10 octombrie – Ziua mondială a sănătății mintale și a persoanelor fără adăpost
În fiecare an, pe data de 10 octombrie, se celebrează Ziua mondială a sănătății mintale și a persoanelor fără adăpost.
Ziua mondială a sănătăţii mintale
Marcată în fiecare an pe 10 octombrie, Ziua mondială a sănătăţii mintale a fost stabilita în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), în scopul creşterii gradului de conştientizare şi educaţie publică pentru o înţelegere mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament.
Tema sub care se desfăşoară în 2022 Ziua mondială a sănătăţii mintale este ”Să facem din sănătatea mintală şi din bunăstarea pentru toţi o prioritate globală”.
Deşi pandemia a avut şi continuă să aibă un impact major asupra sănătăţii noastre mintale, Ziua mondială a sănătăţii mintale oferă un prilej de a ne uni eforturile pentru protejarea şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale, scrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe site-ul său.
Multe aspecte ale sănătăţii mintale au fost puse la încercare; încă dinainte de pandemie, în 2019, aproximativ unul din opt oameni la nivel global sufereau de o afecţiune mintală. Cu toate acestea, serviciile şi finanţarea destinată domeniului sănătăţii mintale sunt insuficiente în special în ţările cu venituri mici şi medii.
Pandemia de COVID-19 a creat o criză globală a sănătăţii mintale, alimentând stresul pe termen scurt sau lung şi periclitând sănătatea mintală a milioane de persoane. Potrivit estimărilor, numărul tulburărilor de anxietate şi depresie au crescut cu 25% în timpul primului an de pandemie. În acelaşi timp, serviciile destinate sănătăţii mintale au fost grav perturbate, iar discrepanţele de tratament pentru afecţiunile din domeniul sănătăţii mintale s-au amplificat.
Ziua mondială a persoanelor fără adăpost
Marcată pe 10 octombrie, Ziua persoanelor fără adăpost îşi propune să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte oamenii care trăiesc pe stradă şi a celor care nu beneficiază de o locuinţă adecvată.
Potrivit celui mai recent sondaj dedicat persoanelor fără adăpost realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2005, fenomenul oamenilor străzii este în creştere. Se estimează că peste 100 de milioane de persoane la nivel global nu au o locuinţă, iar cel puţin 1,5 miliarde nu au parte de locuinţe adecvate.
Ziua mondială a persoanelor fără adăpost a fost marcată pentru prima dată în 2010. Conceptul acestei zile a luat naştere în urma discuţiilor dintre activiştii implicaţi în ajutorarea persoanelor fără adăpost din diferite ţări. Ziua adresează şi nevoia unor locuinţe adecvate, sigure, curate, dotate cu toate facilităţile de bază.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Începe luna IULIE sau CUPTOR: Când trebuie să-ți ”bați” bărbatul ca să fie liniște și pace în casă tot restul anului. Tradiții și superstiții
Începe luna IULIE sau CUPTOR: Când trebuie să-ți ”bați” bărbatul ca să fie liniște și pace în casă tot restul anului. Tradiții și superstiții Luna iulie sau luna lui Cuptor este plină de obiceiuri frumoase, mai ales în zona rurală din România. Este luna secerișului și a roadelor de vară, luna Pandeliilor și luna Sfântului […]
Pe 30 iunie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, dar și Soborul celor 12 Apostoli. Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi că sihastru pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuseni și apoi că egumen al Mănăstirii Ramet […]
30 iunie – Ziua Învățătorului, o sărbătoare a recunoștinței față de dascăli. De ce a fost aleasă această dată și ce semnificație avea
30 iunie – Ziua Învățătorului, o sărbătoare a recunoștinței față de dascăli. De ce a fost aleasă această dată și ce semnificație avea De-a lungul anilor, prin munca sa, învățătorului i-au fost recunoscute, măcar declarativ, meritele. Fiind supranumit, în timp: dascăl, apostol, învățător, profesor (un termen mai rece), omului de la catedră i s-a dedicat […]