100 de ani de la nașterea lui Mihail Kalașnikov, creatorul celui mai apreciat produs militar din istoria omenirii. În 1964, arma care îi poartă numele a fost lansată în fabricație la Uzina Mecanică Cugir

Se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Mihail Kalașnikov, creatorul celui mai apreciat produs militar din istoria omenirii. În 1964, arma care îi poartă numele a fost lansată în fabricație la Uzina Mecanică Cugir.

Elit ELIT

Pe 10 noiembrie 1919, în Gubernia Altai din Federația Rusă se năștea Mihail Timofeevici Kalașnikov, proiectant de arme de foc, cel mai cunoscut pentru fabricația armelor de asalt AK-47 (Automat Kalașnikov), AKM și AK-74. În 1938, în vârstă de 19 ani, a intrat în serviciul militar și a urmat, la Kiev, o școală de tanchiști arătându-și interesul în punerea la punct a îmbunătățirilor pistolului Tokarev, turelei tancului și unui rezervor de motocicletă.

Văzând aceste aptitudini, mareșalul Jukov l-a trimis să urmeze un curs de mecanică specializată în construcția tancurilor de asalt. A avut ideea creării unei mici puști de asalt, fiabilă și rapidă, pe care i-a prezentat-o mareșalului de artilerie Nikolai Voronov. Acesta l-a sprijinit și l-a sfătuit să-și perfecționeze pușca-mitralieră care, în sfârșit, va fi promovată de statul sovietic pentru a fi produsă începând din 1947, celebra AK-47, cunoscută mai ales sub numele de Kalașnikov. A fost un succes mondial, arma fiind produsă în peste o sută de milioane de exemplare.

În anii 1950, Mihail Kalașnikov a creat o nouă armă AKM, o armă de asalt de 7,62 mm, „Automat Kalașnikov Modernizat”, o îmbunătățire a armei AK-47. A primit titlul de doctor în științe și tehnică. În 1971, avea 35 de brevete de invenție. Kalaşnikov rămâne în istorie datorită armei care-i poartă numele şi vorbelor sale memorabile: „Dacă nu erau nemţii, aş fi inventat maşini agricole”.

A decedat la 23 decembrie 2013 la vârsta de 94 de ani. În 1964, arma a fost lansată în fabricație la Uzina Mecanică Cugir, fiind apreciată, ca o armă fiabilă, flexibilă și de încredere. De-a lungul anilor, modelul românesc s-a dovedit a fi de o calitate deosebit de bună, fiind solicitat la export şi găsindu-se azi în dotarea a peste 50 de armate din toate colţurile lumii, rămânând arma preferată a combatanţilor de pe câmpurile de luptă. Astăzi, „AKM-urile 47”, produse la Cugir, transformate de Fabrica de Arme în arme semiautomate de sport şi vânătoare, ocupă piaţa civilă americană, fiind extrem de apreciate de către partenerii din Statele Unite.

(C.P.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419