Rămâi conectat

Actualitate

10 ani de închisoare pentru jignirea unui rom! Proiectul care pedepsește ,,antițigănismul”, propus de câțiva parlamentari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În viitor, cei care nu vor respecta drepturile romilor și vor promova doctrine antițigăniste ar putea fi pedepsiți cu închisoare de până la 10 ani, se arată într-un proiect de lege privind măsurile pentru prevenirea și combaterea antițigănismului.

Acesta a trecut tacit de Senat în decembrie anul trecut. Proiectul a primit însă azi un raport favorabil cu propunere de adoptare la Camera Deputaților.

Raportul favorabil primit de proiect în contextul actual însă, când urmează să-și ocupe scaunele în Parlament noii aleși, este pus sub semnul întrebării și nu garantează că proiectul va trece de votul decisiv de la Camera Deputaților. Nu e exclus ca acesta să fie retrimis comisiilor de noua formulă parlamentară de la Deputați. Cei din comisiile juridică și de drepturilor omului au decis că proiectul ar trebui adoptat în forma în care a trecut de Senat. Actualele comisii însă reflectă o organizare parlamentară care nu mai are însă legitimitate să adopte proiecte de lege în momentul de față.

Conform proiectului, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.

În ceea ce privește faptele pedepsite cu închisoare, proiectul de lege stabilește următoarele:

promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri antițigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani. Excepție fac actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public;
aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antițigănist, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani. Excepție fac persoanele care denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită.

Conform proiectului de lege, prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Simboluri antiţigăniste se referă la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Materiale antiţigăniste sunt considerate imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Deși romii reprezintă cea mai mare minoritate din Europa, acestora le sunt încălcate drepturi fundamentale ale omului precum izolare geografică sau lipsa asigurarii de sănătate, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP.

În prezent există deja o lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, prin care se reglementează faptele care constituie infracţiune şi pedepsele asociate acestora.

Legea nr. 157/2018 îi pedepsește cu închisoare între trei luni și zece ani pe cei care promovează idei, concepții sau doctrine antisemite. Fapte pedepsite cu închisoarea sunt și uitilizarea în public a unor simboluri și materiale anitsemite, precum și sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antisemit. Puteți citi mai multe despre acest subiect într-un articol publicat de avocatnet.ro.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea