Curier Județean
„100 de ani de școală românească”: Expoziție cu obiecte din colecția familiilor la o instituție de învățământ din Alba
Cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri, elevii și dascălii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia s-au implicat în organizarea și desfășurarea unor activități dedicate acestui eveniment deosebit de important pentru poporul român.
Aceste manifestări s-au desfășurat în perioada 25 octombrie-25 noiembrie și au cuprins activități cu caracter istoric, literar și artistic, care au avut ca scop dezvoltarea sentimentului patriotic în rândul elevilor, prețuirea valorilor poporului român, precum și conștientizarea importanței acestui eveniment istoric.
În cadrul primului eveniment desfășurat în data de 31.10.2018, elevii claselor V-VIII au avut o întâlnire cu istoricul Marius Oprea și au audiat o prelegere despre crimele comunismului. Cunoscutul istoric le-a prezentat elevilor filmul „Poporul pierdut”, în care copiii au putut să urmărească modul în care cercetătorii de la „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului” au reușit să aducă la lumină situații concrete despre soarta oamenilor implicați în lupta anticomunistă.
Proiectul „Ținutele istoriei-Garda Unirii” le-a oferit elevilor de gimnaziu șansa de a asista la o altfel de lecție de istorie. Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia a participat, ca partener, la o activitate desfășurată la Alba Mall, în data de 2 noiembrie 2018. Elevii s-au întâlnit cu voluntari din cadrul Muzeului Național al Unirii, care au prezentat uniforme militare și personalități din perioada realizării Marii Uniri. Scopul acestui proiect a fost familiarizarea elevilor cu contextul istoric și atmosfera Marii Uniri, organizatorii reușind să aducă istoria în actualitate.
Proiectul „România e acasă” desfășurat în data de 5 noiembrie 2018, a fost un prilej pentru elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Alba Iulia de a afla informații despre scriitori români, mari valori ale culturii naționale, dar care s-au consacrat în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ștefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati. Elevii școlii au participat la activitatea desfășurată în parteneriat cu Muzeul „Casa Mureșenilor–Muzeul Imnului Național”. Din partea Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov, d-na Marinela Barna a organizat un atelier în cadrul căruia elevii, inspirându-se din creațiile scriitorilor prezentați, au avut de realizat o poezie în care să-și transmită propriile trăiri, gânduri și sentimente.
În cadrul proiectului „Școala românească între trecut, prezent și viitor”desfășurat în CDI-ul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Alba Iulia a fost organizată expoziția „100 de ani de școală românească”. Elevii au prezentat eseuri despre școala românească din ultimii 100 de ani și au expus obiecte aduse din colecția familiei: uniforme școlare, fotografii, carnete de note, caiete, manuale. De asemenea, copiii au confecționat obiecte și produse expoziționale inspirate din această perioadă, iar în materiale powerpoint a fost prezentată uniforma școlară de-a lungul timpului. La final, au fost selectate cele mai reușite obiecte și desene pentru faza județeană din cadrul proiectului.
Aceste manifestări vor continua și în zilele de 29 și 30 noiembrie sub genericul „La ceas aniversar” prin realizarea unor manifestări complexe care să marcheze 100 de ani de la realizarea Marii Uniri.

Curier Județean
Primăria Alba Iulia alocă 629.554 lei pentru creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiu
Primăria Alba Iulia alocă 629.554 lei pentru creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiu
Asociația „Micul prinț”, a depus un proiect pentru acordarea unei finanțări nerambursabile din bugetul local, conform legii 350/2005. În urma evaluării dosarului de către comisia stabilită prin dispoziția Primarului Municipiului Alba Iulia, proiectul a fost avizat, urmând a se încheia contractul de finanțare.
Suma totală este de 629.554 lei, prin proiectul „Cetatea Alba Carolina- Universul copiilor fericiți”, din bugetul alocat pe domeniul educației. Proiectul prevede creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiul Alba Iulia.
Asociația „Micul Prinț” este o organizație care reprezintă interesele tuturor grădinițelor de pe raza municipiului Alba Iulia, dorește abordarea unitară și integrată a dezvoltării copiilor preșcolari albaiulieni prin creșterea calității serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele municipiului Alba Iulia.
Beneficiarii acestui program sunt copiii înscriși la grădinițele din Alba Iulia și 28 de îngrijitoare (categoria personal nedidactic).
Ne bucurăm că am reușit să găsim soluții pentru rezolvarea unei probleme mari, legate de creșterea copiilor și nepoților noștri, și că efortul promis, de susținere necondiționată a unor servicii educaționale de calitate, a dat roade! A transmis Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.
Curier Județean
24 mai. Lansare de carte: „O singură inimă”, a Florinei Nina Breazu, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia
24 mai. Lansare de carte: „O singură inimă”, a Florinei Nina Breazu, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia
O singură inimă, a Florinei Nina Breazu, lansată public de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia
Marți, 24 mai 2022, de la ora 18.00, vă invităm la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, în Sala de sport „Nicușor Marcu”, unde va avea loc lansarea cărții „O singură inimă”, de Florina Nina Breazu.
„Doresc ca prin această carte să transmit un mesaj, acela de a ne iubi și de a ne ajuta aproapele necondiționat, de a-i întinde o mână de ajutor atunci când strigă după el, de a-l îmbrățișa cu tot sufletul. Să ne urmăm întotdeauna visul! Când îl avem pe Dumnezeu în suflet, totul este posibil! Să căutăm oamenii noștri, acei oameni devotați, sinceri și loiali. Să căutăm acei oameni pozitivi, acei oameni care te ajută să evoluezi, care știu să te pună în valoare, acei oameni care știu să te mustre cu blândețe. Să învățăm copiii și nepoții să țină fruntea sus cu demnitate, să fie drepți și corecți, să aibă respect față de părinți și bunici, față de cei care le-au pus pentru prima dată condeiul și ceaslovul în mână, să iubească tradiția și spiritualitatea românească…învățați-i pe ei! Nu lăsați clipa să treacă pe langă voi și nici timpul să vă ia clipa! NIHIL SINE DEO!”, transmite autoarea.
Volumul va fi prezentat de prof. Daniela Floroian, moderatorul activității la care sunteți așteptați cu tot dragul, pentru a susține acest debut în proză al Florinei Nina Breazu, de meserie economist, iar „de caracter”, un mare om!
La final, elevi ai Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia vor oferi un moment artistic, urmat de un recital susținut de interpreta Maria Dan Păucean.
Evenimentul de marți, 24 mai 2022, are loc în cadrul proiectului 3.17 Lansări și prezentări de carte, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia.
Curier Județean
Judoka Alexandru Sibișan, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de bronz la Gimnaziada din Franța
Judoka Alexandru Sibișan, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de bronz la Gimnaziada din Franța
Elev al Liceului cu Program Sportiv și judoka legitimat la CS Unirea Alba Iulia, Alexandru Sibișan, a obținut un rezultat extraordinar la Gimnaziada Normandy din Franța – competiție sportivă școlară internațională. Acesta s-a clasat pe locul 3 după ce a câștigat meciuri extrem de dificile, disputate cu sportivi din Algeria și Turcia.
Alexandru Sibișan a luptat cu sportivi internaționali extrem de bine pregătiți, reconfirmându-și astfel forma extrem de bună pe care o are. Sibișan demonstrează că reușește să câștige medalii importante și în afara granițelor, nu doar la competițiile naționale.
Elev al Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Mateica Daniela), Alexandru Sibișan este component al lotului național de judo și sportiv cu dublă legitimare CS Unirea Alba Iulia (director Daniela Moșneag) și CSM Pitești. Antrenorii secției noastre de judo sunt profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian.
La Gimnaziada Normandy din Franța, desfășurată săptămâna trecută, Sibișan a reprezentat România la categoria 90 de kilograme.
A avut primul meci cu un sportiv din Kazahstan pe care l-a pierdut în ”golden score” după 6 minute la shido (penalizare). În recalificare, Sibișan s-a întâlnit cu un judoka din Algeria, pe care l-a învins prin procedeul ippon. Lupta pentru medalia de bronz a câștigat-o în fața unui sportiv din Turcia (tot prin ippon).
CS Unirea Alba Iulia transmite felicitări tuturor sportivilor și antrenorilor participanți!
-
Actualitateacum 19 ore
Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar
-
Ştirea zileiacum 16 ore
FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare
-
Actualitateacum 23 de ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier pe Calea Moților, în Alba Iulia: TRAFIC ÎNGREUNAT și o persoană rănită
-
Sportacum 18 ore
Liga a 4-a, etapa a 28-a: remiză spectaculoasă la Șugag, Hidromecanica – CS Zlatna 3-3
-
Sportacum 20 de ore
FOTO: echipa Colegiului Național „IM Clain” Blaj, vicecampioană națională la ONSS, volei feminin, licee
-
Sportacum 19 ore
CSȘ Blaj a terminat pe locul 5 la volei juniori, iar Tudor Balu – desemnat MVP-ul turneului din Sala „Timotei Cipariu”
-
Ştirea zileiacum 17 ore
UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare
-
Actualitateacum 22 de ore
22 mai 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 17 ore
Traian Băsescu ar fi făcut accident de mașină, în București: Ce rezultat a dat aparatul etilotest
-
Sportacum 15 ore
FOTO: LPS Alba Iulia, campioană națională la ONSS, baschet feminin, gimnazial | Aur dedicat memoriei lui Nicușor Marcu!
-
Actualitateacum 22 de ore
Se trece la „optimizarea fiscală” în România: Ce presupune aceasta
-
Actualitateacum 15 ore
Țara noastră a urcat pe locul șase în clasamentul producătorilor de vin din Europa