Rămâi conectat

Actualitate

100 de ani de la nașterea lui Mihail Kalașnikov, creatorul celui mai apreciat produs militar din istoria omenirii. În 1964, arma care îi poartă numele a fost lansată în fabricație la Uzina Mecanică Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Mihail Kalașnikov, creatorul celui mai apreciat produs militar din istoria omenirii. În 1964, arma care îi poartă numele a fost lansată în fabricație la Uzina Mecanică Cugir.

Pe 10 noiembrie 1919, în Gubernia Altai din Federația Rusă se năștea Mihail Timofeevici Kalașnikov, proiectant de arme de foc, cel mai cunoscut pentru fabricația armelor de asalt AK-47 (Automat Kalașnikov), AKM și AK-74. În 1938, în vârstă de 19 ani, a intrat în serviciul militar și a urmat, la Kiev, o școală de tanchiști arătându-și interesul în punerea la punct a îmbunătățirilor pistolului Tokarev, turelei tancului și unui rezervor de motocicletă.

Văzând aceste aptitudini, mareșalul Jukov l-a trimis să urmeze un curs de mecanică specializată în construcția tancurilor de asalt. A avut ideea creării unei mici puști de asalt, fiabilă și rapidă, pe care i-a prezentat-o mareșalului de artilerie Nikolai Voronov. Acesta l-a sprijinit și l-a sfătuit să-și perfecționeze pușca-mitralieră care, în sfârșit, va fi promovată de statul sovietic pentru a fi produsă începând din 1947, celebra AK-47, cunoscută mai ales sub numele de Kalașnikov. A fost un succes mondial, arma fiind produsă în peste o sută de milioane de exemplare.

În anii 1950, Mihail Kalașnikov a creat o nouă armă AKM, o armă de asalt de 7,62 mm, „Automat Kalașnikov Modernizat”, o îmbunătățire a armei AK-47. A primit titlul de doctor în științe și tehnică. În 1971, avea 35 de brevete de invenție. Kalaşnikov rămâne în istorie datorită armei care-i poartă numele şi vorbelor sale memorabile: „Dacă nu erau nemţii, aş fi inventat maşini agricole”.

A decedat la 23 decembrie 2013 la vârsta de 94 de ani. În 1964, arma a fost lansată în fabricație la Uzina Mecanică Cugir, fiind apreciată, ca o armă fiabilă, flexibilă și de încredere. De-a lungul anilor, modelul românesc s-a dovedit a fi de o calitate deosebit de bună, fiind solicitat la export şi găsindu-se azi în dotarea a peste 50 de armate din toate colţurile lumii, rămânând arma preferată a combatanţilor de pe câmpurile de luptă. Astăzi, „AKM-urile 47”, produse la Cugir, transformate de Fabrica de Arme în arme semiautomate de sport şi vânătoare, ocupă piaţa civilă americană, fiind extrem de apreciate de către partenerii din Statele Unite.

(C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea