Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

12 decembrie: Ziua internaţională a neutralităţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând cu anul 2017, pe data de 12 decembrie este sărbătorită Ziua internaţională a neutralităţii, care este marcată anual de către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Politica de neutralitate presupune respingerea oricărei alianţe cu unul dintre statele combatante. Rostul zilei marcate de ONU la 12 decembrie este de a sublinia importanţa principiilor suveranităţii şi egalităţii în drepturi ale statelor membre, dreptul lor la integritate teritorială, autodeterminare şi de a respinge încercările de amestec în afacerile interne. Totodată, ziua amintită promovează rezolvarea paşnică, pe cale diplomatică a disputelor internaţionale, în aşa fel încât pacea şi securitatea mondiale să nu fie compromise.

Conceptul de politică de neutralitate este strâns legat de cel al diplomaţiei preventive, una din atribuţiile cheie ale ONU. După cum îi spune şi numele, rolul diplomaţiei preventive este de a opri sau limita conflictul internaţional în orice stadiu s-ar afla acesta.

Adunarea Generală a ONU a declarat, în unanimitate, 12 decembrie ca fiind Ziua internaţională a neutralităţii la data de 2 februarie 2017, prin adoptarea Rezoluţiei 71/275, introdusă de Turkmenistan, potrivit https://undocs.org/A/RES/71/275.

Ziua de 12 decembrie este a doua zi naţională a statului Turkmenistan, cunoscută în ţara din Asia Centrală şi ca ”Ziua neutralităţii”. Turkmenistanul şi-a declarat starea permanentă de neutralitate, fapt recunoscut de Adunarea Generală a ONU la 12 decembrie 1995 prin Rezoluţia 50/80 şi reafirmat la 3 iunie 2015, prin Rezoluţia 69/285.

În noiembrie 2015, Turkmenistanul a organizat, în capitala Aşhabad, conferinţa internaţională ”Politica de neutralitate: cooperare internaţională pentru pace, securitate şi dezvoltare”.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea