Rămâi conectat

Ştirea zilei

12-17 mai: ”Sărbătoarea Libertății”, la Blaj. Paradă cu călăreți și torțe, daci și romani, teatru și serbare câmpenească. PROGRAMUL şi invitaţii

Publicat

în

Sarbatoarea Libertatii la Blaj062Tradiționala  manifestare dedicată  Marii Adunări Naționale de la Blaj de pe Câmpia Libertății 1848 este programată să se desfășoare în acest an, 2015, în perioada 12- 17 mai.

Pe parcursul întregii săptămâni, Primăria Municipiului Blaj organizează o serie de evenimente culturale, artistice, dar și populare.

Manifestările vor debuta  marți, 12 mai, cu aniversarea în cadru festiv a celor 30 de cupluri care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, Primăria Blaj aflându-se la cea de-a opta ediție a acestui tip de eveniment.

Electrica Furnizare Discount

Miercuri, 13 mai, Biblioteca Municipală “ Școala Ardeleană” găzduiește cu începere de la ora 11.00 expoziția filatelică a blăjeanului Walter Miess sub titulatura “Navigația ieri și azi”.

Seara se va încheia la Centrul Cultural Iacob Mureșianu cu un spectacol de teatru de excepție. Piesa “Boeing Boeing” de Marc Camoletti, produs de Teatrul Elisabeta din București, a intrat în anul 1991 în The Guiness Book of  Records ca piesa de teatru francofonă cu cele mai multe puneri în scenă. Din distribuție fac parte: Aurelian Temișan, Maria Buză, Alexandra Velniciuc, Monica Davidescu, Tania Popa și Lucian Ghimiși.

Sarbatoarea Libertatii la Blaj083În acest an, Parada cu călăreți și torțe se va desfășura joi, 14 mai, începând cu ora 20.00, și va avea același traseu ca și în anii precedenti, cu plecarea din centrul municipiului Blaj și sosirea în Parcul Avram Iancu. Este pentru al șaptelea an consecutiv când se organizează un astfel de eveniment, de fiecare dată numarul participanților ridicându-se la ordinul miilor.Primăria Blaj și-a dorit să reînvie o tradiție existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii și elevii din  școlile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torțe, călăreți și fanfară care să aducă aminte de faptele înaintașilor lor. În avangarda paradei se vor afla 20 de călăreți din Tiur, îmbrăcați în straie naționale și fanfara Centrului Cultural Augustin Bena care va intona cântece patriotice. Aceștia vor fi urmați  de peste 550 de dascăli și elevi ai Blajului ce vor purta torțe aprinse.

Elementul de noutate al acestui an îl reprezintă invitarea la acest eveniment a Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum și a Lupilor Apoulonului. Cele două formații vedetă de la Alba Iulia vor lua parte la paradă, iar la final vor oferi blăjenilor în Parcul Avram Iancu un spectacol de reenactment.

Sâmbăta, 16 mai, de la ora 10.00, pe  Câmpia Libertății vor fi depuneri de coroane și jerbe la Ansamblul monumental Gloria.

Seara, de la ora 19.00, la Muzeul de istorie “ Augustin Bunea”, sub egida “Noaptea muzeelor” se vor vernisa doua expoziții: “Peisajul, eterna inspirație”  pictură și grafică mică de Emil Comșa și “Serviciile poștale în trecut”-  expoziție de documente aparținând Muzeului Casa Mureșenilor Brașov.

Sărbătoarea Libertății la Blaj se va încheia pe Câmpia Libertății duminică, 17 mai,  cu o serbare populară, pe ritmurile folclorului tradițional. De la ora 14.00, pe Câmpia Libertății va avea loc spectacolul concurs „Cultură pentru Cultură”, editia a X-a, etapa zonală cu participarea comunelor : Cetatea de Baltă, Ciugud, Jidvei, Cricău, Roșia de Secaș, Mihalț.

Manifestarea se va încheia cu un spectacol de muzică populară, care va începe în jurul orei 19.00, invitați speciali fiind: Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Reta Rus, Ina Todoran și Formația Crai Nou.

Publicitate

Ştirea zilei

Medic pensionar din Cugir, despre un posibil CONFLICT armat la granițele noastre: „Majoritatea nu cunosc ce înseamnă o plagă împușcată, o arsură severă, amputație de membre sau o lovitură nucleară”

Publicat

în

Medic pensionar din Cugir, despre un posibil CONFLICT armat la granițele noastre: „Majoritatea nu cunosc ce înseamnă o plagă împușcată, o arsură severă, amputație de membre sau o lovitură nucleară”

Într-un timp în care dialogul și diplomația par să fie uitate și înlocuite cu forța militară, la fel ca și acum un secol, de către marile puteri ale lumii noastre, un medic pensionar din Cugir trage un semnal de alarmă în ceea ce privește un eventual conflict armat, purtat cu arsenalul din prezent.

„Urmărind emisiunile tv, presa și postările din rețelele sociale legate de actuala criză ucrainiană, am rămas surprins de ușurința acceptării unui conflict armat între superputeri de către majoritatea comentatorilor pro sau contra uneia dintre puteri.

În realitate cei mai mulți nu au habar ce înseamnă un conflict armat adevărat. Ei au impresia că, un conflict armat va fi unul asemănător cu cel prezentat în filmele de acțiune în care “binele” o să învingă, ei fiind practic neafectați și doar simpli spectatori. Se vor trezii ca dintr-un vis urât atunci când le vor fi distruse bunurile personale, când se vor trezi în postura de refugiați, când le vor fi rănite sau ucise persoanele dragi sau când vor fi ei însuși victime pe front.

Electrica Furnizare Discount

Mă îngrijorez când aud cu câtă ușurință se discută de lovituri precise cu rachete sau lovituri nucleare. Majoritatea nu cunosc ce înseamnă o plagă împușcată, o arsură severă, amputație de membre sau o lovitură nucleară (temperatură în focarul exploziei peste 300.000 grade C, undă de șoc distructivă pe o rază de mulți km, radiații radioactive, “iarnă nucleară” după explozia mai multor bombe etc.) și ce consecințe va avea pe termen lung.

Sunt ferm convins că, singura soluție rațională este continuoarea dialogului șI eforturile ambelor părțI pentru evitarea cu orice preț a unui conflict armat!

Dumnezeu să ne ajute!”, a fost mesajul medicului Karlheinz Ludwig, din Cugir.

Potențiala invazie a Ucrainei de către trupele rusești comasate la graniță este un scenariu tot mai discutat de analiștii politici și militari în ultimele săptămâni. Știrile externe se succed cu rapiditate și expun diverse ipoteze.

Recent, Marea Britanie acuza Rusia că vrea să răstoarne guvernul de la Kiev pentru a instala o conducere pro-rusă, ca parte a planului de a invada țara. În ultimele săptămâni, oficialii americani și NATO au declarat în repetate rânduri că se așteaptă și se pregătesc pentru un atac.

La Kiev, ucrainenii sunt îngrijorați pentru soarta țării lor, dar se declară pregătiți să meargă la luptă dacă li se va cere. Totuși, majoritatea populației speră că scenariul cel mai sumbru nu va deveni realitate.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Virgil Popescu, ministrul Energiei, REINFECTAT cu COVID-19: „De dimineață nu m-am simțit foarte bine, așa că am decis să fac un test rapid”

Publicat

în

Virgil Popescu, ministrul Energiei, REINFECTAT cu COVID-19: „De dimineață nu m-am simțit foarte bine, așa că am decis să fac un test rapid”

În cursul zilei de miercuri, 26 ianuarie, Virgil Popescu, ministrul Energiei a anunțat faptul că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și s-a izolat la domiciliu.

„De dimineață nu m-am simțit foarte bine, așa că am decis să fac un test rapid. Rezultatul a fost pozitiv. În urmă cu câteva minute am primit și rezultatele la testul RT-PCR, care a confirmat că sunt infectat cu COVID – 19”, a anunțat Popescu pe Facebook.

Electrica Furnizare Discount

„Am o formă ușoară, sunt izolat la domiciliu și iau tratamentul prescris de medici. Am făcut mai multe teste în ultima perioadă, ieri am avut test negativ”, a precizat el.

„Vă doresc tuturor multă sănătate, aveți grijă de voi și de cei dragi. Păstrați regulile de distanțare socială, purtați masca și protejați-vă. Da, recomand în continuarea vaccinarea, pentru că sunt încrezător că vom reuși să scăpăm de acest virus, care ne tot dă viețile peste cap”, a mai scris Popescu.

Ministrul a participat marți, la ședința de Guvern, iar apoi la conferința de presă unde a prezentat ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Modernizarea drumului național DN14B și a podurilor de la Teiuș și Crăciunel: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Modernizarea drumului național DN14B și a podurilor de la Teiuș și Crăciunel: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Drumul naţional DN 14, între Teiuş și Blaj, lungime estimate de aproximativ 23,7 km, este subdimensionat ca lăţime şi se află într-un proces de degradare care impune reabilitarea și modernizare lui astfel încât să asigure condiţii optime de exploatare în condiţii de siguranţă a circulaţiei rutiere.

Proiectul „Modernizare DN 14 B + Poduri (peste CF M200-Teiuș și CF M300 Crăciunel) (+creșterea siguranței)” este un obiectiv de investiții în lista proiectelor localizate pe rețeaua secundară – drumuri de conectivitate și transregio – punctul 3. Blaj- Teiuș-A10 (profil 1+1).

Electrica Furnizare Discount

Acest drum face parte din rețeaua rutieră secundară, rețea care are
rolul de a conecta reședințele de județ la rețeaua primară într-o manieră rapidă și sigură, pentru populație și mediul de afaceri. Rețeaua rutieră secundară funcționează ca sursă care alimentează rețeaua rutieră rapidă, crescând astfel atracvitatea invesțiilor.

Pentru realizarea invesțiilor în infrastructura de transport, este general acceptat faptul că acestea trebuie ghidate după o strategie de dezvoltare a sectorului. Planul Invesțional al Ministerului Transporturilor dezvoltă o strategie a asigurării finanțării necesare pe cei 10 ani de implementare plecând de la corelarea principalelor surse de finanțare disponibile României: PNRR, POT, CEF 2.0 și bugetul național.

Asfel pentru a se realiza acest obiectiv de investiții este necesară încheierea unui Parteneriat avut în vedere este unul de interes regional și urmărește stabilirea drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia financiară proprie a fiecărei părţi la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente pregătirii proiectului “Elaborare Studiu de Fezabilitate, PAC si elaborare Proiect Tehnic pentru „Modernizare DN 14 B + Poduri (peste CF M200-Teiuș și CF M300 Crăciunel) (+creșterea siguranței)”.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare