12 decembrie: Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni, avea darul tămăduirilor prin rugăciune

Calendarul ortodox îi prăznuieşte pe 12 decembrie pe Sfântul Ierarh Spiridon, sfânt cunoscut ca având darul tămăduirilor prin rugăciune, fiind numit de popor „făcătorul de minuni”.

Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 decembrie.

Sfântul Spiridon a trăit în Cipru. A fost păstor de oi, a fost căsătorit și a avut o fiică, Irina.

ELIT

Citește și: urari de Craciun

Născându-se într-o familie de oameni simpli, Sfântul Spiridon era și el smerit cu inima și bun cu viața. Astfel a viețuit cu cinste și cu plăcere de Dumnezeu, urmând lui David în blândețe, lui Iacob în simplitatea inimii și lui Avraam în iubire de străini.

A fost înscău nat ca episcop al Trimitundei, după moartea soției sale. Aici a păstorit până în anul 348, când s-a mutat la cele veșnice, fiind îngropat în Biserica „Sfinților Apostoli” din Trimitunda

Mihail David - 2020

Avea darul tămăduirilor prin rugăciune, fiind numit de popor „făcătorul de minuni”.

A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, mărturisind credința în dumnezeirea lui Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie. Tradiția spune că și-a însoțit cuvântul de apărare a dogmei cu o minune: a luat o cărămidă și, făcând asupra ei semnul crucii cu mâna dreaptă, a strâns-o în cealaltă mână și din cărămidă s-au văzut ieșind: focul, care s-a ridicat în văzduh, apa, care a curs pe pământ și în mâna Sfântului Spiridon a rămas lutul, închipuindu-se astfel, prin mijlocirea celor create, adevărul despre Sfânta Treime, cea într-o ființă.

Citește și: mesaje de anul nou

În prezent, moaște sale se află în Biserica Sfântului Spiridon din insula Corfu. Aici sărbătoarea hramului începe în fiecare an cu o săptămână înainte, în duminica premergătoare sărbătorii din 12 decembrie, când moaștele Sfântului Spiridon sunt scoase și așezate într-un loc special pentru închinarea credincioșilor.

În afară de hram, moaștele Sfântului sunt scoase în procesiune de mai multe ori pe an cu diferite ocazii.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...