scheletale de origine profesională afectează spatele, gâtul, umerii şi membrele superioare, dar şi membrele inferioare şi reprezintă principala boală profesională din Europa – aproximativ 60% dintre problemele de sănătate la locul de muncă – şi sunt cea mai frecventă cauză a concediilor medicale şi a pensionării premature din cauza dizabilităţii fizice, potrivit sursei menţionate.

Excluderea persoanelor cu AMS din locurile de muncă afectează bolnavii din punct de vedere financiar, creând totodată şi alte probleme de sănătate acestora (psihice şi emoţionale) şi creşte costurile economice ale societăţii. Pandemia COVID-19 şi recesiunea rezultată reprezintă o nouă ameninţare semnificativă pentru integrarea persoanelor care trăiesc cu AMS în societate.

Majoritatea bolilor reumatice şi musculo-scheletale de origine profesională apar în timp. În general, AMS nu au o singură cauză. De obicei, sunt determinate de o combinaţie de diferiţi factori de risc, de exemplu factori fizici şi biomecanici, factori organizaţionali şi psihosociali şi factori individuali, potrivit osha.europa.eu/ro.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că bolile reumatismale reprezintă peste 150 de afecţiuni musculo-schemusculo-scheletale, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere. Aceste afecţiuni fac parte dintre cauzele principale ale morbidităţii şi creării de dizabilităţii, dând naştere la cheltuieli însemnate pentru asistenţă medicală şi pierderi de locuri de muncă. Ele afectează peste 100 de milioane de persoane de toate vârstele din Europa, unul din cinci europeni primind tratament pentru o boală reumatismală. Cele mai frecvente forme ale artritei sunt artrita reumatoidă şi osteoartrita.

Artrita reumatoidă este o boală reumatismală de tip inflamator, autoimună, fiind totodată una dintre cele mai dureroase forme ale artritei, care afectează articulaţiile, muşchii, tendoanele şi ţesutul fibros. Acesta poate să apară la persoanele de vârstă adultă, între 20 şi 40 de ani, şi în decurs de 10 ani de la debut, cel puţin 50% dintre pacienţii nu pot să mai facă faţă unui loc de muncă cu normă întreagă, potrivit www.who.int.

Osteoartrita este o boală degenerativă a articulaţiilor, care afectează în principal cartilajul articular şi este asociată cu îmbătrânirea, fiind în prezent una dintre cele zece boli cu cel mai înalt grad de invalidante din ţările dezvoltate. Estimările la nivel mondial arată că 9,6% dintre bărbaţi şi 18,0% dintre femeile de peste 60 de ani au osteoartrită simptomatică.

Fumatul, diabetul, stresul, hipertensiunea sau excesul de colesterol fac parte dintre factori de risc privind apariţia bolilor reumatice.

Potrivit cercetărilor ştiinţifice, există dovezi că artrita gleznei a fost prezentă chiar şi la dinozauri (prin studiul fosilelor), iar la oameni a fost prezentă din anul 4500 î.Hr. şi s-a dovedit a fi una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale populaţiilor preistorice. Boala a fost examinată îndeaproape şi clasificată în lucrarea lui William Musgraves, „De Arthritide symptomatica”, scrisă în 1715, potrivit www.daysoftheyear.com. şi www.news-medical.net


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Postul Crăciunului 2023: Zilele cu dezlegare la pește pentru creștinii care țin post

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Crăciunului 2023: Zilele cu dezlegare la pește pentru creștinii care țin post

Postul Crăciunului 2023 este considerat un post ușor datorită numărului mare de zile în care este dezlegare la pește, ulei și vin.

 

Postul Crăciunului a început pe 14 noiembrie 2023 şi se termină în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2023. Postul Naşterii Domnului durează 40 de zile şi se numără printre cele mai importante perioade din calendarul creştin ortodox.

Citește și: Târg de Crăciun 2023, la Alba Iulia: Când va avea loc marea deschidere și aprinderea iluminatului festiv

Postul Crăciunului, decembrie 2023. Zilele cu dezlegare la peşte

Citește și: Calendar Ortodox luna DECEMBRIE 2023: Sfântul Nicolae și Nașterea Domnului, sărbătorile acestei luni

2 decembrie: Sfântului Prooroc Avacum
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae – sărbătoare cu cruce roșie
7 decembrie: Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș – sărbătoare cu cruce neagră
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
12 decembrie: Sfântul Spiridon
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei
16 decembrie: Sfântul Proroc Agheu
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul

Ce înseamnă „dezlegarea la peşte”

În Biserica ortodoxă, există zile de post în care s-a rânduit să se facă dezlegare la peşte. Acest lucru înseamnă consumarea mâncărurilor de post, plus untdelemn, vin şi peşte, însă oprirea de la hrana cu carne, brânză, lapte şi ouă, potrivit doxologia.ro.

Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare