Rămâi conectat

Curier Județean

10 mai: Exponatul lunii, cu ocazia zilei Regalității, la Sala Unirii din Alba Iulia: „40 ani de glorioasă domnie a M.S. Regelui Carol I”. FOTO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

10 mai: Exponatul lunii, cu ocazia zilei Regalității, la Sala Unirii din Alba Iulia: „40 ani de glorioasă domnie a M.S. Regelui Carol I”. FOTO

Cu ocazia zilei Regalității, marți, 10 mai 2020, la ora 12:00, la Sala Unirii, va fi vernisat exponatul lunii mai, intitulat „Jubileu regal. Cromolitografie cu familia regală la împlinirea a patru decenii de domnie a lui Carol I.”

Anul 1906, când România și Casa Regală celebrau 40 de ani de întronizarea lui Carol I, a fost unul de sărbătoare pentru națiunea română. Urcarea pe tron a principelui Carol în 1866 a reprezentat începutul poveștii de succes pentru tânărul stat român, unificat cu doar șapte ani înainte de Alexandru Ioan Cuza. În doar patru decenii, românii aveau să recupereze un decalaj istoric secular: Constituția (1866), războiul de Independență, urmat de recunoașterea internațională (1877-1878), proclamarea Regatului (1881), alături de opera de modernizare socială, economică, de infrastructură și înflorire culturală erau efigiile unei perioade de dezvoltare și prosperitate pe care românii n-o mai cunoscuseră în istoria lor. Tocmai de aceea, aveau toate motivele să-și celebreze propriile împliniri și, întâi de toate, să aducă mulțumiri familiei domnitoare, în frunte cu regele Carol, artizanul și garantul României Moderne.

Astfel, în 1906, Casa Regală, împreună cu Consiliul de Miniștri și autoritățile locale au organizat evenimente omagiale pentru a marca momentul jubiliar, totul culminând cu organizarea „Expoziției generale române”, amenajată în actualul parc Carol din București. În acest context omagial au fost create opere de artă, (cromo)litografii, gravuri, cărți poștale, plachete, emisiuni monetare sau filatelice, medalii și alte lucrări de grafică dedicate reprezentării Casei Regale a României.

O astfel de lucrare este cromolitografia intitulată „40 ani de glorioasă domnie a M.S. Regelui Carol I”, ce face obiectul exponatului lunii și se află în proprietatea Muzeului Național al Unirii. Având dimensiuni semnificative, lucrarea este o îmbinare de artă fotografică și pictură, reprezentând familia regală – regele Carol și regina Elisabeta, principele-moștenitor Ferdinand și principesa Maria, alături de copiii lor – Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Elisabeta, Maria și Nicolae, într-un decor ce are în fundal Palatul Peleș, alături de elemente simbolice prin care este glorificată monarhia română.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană de Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr de 19 ani, din Sebeș, suspect că s-a urcat drogat la volan: Este cercetat de către polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Tânăr de 19 ani, din Sebeș, suspect că s-a urcat drogat la volan: Este cercetat de către polițiști Un tânăr de 19 de ani, din Sebeș, este suspectat că s-a urcat drogat la volan și este cercetat de către polițiști. Conform IPJ Alba la data de 18 aprilie 2024, în jurul orei 20.40, polițiștii rutieri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea