Rămâi conectat

Ştirea zilei

12-17 mai: ”Sărbătoarea Libertății”, la Blaj. Paradă cu călăreți și torțe, daci și romani, teatru și serbare câmpenească. PROGRAMUL şi invitaţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sarbatoarea Libertatii la Blaj062Tradiționala  manifestare dedicată  Marii Adunări Naționale de la Blaj de pe Câmpia Libertății 1848 este programată să se desfășoare în acest an, 2015, în perioada 12- 17 mai.

Pe parcursul întregii săptămâni, Primăria Municipiului Blaj organizează o serie de evenimente culturale, artistice, dar și populare.

Manifestările vor debuta  marți, 12 mai, cu aniversarea în cadru festiv a celor 30 de cupluri care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, Primăria Blaj aflându-se la cea de-a opta ediție a acestui tip de eveniment.

Miercuri, 13 mai, Biblioteca Municipală “ Școala Ardeleană” găzduiește cu începere de la ora 11.00 expoziția filatelică a blăjeanului Walter Miess sub titulatura “Navigația ieri și azi”.

Seara se va încheia la Centrul Cultural Iacob Mureșianu cu un spectacol de teatru de excepție. Piesa “Boeing Boeing” de Marc Camoletti, produs de Teatrul Elisabeta din București, a intrat în anul 1991 în The Guiness Book of  Records ca piesa de teatru francofonă cu cele mai multe puneri în scenă. Din distribuție fac parte: Aurelian Temișan, Maria Buză, Alexandra Velniciuc, Monica Davidescu, Tania Popa și Lucian Ghimiși.

Sarbatoarea Libertatii la Blaj083În acest an, Parada cu călăreți și torțe se va desfășura joi, 14 mai, începând cu ora 20.00, și va avea același traseu ca și în anii precedenti, cu plecarea din centrul municipiului Blaj și sosirea în Parcul Avram Iancu. Este pentru al șaptelea an consecutiv când se organizează un astfel de eveniment, de fiecare dată numarul participanților ridicându-se la ordinul miilor.Primăria Blaj și-a dorit să reînvie o tradiție existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii și elevii din  școlile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torțe, călăreți și fanfară care să aducă aminte de faptele înaintașilor lor. În avangarda paradei se vor afla 20 de călăreți din Tiur, îmbrăcați în straie naționale și fanfara Centrului Cultural Augustin Bena care va intona cântece patriotice. Aceștia vor fi urmați  de peste 550 de dascăli și elevi ai Blajului ce vor purta torțe aprinse.

Elementul de noutate al acestui an îl reprezintă invitarea la acest eveniment a Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum și a Lupilor Apoulonului. Cele două formații vedetă de la Alba Iulia vor lua parte la paradă, iar la final vor oferi blăjenilor în Parcul Avram Iancu un spectacol de reenactment.

Sâmbăta, 16 mai, de la ora 10.00, pe  Câmpia Libertății vor fi depuneri de coroane și jerbe la Ansamblul monumental Gloria.

Seara, de la ora 19.00, la Muzeul de istorie “ Augustin Bunea”, sub egida “Noaptea muzeelor” se vor vernisa doua expoziții: “Peisajul, eterna inspirație”  pictură și grafică mică de Emil Comșa și “Serviciile poștale în trecut”-  expoziție de documente aparținând Muzeului Casa Mureșenilor Brașov.

Sărbătoarea Libertății la Blaj se va încheia pe Câmpia Libertății duminică, 17 mai,  cu o serbare populară, pe ritmurile folclorului tradițional. De la ora 14.00, pe Câmpia Libertății va avea loc spectacolul concurs „Cultură pentru Cultură”, editia a X-a, etapa zonală cu participarea comunelor : Cetatea de Baltă, Ciugud, Jidvei, Cricău, Roșia de Secaș, Mihalț.

Manifestarea se va încheia cu un spectacol de muzică populară, care va începe în jurul orei 19.00, invitați speciali fiind: Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Reta Rus, Ina Todoran și Formația Crai Nou.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea