Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

„100 de ani de școală românească”: Expoziție cu obiecte din colecția familiilor la o instituție de învățământ din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri, elevii și dascălii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia s-au implicat în organizarea și desfășurarea unor activități dedicate acestui eveniment deosebit de important pentru poporul român.

Aceste manifestări s-au desfășurat în perioada 25 octombrie-25 noiembrie și au cuprins activități cu caracter istoric, literar și artistic, care au avut ca scop dezvoltarea sentimentului patriotic în rândul elevilor, prețuirea valorilor poporului român, precum și conștientizarea importanței acestui eveniment istoric.

În cadrul primului eveniment desfășurat în data de 31.10.2018, elevii claselor V-VIII au avut o întâlnire cu istoricul Marius Oprea și au audiat o prelegere despre crimele comunismului. Cunoscutul istoric le-a prezentat elevilor filmul „Poporul pierdut”, în care copiii au putut să urmărească modul în care cercetătorii de la „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului”  au reușit să aducă la lumină situații concrete despre soarta oamenilor implicați în lupta anticomunistă.

Proiectul Ținutele istoriei-Garda Uniriile-a oferit elevilor de gimnaziu șansa de a asista la o altfel de lecție de istorie. Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia a participat, ca partener, la o activitate desfășurată la Alba Mall, în data de 2 noiembrie 2018. Elevii s-au întâlnit cu voluntari din cadrul Muzeului Național al Unirii, care au prezentat uniforme militare și personalități din perioada realizării Marii Uniri. Scopul acestui proiect a fost familiarizarea elevilor cu contextul istoric și atmosfera Marii Uniri, organizatorii reușind să aducă istoria în actualitate.

Proiectul România e acasădesfășurat în data de 5 noiembrie 2018, a fost un prilej pentru elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Alba Iulia de a afla informații  despre scriitori români, mari valori ale culturii naționale, dar care s-au consacrat în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ștefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati. Elevii școlii au participat la activitatea desfășurată în parteneriat cu Muzeul „Casa Mureșenilor–Muzeul Imnului Național”. Din partea Muzeului Casa Mureșenilor” Brașov, d-na Marinela Barna a organizat un atelier în cadrul căruia elevii, inspirându-se din creațiile scriitorilor prezentați, au avut de realizat o poezie în care să-și transmită propriile trăiri, gânduri și sentimente.

În cadrul proiectului Școala românească între trecut, prezent și viitordesfășurat în CDI-ul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Alba Iulia a fost organizată expoziția „100 de ani de școală românească”. Elevii au prezentat eseuri despre școala românească din ultimii 100 de ani și au expus obiecte aduse din colecția familiei: uniforme școlare, fotografii, carnete de note, caiete, manuale. De asemenea, copiii au confecționat obiecte și produse expoziționale inspirate din această perioadă, iar în materiale powerpoint a fost prezentată uniforma școlară de-a lungul timpului. La final, au fost selectate cele mai reușite obiecte și desene pentru faza județeană din cadrul proiectului.

Aceste manifestări vor continua și în zilele de 29 și 30 noiembrie sub genericul „La ceas aniversar” prin realizarea unor manifestări complexe care să marcheze 100 de ani de la realizarea Marii Uniri.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului Primăria municipiului Aiud organizează în data de 15 mai 2024 evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia vor fi sărbătorite familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în anul 2024. Citește și: Ziua Familiei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea